Vem älskar inte lax - och spenatpaj? Byt gärna ut en del av mjölet mot graham eller fullkornsdinkel för lite högre fiberinnehåll. Laxen kan även bytas ut mot kallrökt eller gravad lax i strimlor. Man brukar räkna 1 ägg per dl mjölk i äggstanning men jag vill gärna ha pajen lite fastare och tar ett extra ägg i smeten. Dessutom byter jag ut hälften av mjölken mot matlagningsgrädde för ett lite godare resultat.
Pajdeg:
100g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Fyllning:
150g varmrökt lax, delad i grova bitar
2 dl hackad spenat
5 ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
Salt och peppar
Knåda ihop pajdegen och tryck ut med mjölad hand i pajform. Förgrädda i 10 min i 225C ugn. Fördela spenaten på pajbotten och lägg laxen därpå. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk med salt och peppar. Häll i formen och grädda 25-30 min i 225C ugn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar