lördag 6 december 2014

Lax - & spenatpaj med grahamsbotten

Lax och spenat är en underbar kombination och denna matiga paj är lätt att göra. Jag serverade med en sallad på avokado, cocktailtomater, rödlök, citronsaft, olivolja och salt och peppar.

Till 4 portioner behövs:

Pajdeg:
100g mjukt smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 nypa salt

Fyllning:
200g varmrökt lax i stora bitar
125g fryst bladspenat
1 gul lök, finhackad
1 msk rapsolja
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl riven parmesanost
Salt och peppar

Kör mjöl med smör och salt i en matberedare till en deg. Tillsätt ev 1-2 tsk vatten om degen är smulig. Tryck ut i pajform och pilla med gaffel. Förgrädda i 12-15 min i 225C.

Fräs lök glansig i olja och rör ned spenaten i stekpanna. Salt och peppra. Lägg ovan pajdegen och fördela laxen ovanpå. Strö över parmesanost. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde med salt och peppar. Häll över pajen och grädda ca 25 min i 225C tills äggstanningen har stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar