söndag 12 oktober 2014

Helstekt fläskkotlettrad med rödvinssås och risottokaka

Fläskkött blir ofta torrt och tråkigt om man steker det en aningens för länge och därför är det så viktigt att använda en stektermometer. Genom att först bryna köttet i stekpanna och sedan ugnssteka på låg temperatur får man ett oerhört saftigt resultat som är värt väntan.

Idag använde jag en "rub" som jag blandat tidigare av paprikapulver, cayennepeppar, oregano, spiskummin, koriander och salt. En hemmagjord grillkrydda helt enkelt. Fläskköttet gneds in med denna rub och bryntes först runtom i smör och sedan in i ugn på 100C i ca 1,5 h tills köttet nått en centrumtemp på 68C. Därefter lindades köttet in i folie -temperaturen stiger då ett par grader till - och fick vila 15 min, varpå stekningen avstannar och köttsaften inte rinner ut då man skär upp köttet.

Rödvinssåsen gjorde jag genom att först rosta 3 grovt skurna vitlöksklyftor, 1 morot i tärningar, 1/2 gul lök i grova bitar, en kvist rosmarin samt en miniskiva habanerochili. Häll på 3 dl rödvin, 1 msk tomatpuré, 3 dl vatten och 2 köttbuljong-tärningar med låg salthalt. Låt sjuda 1 h. Mixa och sila av såsen. Koka upp, red av med 1-2 tsk maizenamjöl utrört i vatten samt vispa ned 30 g smör i såsen.

Risottokakan var gjord på en rest av saffransrisotto med habanero, vitlök, vitvin och massor med parmesan. 1 l färdig risotto blandades med 1 dl fryst bladspenat, 1/2 grovt riven zucchini som saltats och kramats ur, 1 ägg, 1/2 dl ströbröd, 1 msk maizenamjöl. Blanda ihop allt och häll i en smord springform. Grädda 20-25 min i 225C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar