måndag 29 december 2014

Japaninspirerad laxrulle med färskost och plommonsås

Rökt lax har de flesta i kylskåpet runt jul och då maken fick en korg med ostar från sitt jobb innehållandes bl a Brilliant Savaraint (den gräddiga färskosten) gjorde jag denna laxrulltårta. Med noriark, rostade sesamfrön och en spännande plommonsås blev det en jättegod förrätt. Laxrullen håller sig bra i frys och kan skivas upp vid behov - en skiva tinar på 30 min. Såsen håller sig en vecka i kyl. En perfekt förrätt att förbereda mao.

Till 8 portioner behövs:
1 noriark (sushiark av sjögräs)
500g rökt lax i tunna skivor
200g färskost med mkt smak
1 msk rostade sesamfrön

Lägg ut noriarket och lägg laxskivorna som ett täcke. Fördela färskosten ovanpå och rulla ihop som en rulltårta. Fukta arket med vatten i slutet för att klistra ihop rullen. Linda in i plastfolie och lägg i frys 2 h. Skiva i cm-tjocka skivor och låt tina på tallriken. Servera med plommonsås och rostade sesamfrön.

Plommonsås :
2 dl lättillglögg
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk råsocker
5 färska röda plommon i bitar
1 stjärnanis
1 kanelstång
2 piripiri
2 msk hoisinsås

Sjud plommon med alla ingredienser utom hoisinsåsen tills nästan all vätska kokat bort. Plocka upp de hela kryddorna och mixa slät. Tillsätt hoisinsås och låt svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar