Sommartid är Caesarsallad min absoluta favoritmat. Men jag är petig och blir sällan nöjd när jag äter den på restaurang. Den enda restaurang med bra Caesarsallad som jag testat är faktiskt Vapiano (sthlm). Det ska vara romansallad och färskriven parmesan och dressingen ska smaka mycket!
En äkta Caesar innehåller varken kyckling eller bacon och serveras normalt som förrätt. Men den försvenskade varianten innehåller ofta bådadera och serveras som huvudrätt. Så är också min variant, som jag skrivit om tidigare, men så här i sommartider kan en repris vara på sin plats. Servera med kylt rosévin, eller som hos oss idag - med champagne!
Till 3-4 personer behövs :
1 huvud romansallad
1/2 surdegsbaguette+1/2 msk olivolja+salt
1/2 dl grovt riven parmesan
1 pkt bacon
2 stora kycklingfiléer
Salt och peppar
1 msk olivolja
Dressing :
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl riven parmesanost
3 sardellfiléer
1,5 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
3/4 dl lätt creme fraiche
Salt och svartpeppar
Ugnsbaka kycklingfiléerna i 200C: hela med salt, svartpeppar och ringlad olivolja till en centrumtemp på 75C. Låt svalna och skär i tärningar.
Skär baconet och knaperstekt det, låt rinna av på hushållspapper.
Tärna baguetten, droppa över olivolja och salta. Rosta i 200C i 4 min. Låt svalna.
Dressing: pressa vitlöksklyftan, tillsätt senap, sardeller och parmesanost, mixa slätt med olivoljan. Blanda ned creme fraiche och späd ev med vatten. Smaka av med salt och peppar.
Bryt romansalladen i bitar, blanda allt och servera direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar