torsdag 3 april 2014

Oliv- och vitlöksbröd

Några olivslattar och en rest av en vitlöksdressing resulterade i fluffiga bröd med vitlökssmak som passade jättebra med ost till en kycklingsoppa.

Till 6 rejäla baguetter behövs:
3 pkt jäst
1 l vatten 37C
1 msk socker
5 dl surdeg av råg
5 dl matyoghurt
4 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl svarta kärnfria oliver
1,5 dl gröna kärnfria oliver
1 dl olivolja 

3 dl vetekross

5 tsk salt
2 kg vetemjöl special

Lös upp jästen i degspadet tillsammans med socker. Mixa oliverna grovt i en matberedare. Tillsätt surdeg, vetekross, yoghurt, oliver, olivolja, salt och vitlök i degspadet. Tillsätt nu vetemjölet lite i taget under bearbetning. Det ska bli en ganska kladdig deg. Låt jäsa 1 h i degbunken. Häll upp på mjölat bakbord. Knåda ej utan fös ihop till en rund deg med degskrapan. Skär ut långa baguetter och lägg på plåt. Jäs 30-40 min och grädda i 15 min i 225 C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar