måndag 29 december 2014

Janssons frestelse

Jag älskar Janssons frestelse och min egen brukar vara väldigt uppskattad. Det är oerhört rogivande tycker jag att stå och strimla potatis till smala stavar. Min Jansson är ingen bantarmat direkt, men med en god sallad av grönkål, rödkål eller brysselkål till så blir det lite mer balanserat. Grebbestads ansjovis naturligtvis och gärna lagrad ett år i kyl - köp nästa års julansjovis nu!!! Ett tips som jag tagit till mig från kändiskocken Mannerström. Många fräser löken glansig innan den läggs i formen, men jag tycker inte att det behövs. Lite kuriosa: ansjovis innehåller lite av kryddan sandelträ vilket ger den rosa färgen.

Till 4-6 portioner behövs:
10 stora potatisar av mjölig sort
2 gula lökar, hackade
1 brk ansjovis inkl spadet
2 dl grädde
4 dl mjölk
3 msk ströbröd
25 g smör
Rejält med salt och peppar

Smörj en ugnsform. Strimla potatisen mkt fint och lägg hälften i ugnsformen. Salta och peppra. Fördela finhackad lök över och lägg sedan ut ansjovis. Täck med resterande potatisstrimlor. Salta och peppra igen. Häll på ansjovisspad, grädde och mjölk. Strö över ströbröd och klicka över smöret. Grädda i 200C i ca 45 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar