söndag 19 oktober 2014

Pepparbiff

Jag gillar att steka kött på låg temperatur i ugn. Det tar visserligen lite tid men resultatet blir oerhört mört och saftigt. Dagens middag bestod av en bit helstekt biffrad med massor av nymald svartpeppar, en mustig rödvinssås och klyftpotatis med färsk rosmarin. Mums! Köttet bryntes inte ens först (jag var lite lat...) utan saltades och pepprades runtom. I med en stektermometer inställd på 58C och så in i ugn 125C (ca 1 h beroende på vikt). När köttet nått önskad temperatur fick det vila 20 min i aluminiumfolie då stekningen avstannar -  kärntemperaturen stiger då ett par grader ytterligare.

torsdag 16 oktober 2014

Kolja på en bädd av bladspenat med parmesancreme

Otroligt enkel och god är denna vardagsrätt med italienska smaker. Det går att använda vilken vit fisk som helst - torsk, sej, hoki går också bra. Men resultatet blir givetvis bäst med färsk fisk. Mycket vitlök och parmesanost gör spenaten vinvänlig och det fungerar bra både med vitt vin eller ett lättare rött till denna fisk. Servera med ris, potatis eller potatismos.

Till fyra personer behövs:
150g färsk bladspenat
3 stora vitlöksklyftor
1 msk smör
Salt och svartpeppar

600g färsk koljafilé

2,5 dl kokbar creme fraiche
1 dl riven parmesanost
Salt och svartpeppar

Fräs pressad vitlök i smör och vänd ned bladspenat. Krydda med salt och peppar. När bladspenaten sjunkit ihop läggs den i en ugnsform. Fisken skärs i portionsbitar och läggs över spenaten. Koka upp creme fraiche och smält ned osten. Smaka av med salt och peppar. Häll över fisken och gratinera i 225C ugn till en centrumtemp på 56C.

söndag 12 oktober 2014

Helstekt fläskkotlettrad med rödvinssås och risottokaka

Fläskkött blir ofta torrt och tråkigt om man steker det en aningens för länge och därför är det så viktigt att använda en stektermometer. Genom att först bryna köttet i stekpanna och sedan ugnssteka på låg temperatur får man ett oerhört saftigt resultat som är värt väntan.

Idag använde jag en "rub" som jag blandat tidigare av paprikapulver, cayennepeppar, oregano, spiskummin, koriander och salt. En hemmagjord grillkrydda helt enkelt. Fläskköttet gneds in med denna rub och bryntes först runtom i smör och sedan in i ugn på 100C i ca 1,5 h tills köttet nått en centrumtemp på 68C. Därefter lindades köttet in i folie -temperaturen stiger då ett par grader till - och fick vila 15 min, varpå stekningen avstannar och köttsaften inte rinner ut då man skär upp köttet.

Rödvinssåsen gjorde jag genom att först rosta 3 grovt skurna vitlöksklyftor, 1 morot i tärningar, 1/2 gul lök i grova bitar, en kvist rosmarin samt en miniskiva habanerochili. Häll på 3 dl rödvin, 1 msk tomatpuré, 3 dl vatten och 2 köttbuljong-tärningar med låg salthalt. Låt sjuda 1 h. Mixa och sila av såsen. Koka upp, red av med 1-2 tsk maizenamjöl utrört i vatten samt vispa ned 30 g smör i såsen.

Risottokakan var gjord på en rest av saffransrisotto med habanero, vitlök, vitvin och massor med parmesan. 1 l färdig risotto blandades med 1 dl fryst bladspenat, 1/2 grovt riven zucchini som saltats och kramats ur, 1 ägg, 1/2 dl ströbröd, 1 msk maizenamjöl. Blanda ihop allt och häll i en smord springform. Grädda 20-25 min i 225C.

Habanero - och galangalmarinerade betor

Till vardags gör jag ofta egna fiskpinnar av fryst torskblock som jag skivar och panerar. Barnen älskar dem tillsammans med ett hemlagat potatismos och en kall sås. Till oss vuxna gjorde jag dessutom och slags pickles på lättkokta betor, morot och haricots vertes. Den mår bra av att stå och dra ett dygn i kylen för mer smak - då blir den riktigt het! Servera den även som tillbehör till lax, kyckling och kött. Här kommer receptet:

Till portioner behövs:
2 gulbetor
2 polkagrisbetor
1 stor morot
150g färska haricots vertes, delade i tre delar
1 rödlök grovt hackad

1 dl ättiksprit
2 msk socker
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 habanero chili finhackad utan frön
1 msk galangalrot finhackad

Skala och tärna rotsakerna i stora tärningar. Koka dem lätt i saltat vatten och lägg i haricots vertes de sista två minuterna. Grönsakerna ska vara krispiga. Lös upp salt och socker i ättiksprit och vatten. Rör ned chili och galangal samt rödlök. Häll över de varma grönsakerna och låt dem svalna i marinaden.

onsdag 8 oktober 2014

Möte med kamutvete

Jag går ju som bekant i gång på allehanda bönor, frön och spännande sädesslag. Häromdagen hittade jag helt kamutvete i butikshyllan och det kunde jag givetvis inte motstå. Jag har tidigare använt mig av helt vete, korn och dinkel som jag kokt och fräst med grönsaker. Det tar 45 min -1 h att koka dessa sädesslag men i gengäld får man ett alternativ till ris, bulgur och couscous som är otroligt rikt på fiber och mineraler. Nu var det alltså dags att testa kamutvete. Det fick först koka i grönsaksbuljong enligt bruksanvisningen - 40 min. Då var det fortfarande alldeles för hårt. Efter närmare 90 minuter hade vetet blivit tuggvänligt, om än lite gummiliknande. Det verkade nu som om det inte skulle gå att få mjukare eftersom det inte sög åt sig mer vätska. Jag hällde av buljongen och lät vetet ånga av. I en wok fräste jag nu lök, vitlök, zucchini, chili och färsk rosmarin. Vände ned vetet i detta och smakade av med lite japansk soja. Gott tyckte jag och matgästen men maken vägrade äta :) Till kamutvetepilaffen serverade jag en prosciuttolindad torskrygg med rosmarin och en parmesanostdressing.

Nä, det blir nog ingen repris på kamutvetepilaff, det blev lite för mycket tuggmotstånd. Resten av det hela kamutvetet malde jag i kaffekvarnen och bakade ett gott surdegsbröd på!

torsdag 2 oktober 2014

Wokad tofu med chili och thaibasilika

Tofu finns i både mjuka (sk sidentofu) och hårda varianter och säljs även i rökt eller marinerad form. Tofu görs på sojabönor och är proteinrikt och mångsidigt eftersom det inte smakar så mycket i sig själv och alltså är tacksamt att sätta sin egen prägel på. Jag gillar den bäst i misosoppa eller i en wok där den får dra åt sig av en kryddig sås. 

 Till 4 portioner behövs: 
400g tofu i stora tärningar 
2 msk chilipasta med thaibasilika 
2 msk rapsolja 
1 msk finhackad ingefära 
2dl strimlad purjolök 
2 msk tomatpuré 
2 dl vatten 
2 msk japansk soja 
1 msk risvinäger 
2 msk hackade rostade cashewnötter 

 Fräs tofun i rapsolja med ingefära och chilipasta. Rör ned tomatpuré, vatten, soja och risvinäger. Vänd sist ned purjolök som bara får bli varm och toppa med cashewnötter.

Hoisinmarinerade kycklingklubbor med jordnötssås och asiatisk vitkålssallad

Detta gillar både barn och vuxna, styrkan i jordnötssåsen kan varieras uifrån önskemål. Salladen till är jättegod och passar till flera asiatiska rätter och är egentligen en vitkålssallad som får lite asiatisk touch med sesam. Servera med jasminris eller basmatiris.

Till 4 portioner behövs:
8 kycklingklubbor (drumsticks)
1/2 dl hoisinsås
1/2 dl chilisås
2 msk kinesisk soja
Svartpeppar
1 tsk torkad ingefära
Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Vänd runt och ligga i kyl minst 2 h. Stek i 225C ugn ca 35 min, tills kycklingen når en innertemp på 85C.

Jordnötssås (räcker till 8 p, går bra att frysa)
1 gul lök, hackad
3 vitlökssklyftor
1 msk finhackad ingefära
1 röd chilifrukt, finhackad utan kärnor
1 msk rapsolja
1 brk kokosmjölk
2 msk kinesisk soja
3/4 dl chilisås
3 dl saltade rostade jordnötter

Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i rapsolja tills det är glansigt. Häll på kokosmjölk, chilisås, soja och jordnötter, låt sjuda 5 min och mixa slät. späd ev med vatten och smaka av med mer soja och chili.

Asiatisk vitkålssallad med sesamolja
1/4 vitkålshuvud, finskuren
1 morot, finriven
1 näve kokta haricot vertes
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja 1 tsk sesamolja

Knåda vitkålen med saltet tills den blir mjuk och vätskar sig. Tillsätt övriga ingredienser och låt stå och dra 30 min.

Kalvfärsbullar med thailändsk smak och kryddig vitkål

Stora kalvfärsbullar stekta i ugn med thailändska kryddor serverades med jasminris och vitkål fräst med en stark koreansk jäst sojabönscurrypasta. Mums! Hittar ni inte den jästa currypastan så kan den bytas ut mot vanlig röd currypasta och lite japansk soja.

Till 4 portioner behövs:
500g kalvfärs
1 ägg
1 msk maizenamjöl
2 tsk rostade sesamfrön
2 msk finskuren purjolök
1,5 msk chilipasta med thaibasilika
1 liten morot, finriven
1 msk hackad galangalrot 
1,5 msk ketcap manis (söt soja)
1 msk japansk soja

Blanda alla ingredienser och forma 8 stora bollar som steks i ugn 225C i ca 25 min, tills de fått fin färg.

Vitkålsfräs:
1/4 vitkålshuvud, finstrimlad
2 msk rapsolja
1 msk jäst röd currypasta på sojabönor
1 näve sockerärtor skurna på snedden 1/2 msk rostade sesamfrön
salt

Fräs currypastan i olja och tillsätt övriga ingredienser. Bryn vitkålen på riktigt hög värme tills den får färg. Smaka av med salt.

Långlunch med tofu- & rödbetssallad och laxbiffar

Lyxlunch med Emma bjöd på en oerhört spännande förrätt med tunnskivad polkagrisbeta, rödlök, tärnad sojamarinerad tofu med sesamfrö och tunnskivat äpple. Fantastiska smaker ihop! Till huvudrätt bjöds asiatiska laxbiffar med galangal, habanero och purjolök. En dip med lätt creme fraiche, wasabi och honung till samt jasminris och wokade grönsaker.

Mumsig pizza med salami och grönsaker

Barnen hade en kompis på besök och jag tänkte att varsin pizza där de själva får välja topping skulle vara lämpligt att bjuda på till middag. Mina barn valde mixad mild tomatsås, mozzarella och strimlad kokt skinka, medans kompisen valde att avstå från tomatsås och ville ha vanlig hårdost och lite tärnad falukorv. Smaken är verkligen olika! Till vuxenpizza bjöds det lite extrakryddad tomatsås, mozzarella, rödlödlök, champinjoner, röd paprika och färsk basilika. Mums!

Asiatisk lunch med dumplings, matbanan och torskfrikadeller

Min kära vän och fd kollega Emma och jag brukar ses och göra "här är ditt kylskåp" hos varandra. Det resulterar i riktigt smaskiga luncher, ofta med flera rätter. Eftersom vi båda har en fabläss för asiatisk mat blir det ofta sådana inslag. Vi har också infört traditionen "den otippade ingrediensen" som ska vara en liten utmaning att tillaga. Senast blev det galangalrot, i tisdags matbanan! Lunchen bestod av en helt underbar soppa med torskfrikadeller i buljong med ingefära, limeblad och chili. Till varmrätt bjöds dumplings med nötfärsfyllning, kryddad med chili, ingefära, soja, vitkål och purjolök. Riktigt mumsigt. Jag kan verkligen tipsa om den perfekta dumplingsdegen: 5 dl vetemjöl och 2,5 dl kallt vatten som knådas ihop. Matbananen hamnade i en gryta med kokosmjölk, spiskummin, röd curry och färsk mynta tillsammans med potatis, svartkål och tärnad tomat. Gott och spännande! Ett lyxigt oolongthé serverades till maten. Tack för en härlig lunch Emma!