Min absoluta favoriträtt är köttfärslasagne. Men det ska vara en mustig köttfärsås och mycket parmesanost i bechamelsåsen. Dessutom får den inte vara överkokt eller för blöt, vilket tyvärr ofta serveras på restauranger. Lasagne tar lite tid att göra men med färska lasagneplattor går det snabbare.
Till 4-6 portioner behövs:
Köttfärsås:
500g ekologisk nötfärs
1 gul lök finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, grovt rivna
2 stjälkar blekselleri, finhackad
1 burk tomatkross
1/2 dl tomatpuré
1 tärning köttbuljong
1 knivsudd kanel
Salt och peppar
Rapsolja
Bechamelsås:
5 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl utrört i vatten
3 dl riven parmesanost
Muskotnöt, salt och peppar
200g färska pastaplattor
Fräs nötfärsen med salt och peppar i rapsolja. Tillsätt lök och vitlök som får fräsa med tills den är glansig. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt sjuda minst 30 min under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
Koka upp mjölk och red av med vetemjöl. Låt sjuda 5 min och rör sedan ned osten. Smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar.
Häll hälften av ostsåsen i botten på en smord ugnsform. Varva sedan plattor och köttfärsås i tre våningar. Avsluta med plattor och resten av ostsåsen. Grädda i ugn 175C i 30 min. Låt lasagnen sedan stå och vila i minst 15 min innan ni äter den. Servera med en grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar