fredag 15 augusti 2014

Saftigaste helstekta kycklingen

Oavsett vilken typ av kryddning man väljer så rekommenderar jag att helsteka kyckling i låg ugnstemperatur. Det tar ganska lång tid, ca 1,5 h beroende på kycklingens storlek, men det är absolut värt väntan. Kycklingen blir saftigare än saftigast! Igår kväll gjorde jag en kinesisk marinad som jag penslade på och serverade kycklingen med wokade grönsaker och jasminris.

1 färsk kyckling om ca 1,2 kg
3 msk ketjap manis (söt soja)
1 msk olja
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk torkad ingefära
1 tsk chilisås (typ tabasco)
1/2 tsk salt

Blanda ihop allt och pensla på kycklingen. Lägg den i ugnsform och stek i 150C ugn till en innertemperatur på 85C.

Knapriga chokladrutor med frön och flingsalt

Jag skulle baka chokladsnitt till fredagsfikat på förskolan men misslyckades med degen. Först blev det för mycket mjöl och då tillsatte jag matolja, vilket gjorde degen lite lös istället. Jag tryckte då ut degen på en plåt och strödde på frön och flingsalt. In i ugnen och skar rutor efter gräddning. Riktigt knapriga med god smak av rostade frön och salt. Lyckat misslyckande!

Till ca 30 kakor behövs:
200g smör
2 dl strösocker
5 msk ljus sirap
5 msk kakao
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl rapsolja
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl solrosfrön
1 tsk flingsalt

Mixa smör, socker och sirap pösigt. Blanda siktat kakao, mjöl, vaniljsocker och bikarbonat. Vänd ned detta i socketblandningen och låt mixern gå medan oljan tillsätts och du fått en deg. Tryck ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt och strör över frön och salt. Grädda i 175C i ca 25 min, tills fröna blivit rostade. Skär i rutor innan kakan kallnat.

Indisk fiskgryta med curry och spenat

Indiens nationaldag firades på förskolan med indisk musik och dans. Givetvis bjöds det på indisk mat med fiskcurry, basmatiris och naanbröd. Alldeles fantastiskt gott blev omdömet om denna gryta och det smakade verkligen som att äta på indisk restaurang! Detta kommer jag att göra hemma och bjuda gäster på, men då väljer jag bladspenat och strör över lite hackade tomater vid servering.

Till 35 barnportioner behövs:
2 kg sejfilé i tärningar
2 gula lökar, finhackade

1/2 dl rapsolja 
1 msk curry
1/2 msk kardemumma
1 dl finhackad ingefära
1 dl tomatpuré
1,5 l vatten
1 dl grönsaksbuljong 
0,5 dl kycklingbuljong
1/2-1 msk sambal oelek 
5 dl hackad spenat eller bladspenat
7 dl creme fraiche,  kokbar
Ev 1 msk maizenamjöl utrört i vatten


Fräs lök och kryddor i olja. Rör ned tomatpuré och häll på fond och vatten. Tillsätt creme fraiche och sjud 10 min. Rör ned spenat och låt den bli varm. Red ev av med maizenamjöl. Lägg sist i fisken som får sjuda endast ett par minuter. Smaka av med salt. Servera basmatiris med russin och ärter i samt naanbröd till.

torsdag 14 augusti 2014

Bönbiffar med ajvar

Idag gjorde jag bönbiffar till lunch på förskolan och barnen älskade detta! Det är så roligt när vegetariskt, speciellt baljväxter, går hem hos de små. Jag gör lite olika varianter av bönbiffar och idag testade jag att ha i överblivet kokt ris som utfyllnad. Resultatet blev jättebra, biffarna blev väldigt saftiga. Ajvar relish gav en vacker orange färg åt biffarna, som serverades med matvete och en kryddig tomatsås.

Till 35 biffar behövs:
1 stor brk smörbönor (1,5 kg kokta)
1 dl vatten
2 l kokt jasminris
2 dl ajvar relish
1 msk sambal oelek
2 tsk salt
1,5 tsk spiskummin
1 tsk vitlökspulver
1/2 dl hackad persilja
1,5-2 dl maizenamjöl
Olja att steka i

Mixa bönor med vatten och ajvar. Blanda ihop med övriga ingredienser och låt svälla ett par timmar. Forma biffar som steks i olja i het panna.

onsdag 13 augusti 2014

Het pasta med lamm, zucchini och brödcrumble

Så otroligt gott var detta att jag önskade att jag inte vore mätt och förmå en portion till :). Jag hade ett par skivor lammstek och en zucchini som höll på att vissna i kylen. Det tillsammans med chili, pasta och ett slags rostat brödsmul blev en delikat onsdagsmiddag. Att rosta bröd med olivolja och smula det över pastan kallas för "fattigmansparmesan" i Italien och det ger verkligen otroligt mycket smak. Jag kan tänka mig att spaghetti svängd i lite fräst vitlök, chili och sardeller blir otroligt gott med denna brödtopping. Vilket bröd som helst går egentligen att använda, men brödsorten ger såklart olika karaktär till rätten och söta bröd gör sig mindre bra.

Brödcrumble:
2 stora skivor surdegsbröd av råg
1 msk olivolja
Salt

Skär brödet i små tärningar och lägg det i en ugnsform. Droppa över olja och salta. Krama in oljan ordentligt i brödet. Rosta i ugn 200C tills brödet fått ordentligt med färg. Låt gärna stå kvar på eftervärme och torka. När brödet kallnat mixar du det hastigt till grova smulor i en matberedare.

4 portioner kokt pasta
1 zucchini skuren i halvmånar
150g färdig lammstek i tärningar
1 röd paprika i grova tärningar
1 röd chili, finhackad
2 msk olivolja
Salt

Fräs zucchinin med salt och chili i olivolja på hög värme tills den fått färg. Vänd ned lamm och paprika och låt det bli varmt. Vänd ned den färdigkokta pastan. Strö över brödsmulorna. Klart!

fredag 8 augusti 2014

Päronkaka med kardemumma

Fredagskakan på förskolan blev ett riktigt lyckat experiment. Farinsockret ger en härlig kolasmak och dinkelmjölet gör kakan mustig. Gott med en sked vaniljglass till. Blir absolut en repris på denna kaka!

3 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1/2 dl smält smör
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl dinkelmjöl fullkorn
1 tsk kardemumma
3 tsk bakpulver
2-3 päron i klyftor
Pärlsocker

Smörj och bröa en kakform/liten ugnsform. Vispa ägg, kardemumma och socker pösigt. Rör ned smöret och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ned i smeten. Häll upp i formen och tryck ned päronklyftor. Strö över kardemumma och pärlsocker. Grädda i 200C i ca 35-40 min, tills kakan stannat.

torsdag 7 augusti 2014

Persisk linssoppa med fetaost

I torsdags blev det en linssoppa till lunch på förskolan. Jag mixade en rotsaks & tomatsås slät och lät sedan potatis och röda linser sjuda klart i denna. Kryddade med kanel, koriander, spiskummin och pepparmix. Toppade med färdigkokt bulghur och skuren purjolök för lite matigare soppa. Jättegott med lite fetaost i. Jag bakade ett focacciabröd med fetaost och oliver till som alla gillade skarpt.

Dagen efter bakade jag bröd på det som blev kvar av soppan! Suveränt gott blev det :)

Galet god aioli med chili och sardeller

Jag hade chilibegär härom kvällen och gjorde en chiliaioli till de grillade burgarna som verkligen blev supergod. Aiolin passar till det mesta i kött, fågel och fiskväg. Nästa gång gör jag den till grillad lax med färskpotatis :)

Till 4-6 portioner behövs:
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad röd chili utan kärnor
4 sardeller
1 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1 äggula
1/2 dl olivolja
1 dl rapsolja
1 dl matyoghurt
Salt

Mixa äggula, salt, senap, vinäger, vitlök och chili och tillsätt oljan droppvis tills du fått en fast majonnäs. Rör ned yoghurten och smaka av med salt. Låt gärna ailoin mogna i kylen ett par timmar.

Auberginegratäng med tomat, chili och mozzarella

Aubergine, tomat och mozzarella brukar vara en oslagbar kombination i alla dess former och är t ex min favoritpizzatopping! Häromdagen gjorde jag en riktigt lättgjord gratäng som skötte sig själv i ugnen. Eftersom auberginen inte steks innan blir rätten fettsnål, annars suger aubergine gärna åt sig mkt olja. Chili och vitlök anpassas såklart efter preferenser men jag gillar lite hetta. Gratängen passar bra med lite sallad och gärna ett bröd att säga upp den goda såsen med ;)

Till 3-4 personer behövs
1 aubergine i skivor

2 finhackade vitlöksklyftor

1 finhackad röd chili utan kärnor

1 brk körsbärstomater

2 msk olivolja 

125g mozzarella

1/2 dl strimlad basilika

Salt

Lägg auberginen som tegelpannor i en ugnsform. Strö över salt, chili och vitlök. Häll på burken med körsbärstomater. Ringla över olivoljan. Toppa med mozzarellabitar. Gratinera i 200C ugn i 35 min. Lägg ev på folie på slutet. Strö över basilikan vid servering.

lördag 2 augusti 2014

Långkokt högrev med mustig tomatsås och knödel

Jag gillar att botanisera bland exotiska råvaror i livsmedelsaffärer. Lidl har emellanåt spännande tyska råvaror och där hittade jag ett halvfabrikat av semmelknödel (knödel baserad på bröd). Sex stora knödeln kostade runt tolv kronor och jag kunde inte motstå erbjudandet! Idag var det lite svalare sommarväder och det gav utrymme för lite mer bastant mat. Riktigt mumsigt blev det och barnen gillade knödeln skarpt. Högreven tillagade jag i ugn i 7 timmar vilket ger ett mört och saftigt kött. Köttet sköter sig själv i ugnen och man kan göra annat under tiden. Kryddningen är en egen slags grillkrydda som jag även använder till t ex kycklingklubba.

Till 6 portioner behövs:
Ca 750g högrev
1 brk tomatkross
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk koriander
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk salt

Till såsen:
Spadet från Högreven
1 msk balsamvinäger
1/2 msk socker
Salt och peppar

Till servering:
Sex semmelknödel
400g haricots verts

Blanda ihop kryddorna till köttet och gnid in det med dessa. Lägg i en ugnsfast form och häll över en burk tomatkross. Lägg över aluminiumfolie och ställ in långt ned i ugnen på 90C. Låt stå i 6-7h.

Häll skyn från köttet i en kastrull och tillsätt socker, vinäger, salt och peppar. Låt reducera till en simmig konsistens.

Tillaga knödeln enligt anvisningarna och servera tillsammans med haricots verts till kött och sås.

Pasta med färsk chorizo, paprika och aubergine

Jag hade färsk mild chorizo i kylen och det blev en härligt mustig pastarätt. Jag gör ofta pastarätter där man på italiensk vis rör ned pastan i såsen innan servering. Det ger så mycket mer smak till pastan. Hittar du bara het chorizo utesluter du helt enkelt chilin.

Till 4 personer behövs:
4 port kokt fusilli eller annan pasta (ca 350g torrvikt)
150g färsk mild chorizo
1 röd chili, finhackad
1 aubergine i tärningar
1 röd paprika i tärningar
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 msk hackad basilika
2 msk hackad persilja
Salt

Fräs saltad aubergine, chili och vitlök i olivolja i en kastrull. Ta bort skinnet från korven och skär i tärningar. Tillsätt korven och låt fräsa med i ca 10 min. Häll på vitt vin och låt detta koka in så att auberginen blir mosig. Tillsätt paprikan och låt den puttra med några minuter. Smaka av med salt och tillsätt de färska örterna. Rör ned pastan i kastrullen och servera med riven parmesanost.

fredag 1 augusti 2014

Tortellinigratäng med köttfärs och ostsås

Jag har haft lite motstånd mot torkad tortellini eftersom det känns som ett halvfabrikat. Nu fanns det dock färdigkokt ostfylld tortellini i frysen på sommarförskolan och jag beslöt mig för att göra en gratäng av detta. Väldigt uppskattat blev det - gratängskålarna var skrapade tomma! Till och med jag gillade det ;) Den här rätten kommer jag att göra fler gånger på förskolan.

Till 10 personer behövs:
3 l kokt ostfylld tortellini
500g nötfärs
4 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl tomatpuré
1 dl vatten eller vitvin
1 tsk basilika
1 tsk oregano
Svartpeppar salt

Ostsås:
1,5 l mjölk
5 dl vispgrädde
1 dl vetemjöl utrört i vatten till redning
3 dl riven parmesanost
Vitpeppar
Salt

3 tomater i tärningar
1 dl riven ost
1 msk hackad basilika

Lägg tortellinin i två smorda ugnsformar.

Koka upp mjölk och grädde till ostsåsen och vispa ned redningen. Sjud 5 min och rör ned osten. Smaka av med salt och peppar.

Fräs nötfärs med vitlök i olja. Låt all vätska koka in och rör ned tomatpuré, vatten och kryddor. Låt fräsa tills vätskan kokat in.

Fördela köttfärsen över pastan. Häll på ostsåsen. Hacka tomaterna och lägg på ostsåsen, strö över basilika och riven ost. Gratinera 175C ugn i 30 min.