fredag 1 augusti 2014

Tortellinigratäng med köttfärs och ostsås

Jag har haft lite motstånd mot torkad tortellini eftersom det känns som ett halvfabrikat. Nu fanns det dock färdigkokt ostfylld tortellini i frysen på sommarförskolan och jag beslöt mig för att göra en gratäng av detta. Väldigt uppskattat blev det - gratängskålarna var skrapade tomma! Till och med jag gillade det ;) Den här rätten kommer jag att göra fler gånger på förskolan.

Till 10 personer behövs:
3 l kokt ostfylld tortellini
500g nötfärs
4 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl tomatpuré
1 dl vatten eller vitvin
1 tsk basilika
1 tsk oregano
Svartpeppar salt

Ostsås:
1,5 l mjölk
5 dl vispgrädde
1 dl vetemjöl utrört i vatten till redning
3 dl riven parmesanost
Vitpeppar
Salt

3 tomater i tärningar
1 dl riven ost
1 msk hackad basilika

Lägg tortellinin i två smorda ugnsformar.

Koka upp mjölk och grädde till ostsåsen och vispa ned redningen. Sjud 5 min och rör ned osten. Smaka av med salt och peppar.

Fräs nötfärs med vitlök i olja. Låt all vätska koka in och rör ned tomatpuré, vatten och kryddor. Låt fräsa tills vätskan kokat in.

Fördela köttfärsen över pastan. Häll på ostsåsen. Hacka tomaterna och lägg på ostsåsen, strö över basilika och riven ost. Gratinera 175C ugn i 30 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar