onsdag 9 april 2014

Morotsmuffins med solrosfrön

På en del förskolor är socker helt bannlyst men inom stadsdelen där jag arbetar är det ok att 12 ggr om året servera lite onyttigt. Jag gör ibland dessa mellanmålsmuffins med morot som barnen älskar. Pepparkakskryddorna gör att man inte behöver ha så mkt socker, en muffins innehåller mindre än 3g socker (en sockerbit väger 3,4g). Fettet är av det nyttigare slaget med enkelomättat från rapsolja och fleromättat från solrosfrön. En muffins ger ca 10g fett vilket motsvarar ett portionspaket smörgåsmargarin. Dessutom får barnen i sig massor med fiber och nyttigheter från morötterna och betaglukaner från havregrynen. Jag serverade idag muffinsen med en smoothie och apelsinklyftor. Totalt sett ett riktigt bra mellanmål!

Till 54 muffins:
1,6 l vetemjöl
8 dl havregryn
1 tsk salt
2 dl brun farin
8 tsk bakpulver
1 dl kanel
1/2 dl kardemumma
8 ägg
1 l naturell yoghurt
5 dl rapsolja
2 l riven morot
3 dl solrosfrön

Blanda alla torra ingredienser i en assistent. Tillsätt ägg, yoghurt och olja och rör till en jämn smet. Rör ner solrosfrön och morot. Klicka ut i muffinsformar och grädda 25 min i 175C ugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar