fredag 4 april 2014

Köttbullar

...och makaroner var dagens önskemåltid på förskolan och det var verkligen uppskattat. Själv har jag lite svårt att förstå tjusningen med makaroner men gick givetvis "all in" och serverade klassiska tillbehör som riven morot och slängde ihop en amerikansk grönsaksblandning (ärter, majs och paprika). Ketchup serverades faktiskt också till men jag blev lite rädd när tallrikarna efteråt avslöjade vilka mängder som konsumerades. Tror att man får vara lite ketchup-polis faktiskt och begränsa tillgången.

Här kommer receptet på dagens köttbullar - som här görs mjölkfria pga allergier. Sojaprodukterna kan bytas ut mot vanlig mjölk och grädde. Till 35 barnportioner behövs:

3 kg nötfärs
5 ägg
7,5 dl Sojamjölk
2,5 dl sojagrädde
3,5 dl ströbröd
1 dl maizenamjöl
1 msk timjan
2 tsk svartpeppar
1/2 msk vitlökspulver
5 tsk salt
2 dl kalvfond

Vispa ihop mjölk, grädde, ströbröd och maizenamjöl. Låt blandningen svälla 15 min. Kör köttfärsen med kryddor, ägg och kalvfond i en assistent. Tillsätt ströbrödsblandningen och kör till en slät smet. Låt svälla 30 min. Forma köttbullar och lägg på smorda plåtar. Stek i ugn 250C i 12-15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar