måndag 29 december 2014

Glöggbröd

Idag hade jag lite lättglögg över och skapade en slags vörtlimpa utan vört som blev jättebra. De vörtlimpor man köper i butik är förfärligt tråkiga tycker jag, saknar brödskorpa och kan vara både för söta och lite beska av alla kryddorna. Tyvärr bakade jag på en höft så jag har inget exakt recept, men jag gjorde ungefär enligt följande:

4 dl kall glögg och 2 dl surdeg vispades ihop med 1/2 pkt jäst, 2 tsk salt, 1/2 dl mörk sirap, 1/2 tsk kanel, 1 tsk pomerans, 1/3 tsk nejlika, 2 tsk salt, 1 tsk kinesisk soja (för färgens skull) samt 2 msk rapsolja. Tillsatte 1 dl russin och ca 3 dl grovt rågmjöl samt så mkt vetemjöl special som behövdes för att få en klibbfri deg. Knådade i degmaskin och lät jäsa 1,5 h. Formade två limpor som fick jäsa ca 45 min. Gräddade i 200C i 30 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar