Till nyår var hummern slut i kvartersbutiken och jag köpte istället den största krabba jag sett och gjorde en pastasås på denna. En skvätt blev över och hamnade i frysen för att sedan hamna i en fiskgratäng idag fredag. Bland det godaste jag ätit på länge faktiskt!
Receptet ger ungefär dubbelt så mycket sås som behövs till fiskgratängen, men den gör sig utmärkt som pastasås någon annan dag.
Till krabbsås:
1,2 kg krabba
1 gul lök
3 stjälkar blekselleri
2 morötter
1 dl tomatpuré
3 piri piri
Salt
Matolja att steka i
3 dl grädde
Maizenamjöl att reda av med
Krabbsås:
Rensa krabban och ta vara på krabbkött och rom. Fräs krabbskalet hårt i olja i en kastrull. Tillsätt grovhackade grönsaker och låt det fräsa med en stund. Tillsätt tomatpuré och piri piri samt salt. Häll på vatten så att skalen täcks. Låt sjuda 20 min. Sila av buljongen och låt reducera till 3 dl. Tillsätt grädde och krabbkött och smaka av med salt. Red av med lite maizenamjöl utrört i vatten.
Fyra torskryggbitar à 125g
3 dl fryst tinad bladspenat
3 dl av såsen ovan
1 dl riven parmesanost
Salt och peppar
Lägg bladspenat i botten på en ugnsform, salta och peppra. Lägg på torskryggen och salta även den. Bred över sås och strö över parmesanost. Gratinera i 225C ugn i 15 min eller tills fisken nått en centrumtemp på 54C.
Servera med potatis eller ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar