torsdag 10 april 2014

Falafel med bulgur och tomatsås

Jag serverade falafel för första gången på förskolan idag och det gick verkligen hem! Jag gjorde en ganska mild tomatsås som barnen öste på med flera påfyllningar. Det är så roligt att barnen nu också gillar bulgur, vilket en del hade lite svårt för när jag började på förskolan.

Till 40 barnportioner falafel behövs:
1 kg torkade kikärtor - blötlagda över natten och kokta 1 h i grönsaksfond.
6 ägg
2 dl maizenamjöl
2 msk sambal oelek
2 msk vitlökspulver
1,5 msk spiskummin
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl hackad persilja
1/2 dl olivolja

Rapsolja att steka i

Mal kikärtorna i kvarn och blanda med alla övriga ingredienser. Forma små bullar och stek gyllene i rapsolja

Tomatsås:
5 gula lökar, hackade
8 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl olivolja
1 stor brk tomatkross
1,5 dl tomatpuré
1 l grönsaksfond
Salt och peppar

Fräs lök och vitlök glansig i olivolja. Tillsätt tomatkross, tomatpuré och fond. Sjud 30 min och mixa slät. Smaka av med salt och peppar.

Servera med bulgur och råkost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar