Hösten är tid för härliga rotsaker, pumpa och kål av alla de slag. Mat som är färgstark, god och nyttig! Brysselkål upplevs av många som besk men själv tycker jag den gör sig bra med lite sötsyrliga dressingar. Koka den lätt knaprig och häll på t ex en vinägrette med honung och valnötter medan kålen är varm så suger den åt sig smaken bättre. Saffran och apelsin är en klassisk smaksättning till brysselkål som lyfter den till nya höjder. Idag gjorde jag istället en dressing med saffran, chili och äpple som blev riktigt god. Servera till stekt fläskkotlett eller varför inte julskinkan!
Till 4-6 portioner behövs :
500g färsk brysselkål
1 pkt saffran
2 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
1/2 tsk chiliflakes
2,5 dl lätt creme fraiche
1 grönt äpple i tärningar
1/2 gul lök, finhackad
Salt
Ansa kålen och dela de största i halvor. Koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lös upp saffran i kokande vatten och rör ned vitvinsvinäger, chiliflakes och lök. Rör ned creme fraiche och smaka av med salt. Rör ned äpple och den nykokta kålen. Låt gärna salladen dra ett par timmar i kyl innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar