Första feberfria stunden efter två veckors influensa och jag har äntligen återfått lite energi till julpyssel. Julpyntet får vänta, det är ju maten som är det viktiga :-D Efter att ha byggt en anskrämlig pepparkakskyrka med barnen och ätit tre (!) portioner revbensspjäll (underbart att ha aptiten tillbaka) så ställer jag mig kl 21 och finstrimlar potatis till en Janssons. Älskar det meditativa med att stå och strimla/hacka stora mängder i lugn och ro. Min Jansson är ganska snäll i smaken med endast liten mängd ansjovis. Visste ni förresten att "äkta" ansjovis är gjord på skarpsill och innehåller kryddan sandelträ?
Till 1 stor ugnsform, 6-8 portioner behövs:
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar, finhackade
1 msk rapsolja att steka i
1 brk ansjovisfilé
Salt
Finmald svartpeppar
3 dl grädde
3 dl mjölk 3%
2 msk ströbröd
2 msk smält smör
Skala och finstrimla potatisen. Fräs löken glansig i rapsolja. Varva potatis, lök och ansjovis med salt och peppar i en smord ugnsform. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbröd och ringla över smält smör. Grädda i ugn 200C ca 50 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar