måndag 23 december 2013

Senapsbakad lax med puylinser

En lyckad improvisation som passar bra över julledigheten. Jag serverade även en grönkålssallad till (se recept denna blogg).

Till 4 portioner behövs:
400g laxfilé i portionsbitar
Salt och peppar
2 msk grovkornig senap (t ex skånsk)

2,5 dl puylinser
1 l  mustig kalvbuljong
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar

Koka upp kalvfond och lägg i linserna. Låt koka tills linserna har lite tuggmotstånd kvar, det tar 15-20 min. Häll av fonden. Fräs lök och vitlök i olivolja tills det blir glansigt. Tillsätt linserna, vitvinsvinäger och smaka av med salt och peppar. Klart!

Lägg laxfilén i en ugnsform och salt och peppra. Bred över senapen. Ugnsbaka i 150C tills fisken når en innertemperatur på 56C, det tar 15- 20 min.

Meny v 1 och 2

Vecka 1 Torsdag Laxfilé med apelsinsås och ris Fredag Finsk makaronipudding Vecka 2 Måndag Stängt Tisdag Italiensk fisk i ugn, potatis Onsdag Morotssoppa, örtkrutonger & hembakt bröd med ost/köttpålägg Mellanmål: ugnspannkaka, sylt Torsdag Fransk köttgryta med bacon och champinjoner, ris Fredag: önskemåltiden Tacos med guacamole, salsa och grönsaker

lördag 21 december 2013

Inkokt lax med dillmajonnäs

Inkokt lax är trevligt till jul men gott även andra årstider. Genom att ta upp laxen ur lagen när den nått önskad temp slipper du för torr lax. Majonnäsen har jag lärt mig av kockkollegan Marie som tipsade mig om att använda hela ägget och köra ihop majonnäsen med en bra stavmixer. Resultatet blir en fluffig majonnäs som inte är så "äggig" i smaken. Skönt också att inte få en massa äggvita över. Tack Marie!

1,5 l vatten
1/3 dl salt
1/3 dl socker
1/2 dl vitvinsvinäger
1 tsk hel fänkål
1 tsk krossad vitpeppar
1 skivad morot
1 skivad gul lök

Majonnäs:
1 helt ägg
1 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
Salt och svartpeppar
1,5 msk hackad dill

Koka upp ingredienserna till lagen och sjud 5 min. Skär bort skinnet från laxen och skär i 8 kuber. Stick in termometern i den tjockaste biten. Lägg laxen i den kokande lagen och ta bort kastrullen från värmen. När termometern visar 56 C är laxen färdig. Ta upp laxen ur lagen och låt lagen kallna, häll därefter på den kalla lagen igen och låt gärna stå några timmar i kyl eller över natten.

Majonnäs:
Lägg 1 ägg i en hög stavmixerskål. Tillsätt senap, vinäger, salt och peppar. Mixa ägget och tillsätt oljan droppande tills du får en tjock majonnäs. Späd ev med kallt vatten till önskad konsistens. Tillsätt dillen.

fredag 20 december 2013

Bikarbonatbröd med fänkål

Det här bikarbonatbrödet skapade jag för att passa till julens skinkmackor. Blev jättelyckat!

Till 1 stort bröd behövs:
3 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl
1 dl vetekross
1 dl solrosfrön
1,5 tsk malen fänkål
1 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap
5 dl naturell yoghurt

Blanda alla torra ingredienser. Rör ned sirap och yoghurt till en jämn smet. Häll i smord brödform på 1,5l. Grädda i 175C i 55 min.

onsdag 18 december 2013

Vitkålssallad med äpple

Misslyckanden leder ofta till ngt bra och t.ex. så tros ju surdegen vara ett resultat av en kvarglömd deg i det forna Egypten som man testade att baka på. Vips så var jästen upptäckt!!! Riktigt så stort var det kanske inte när denna vitkålssallad blev till men resultatet blev ändå över förväntan. Jag missade att vända rivskivan i matberedaren en tidig morgon på jobbet med följ att vitkålen blev grovriven och inte skivad som jag tänkt mig. Improviserade då ihop denna vitkålsvariant:

1 litet vitkålshuvud, grovt rivet
2 syrliga gröna äpplen i små tärningar
1 gul lök, finhackad
1 dl rapsolja
1/3 dl vitvinsvinäger
2 msk konc äppeljuice
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk salt
Grovmalen svartpeppar
2 msk hackad persilja

Blanda allt i en bunke och servera genast.

Chokladmousse med Toblerone och sesamfrö

En improviserad efterrätt för den modige chokladälskaren! Idén med saltet och sesamfrön som topping kommer från den spanska delikatessen där man breder chokladkräm på olivoljestekt lantbröd och sedan toppar med flingssalt.

Till 4 portioner:
100g mörk choklad av bra kvalitet, min 72% kakaohalt
2 dl vispgrädde
1/2 msk farinsocker
40 g mörk Toblerone, grovhackad
1 tsk rostade sesamfrön
1/2 tsk flingsalt

Smält chokladen i vattenbad och rör ned farinsockret. Vispa grädden lätt och vänd ned lite i taget i chokladen. Rör ned hackad Toblerone och fyll på glas. Toppa med sesamfrö och flingsalt.

Kinamarinerade revbensspjäll

En busenkel och snabb marinad med kinesisk smak som ger mustiga revbensspjäll. Bli inte rädd för färgen, de ska bli riktigt mörka pga sojan. Visst blir förkokta revben som sedan snabbglaceras i ugn mörare men jag tycker "snabbvarianten" med direkt stekning i ugn blir riktigt bra den också. I det här receptet tas kvarvarande marinad om hand i en bbq-sås som får puttra medans spjällen går i ugnen. Klyftpotatis och en coleslaw passar bra till.

Fyra portioner:
1 kg tjocka, huggna revben i bitar
1/2 dl kinesisk soja
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl konc apelsinjuice
1 tsk torkad ingefära
1 msk farinsocker
Grovmalen svartpeppar

Bbq-sås:
2 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk rapsolja
1 brk tomatkross
1 dl av marinaden ovan
Salt och peppar
1 nypa kanel

Blanda ingredienserna till marinaden och vänd runt revbenen. Låt marinera 2 h. Lägg revbenen i ugnsform (spar 1 dl av marinaden) och stek i 225C ca 25 min. Fräs lök och vitlök glansig i rapsoljan i en kastrull. Häll på tomatkross, kanel och 1 dl av marinaden. Låt puttra 15 min och mixa slät. Smaka av med salt och peppar.

Jansons frestelse

Första feberfria stunden efter två veckors influensa och jag har äntligen återfått lite energi till julpyssel. Julpyntet får vänta, det är ju maten som är det viktiga :-D Efter att ha byggt en anskrämlig pepparkakskyrka med barnen och ätit tre (!) portioner revbensspjäll (underbart att ha aptiten tillbaka) så ställer jag mig kl 21 och finstrimlar potatis till en Janssons. Älskar det meditativa med att stå och strimla/hacka stora mängder i lugn och ro. Min Jansson är ganska snäll i smaken med endast liten mängd ansjovis. Visste ni förresten att "äkta" ansjovis är gjord på skarpsill och innehåller kryddan sandelträ?

Till 1 stor ugnsform, 6-8 portioner behövs:
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar, finhackade
1 msk rapsolja att steka i
1 brk ansjovisfilé
Salt
Finmald svartpeppar
3 dl grädde
3 dl mjölk 3%
2 msk ströbröd
2 msk smält smör

Skala och finstrimla potatisen. Fräs löken glansig i rapsolja. Varva potatis, lök och ansjovis med salt och peppar i en smord ugnsform. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbröd och ringla över smält smör. Grädda i ugn 200C ca 50 min.

Grönkålssallad med äpple och rostade hasselnötter

Grönkål förtjänar verkligen ett bättre öde än att bara bli stuvad eller ätas som soppa. I USA räknas grönkål som sk superfood pga sitt rika vitamin- och mineralinnehåll. Där har det varit en riktig grönkålstrend bland hälsofreaks där den serverats som råkost och i drinkar och shots. Jag tycker att grönkål är fantastiskt gott som råkost och när jag jobbade på ett teatercafe för ca 20 år sen gjorde kocken en grönkålssallad som jag lät mig inspireras av. Resultatet har varit ett obligatorium på mitt julbord sedan dess och brukar uppskattas som ett fräscht tillbehör till skinka, korv och köttbullar. Givetvis är salladen lika god året om ifall ni får tag på grönkål då!

200g hackad grönkål
1 stort ingrid marie äpple i tärningar
1 dl hasselnötter
1 rödlök i tunna båtar

Dressing:
1 msk honung
1 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
Grovmalen svartpeppar
1 msk äppelcidervinäger
1/2 dl rapsolja

Rosta hasselnötterna hela i ugn 250C ca 10 min tills de får mörk färg. Låt svalna och "rulla" sedan nötterna i en kökshandduk för att få av skalet. Hacka nötterna grovt. Skölj grönkålen i hett vatten och krama ur vätskan. Blanda ingredienserna till dressingen och vänd ned i grönkålen. Tillsätt äpple, rödlök och hasselnötter. Låt gärna stå ett par timmar innan servering.

fredag 6 december 2013

meny v 50

Vecka 50 Måndag: önskemåltiden Korvstroganoff med ris Tisdag Pastagratäng med röd linsröra och mozzarella Onsdag Fisksoppa med tomat och saffran, hembakt bröd med ost Mellanmål: Ugnspannkaka,sylt Torsdag Teriyakifläsk med wokade grönsaker och jasminris Fredag: LUCIA Köttbullar med rödbetssallad och potatis Mellanmål: vörtlimpa med julskinka

Finsk makaronipudding

Finlands självständighetsdag firades på förskolan med finsk makaronipudding som innehåller köttfärs. Mycket godare än den svenska varianten!

Till 50 barnportioner behövs:
3 l torkade makaroner
2 kg nötfärs
4 gula lökar, finhackade
1 dl rapsolja
1 tsk timjan
1 tsk vitlökspulver
1 tsk svartpeppar
Salt
1/2 dl viltfond
1/2 dl soja
24 ägg
2,4 l mjölk
3 tsk salt+ 1/2 tsk svartpeppar
300g riven gratängost

Stek lök och köttfärs i rapsolja tills all vätska kokat in. Krydda med salt, peppar, timjan och vitlökspulver. Tillsätt soja och viltfond. Koka makaronerna al dente. Lägg ut hälften av makaronerna på 2 djupa plåtar. Bred över köttfärsen och sedan på med resten av makaronerna. Vispa ihop ägg och mjölk med 3 tsk salt och svartpeppar. Häll över i plåtarna. Strö över riven ost och grädda i 175C ugn i 35 min. Servera med lingonsylt.

Saffransbiscotti

Dagens fredagskaka på förskolan blev en fantastisk saffransbiscotti som jag hittade receptet på i metro men i vanlig ordning gjorde om lite.

Till ca 50 skorpor:
100 g mjukt smör
1g saffran löst i 1/2 dl kokande vatten
2 stora ägg
1 msk konc apelsinjuice
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl+ mjöl till utbakning
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel mandel

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en deg. Rulla ut till tre längder som läggs på plåt. Grädda i 175C i 25 min. Ta ut ur ugnen låt svalna lite och skär sedan på snedden. Torka i 125C ugn ca 35 min.

torsdag 5 december 2013

Persisk pesto

Inspirerad ab baba ganoush (aubergineröra) och en annan persisk röra med grillad paprika och valnöt blev denna "pesto" till. Man kan själv välja hur stark man vill ha den med mängden sambal oelek. Jag serverade röran kycklingspett med quinoa, jättegott!

1 stor aubergine, skalad, i tärningar
1 röd paprika i tärningar
1/2 tsk salt
2 msk + 1/2 dl olivolja
1 tsk sambal oelek
1 dl valnötskärnor
1/2 msk pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta

Lägg aubergine och paprika i en ugnsform och ringla över 2 msk olivolja + salt. Rosta i 225 C i ca 15 min, tills grönsakerna är mjuka och fått lite färg. Låt svalna och mixa med övriga ingredienser, låt valnötterna gå med på slutet och behåll gärna lite större bitar kvar för textur. Smaka av med salt och ev mer sambal.

Tomatbröd

Min vana trogen tog jag idag tillvara på en rest från frysen: 2l tomatsoppa från förra veckan! Det resulterade i ett gott och mustigt tomatbröd. Av förklariga skäl har jag inget exakt recept på dagens bröd men för den som vill testa ett tomatbröd kan man byta ut en del av degvätskan i ett vanligt brödrecept mot tomatkross och tomatpuré.

Jag bakade idag på följande ingredienser, ger ca 60 bullar:
2 l tomatsoppa / vatten, tomatpuré och tomatkross
1 dl olivolja
100g jäst
4 tsk salt
2 dl strimlade marinerade soltorkade tomater
5 dl surdeg av vete+råg
3 dl vetekross
5 dl grahamsmjöl
2,5 kg specialvetemjöl

Värm soppan till 37C. Vispa ned jästen, olivolja, surdeg, salt och soltorkade tomater. Tillsätt vetekross och mjölet under bearbetning tills du har en klibbfri deg. Jäs 45min- 1h. Baka ut bullar och jäs på plåt 20 min. Grädda 15 min i 225C.