fredag 27 februari 2015

Hummerrisotto

Köpte en hummer billigt på Hemköp som blev till en lyxig torsdagsmiddag! Hummerskalet kokade jag en fond på med lite lök, morot, selleri, tomatpuré och kryddor. Fonden ger sedan hummersmak till riset i rätten. I skaldjursrisotto ska man enligt den italienska skolan inte tillsätta någon ost eftersom skaldjurens smak bättre kommer fram då.

Fyra portioner 

1 kokt hummer. Rensad och skuren i bitar
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
Olja att fräsa löken i
4 dl arborioris
12 dl hummerfond
1 dl ärtor
25g smör

Salt och peppar

Fräs lök och vitlök glansig i oljan. Tillsätt riset och rosta det någon minut under omrörning. Hälskar sedan på fonden lite i taget under omrörning och låt den koka in emellanåt. Det tar ca 20 min för riset att bli klart och det ska då vara krämigt. Rör sedan ned smöret, ärtor och hummer. Smaka av med salt och peppar.

Potatisbullar

Många barn gillar potatisbullar men de som finns att köpa är oerhört feta. Bättre då att använda överbliven kokt potatis och göra egna.

3-4 portioner :

6 kokta potatisar, fint rivna
6 råa potatisar, grovt rivna
3 ägg
1/2 dl maizenamjöl
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser och forma biffar. Stek i en blandning av rapsolja och smör på medelvärme, ca 2-3 min per sida. Servera med bacon och rårörda lingon.

Råkost med asiatisk smak

Råkost serverar jag ofta och går att variera så att det passar huvudrätten. Den här varianten blir asiatisk i sin stil.

Fyra portioner

3 morötter grovt rivna
3 dl strimlad rödkål
1/2 msk sesamolja
2 msk rapsolja
2 msk limesaft
1 msk finriven ingefära
Salt och peppar
1,5 msk rostade sesamfrön

Blanda allt och låt gärna dra 1 h i kyl innan sservering.

Paj med lax och spenat

Vem älskar inte lax - och spenatpaj? Byt gärna ut en del av mjölet mot graham eller fullkornsdinkel för lite högre fiberinnehåll. Laxen kan även bytas ut mot kallrökt eller gravad lax i strimlor. Man brukar räkna 1 ägg per dl mjölk i äggstanning men jag vill gärna ha pajen lite fastare och tar ett extra ägg i smeten. Dessutom byter jag ut hälften av mjölken mot matlagningsgrädde för ett lite godare resultat.

Pajdeg:
100g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Fyllning:
150g varmrökt lax, delad i grova bitar
2 dl hackad spenat
5 ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
Salt och peppar

Knåda ihop pajdegen och tryck ut med mjölad hand i pajform. Förgrädda i 10 min i 225C ugn. Fördela spenaten på pajbotten och lägg laxen därpå. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk med salt och peppar. Häll i formen och grädda 25-30 min i 225C ugn.

Fläskfiléwok med nudlar och jordnötter

Det blir ofta asiatisk mat hemma hos oss för att det går så snabbt att laga och är väldigt gott. Satsa på en svensk fläskfilé till detta. En mycket gladare gris och ett mört resultat. 

Fyra portioner 

500g fläskfilé i strimlor
1 msk sesamolja
2 msk råsocker
1 msk kinesisk soja
3 hackade vitlöksklyftor
1 hackad röd chili
1 msk pressad lime
1 frp sugarsnaps
4 port kokta äggnudlar
3/4 dl jordnötter

Rapsolja 

Blanda sesamolja, socker, soja, vitlök, chili och lime och vänd runt fläskfilén i detta. Under tiden kokar du nudlarna enligt anvisningar på förpackningen och blancherar sugarsnapsen. Fräs fläskfilén i rapsolja i en wokpanna tills den är genomstekt. Tillsätt nudlar, sugarsnaps och jordnötter och vänd runt. Servera med soja.

Kikärtsbiffar med mynta och chili

Jag gillar verkligen bönbiffar. De är nyttiga, billiga och går att variera i det oändliga. Äggen kan uteslutas för den som är vegan. Jag brukar göra biffar på kikärter,  kidneybönor,  bondbönor, stora vita bönor eller linser. Smaksätter med t ex örter, chilipasta, citrusskal, vitlök, soja etc. Det går utmärkt att blanda i rivna rotsaker och rostade frön av olika slag. Rester av ris, potatis och bulgur hamnar ofta i bönbiffar hos mig, det ger en trevlig konsistens. Den här gången blev det kikärtsbiffar med mynta och chili.

Fyra portioner 

1 frp/brk kikärter
1 ägg
2 kokta potatisar
1 dl kokt ris
2 msk maizenamjöl
1,5 msk hackad mynta
1/2-1 hackad chili
Salt

Rapsolja att steka i.

Mixa allt i en matberedare och forma 8-10 biffar som steks gyllene i rapsolja.

söndag 8 februari 2015

Thailändska kycklingbiffar

Kycklingfärs är numera ett stående inslag i butikernas kyldiskar. Färsen är lättanvänd och mångsidig och ger oerhört saftiga biffar. Dessa är kryddade med thailändska inslag och passar bra med lite nudlar/jasminris och wokade grönsaker samt sweet chilisås.

Till 6 stora biffar behövs:
500g Kycklingfärs
1 ägg
2 msk maizenamjöl
2 msk ströbröd
1/2 msk riven ingefära
1 finhackad röd chili
1/2 kruka färsk koriander, finskuren
1 pressad vitlöksklyfta
Salt

Blanda alla ingredienser och låt smeten svälla 10 min. Stek till gyllene färg i rapsolja.

Zucchinibiffar med spenat och solrosfrön

Jag älskar Zucchinibiffar och brukar göra lite olika varianter med olika smaksättning. Feta, halloumi och parmesanost är riktigt lyckade i biffarna. Häromdagen blev det parmesan, bladspenat och rostade solrosfrön. Servera med lufttorkad skinka och en tomatsallad.

Till 4 portioner behövs:
1 medelstor zucchini
2 ägg
1dl vetemjöl
1 dl ströbröd
1 msk rostade solrosfrön
1 dl skuren bladspenat
1 dl finriven parmesanost
Salt och peppar
Smör och rapsolja att steka i

Riv zucchinin grovt och krama ur vätskan. Lägg i en bunke och blanda med övriga ingredienser. Låt svälla 10 min. Klicka ut biffar i het stekpanna och grädda gyllene på båda sidor.

Hockeykorv

Barnen har en bok av Per Gustavsson som handlar om hur prinsessor firar födelsedag med diverse tips och recept. Fråga mig inte om namnet hockeykorv - men barnen älskar dem hur som helst. Gör en franskbröddeg med lite graham i. Rulla in prinskorvar i utkavlade degbitar och grädda i ugn 225C ca 10 min. Perfekt utflyktsmat dessutom!