Grönkål förtjänar verkligen ett bättre öde än att bara bli stuvad eller ätas som soppa. I USA räknas grönkål som sk superfood pga sitt rika vitamin- och mineralinnehåll. Där har det varit en riktig grönkålstrend bland hälsofreaks där den serverats som råkost och i drinkar och shots. Jag tycker att grönkål är fantastiskt gott som råkost och när jag jobbade på ett teatercafe för ca 20 år sen gjorde kocken en grönkålssallad som jag lät mig inspireras av. Resultatet har varit ett obligatorium på mitt julbord sedan dess och brukar uppskattas som ett fräscht tillbehör till skinka, korv och köttbullar. Givetvis är salladen lika god året om ifall ni får tag på grönkål då!
200g hackad grönkål
1 stort ingrid marie äpple i tärningar
1 dl hasselnötter
1 rödlök i tunna båtar
Dressing:
1 msk honung
1 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
Grovmalen svartpeppar
1 msk äppelcidervinäger
1/2 dl rapsolja
Rosta hasselnötterna hela i ugn 250C ca 10 min tills de får mörk färg. Låt svalna och "rulla" sedan nötterna i en kökshandduk för att få av skalet. Hacka nötterna grovt. Skölj grönkålen i hett vatten och krama ur vätskan. Blanda ingredienserna till dressingen och vänd ned i grönkålen. Tillsätt äpple, rödlök och hasselnötter. Låt gärna stå ett par timmar innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar