Inkokt lax är trevligt till jul men gott även andra årstider. Genom att ta upp laxen ur lagen när den nått önskad temp slipper du för torr lax. Majonnäsen har jag lärt mig av kockkollegan Marie som tipsade mig om att använda hela ägget och köra ihop majonnäsen med en bra stavmixer. Resultatet blir en fluffig majonnäs som inte är så "äggig" i smaken. Skönt också att inte få en massa äggvita över. Tack Marie!
1,5 l vatten
1/3 dl salt
1/3 dl socker
1/2 dl vitvinsvinäger
1 tsk hel fänkål
1 tsk krossad vitpeppar
1 skivad morot
1 skivad gul lök
Majonnäs:
1 helt ägg
1 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
Salt och svartpeppar
1,5 msk hackad dill
Koka upp ingredienserna till lagen och sjud 5 min. Skär bort skinnet från laxen och skär i 8 kuber. Stick in termometern i den tjockaste biten. Lägg laxen i den kokande lagen och ta bort kastrullen från värmen. När termometern visar 56 C är laxen färdig. Ta upp laxen ur lagen och låt lagen kallna, häll därefter på den kalla lagen igen och låt gärna stå några timmar i kyl eller över natten.
Majonnäs:
Lägg 1 ägg i en hög stavmixerskål. Tillsätt senap, vinäger, salt och peppar. Mixa ägget och tillsätt oljan droppande tills du får en tjock majonnäs. Späd ev med kallt vatten till önskad konsistens. Tillsätt dillen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar