Jag går ju som bekant i gång på allehanda bönor, frön och spännande sädesslag. Häromdagen hittade jag helt kamutvete i butikshyllan och det kunde jag givetvis inte motstå. Jag har tidigare använt mig av helt vete, korn och dinkel som jag kokt och fräst med grönsaker. Det tar 45 min -1 h att koka dessa sädesslag men i gengäld får man ett alternativ till ris, bulgur och couscous som är otroligt rikt på fiber och mineraler. Nu var det alltså dags att testa kamutvete. Det fick först koka i grönsaksbuljong enligt bruksanvisningen - 40 min. Då var det fortfarande alldeles för hårt. Efter närmare 90 minuter hade vetet blivit tuggvänligt, om än lite gummiliknande. Det verkade nu som om det inte skulle gå att få mjukare eftersom det inte sög åt sig mer vätska. Jag hällde av buljongen och lät vetet ånga av. I en wok fräste jag nu lök, vitlök, zucchini, chili och färsk rosmarin. Vände ned vetet i detta och smakade av med lite japansk soja. Gott tyckte jag och matgästen men maken vägrade äta :) Till kamutvetepilaffen serverade jag en prosciuttolindad torskrygg med rosmarin och en parmesanostdressing.
Nä, det blir nog ingen repris på kamutvetepilaff, det blev lite för mycket tuggmotstånd. Resten av det hela kamutvetet malde jag i kaffekvarnen och bakade ett gott surdegsbröd på!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar