Det blev lite risgrynsgröt kvar igår när jag gjorde risifrutti till mellanmål på förskolan. Gröt som gröt tänkte jag och bakade limpor av den. Riktigt saftiga och rejäla bröd blev det.
4 stooora limpor:
3 pkt jäst
5 dl surdeg av råg
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl rapsolja
5 tsk salt
1 l mjölk 37C
1 l risgrynsgröt, ljummen
5 dl mörkt lantbrödsmjöl
3 dl rågkross
2,5 l vetemjöl special
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt sirap, olja, salt och gröt. Rör ned kross och matbrödsmjöl. Tillsätt vetemjölet lite i taget under bearbetning. Låt jäsa i bunken i 1h. Häll upp degen på bakbord, knåda inte utan fös ihop degen med degskrapa. Skär ut fyra limpor och lägg på plåtar. Jäs 30 min och grädda 30-35 min i 200C.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar