lördag 2 augusti 2014

Långkokt högrev med mustig tomatsås och knödel

Jag gillar att botanisera bland exotiska råvaror i livsmedelsaffärer. Lidl har emellanåt spännande tyska råvaror och där hittade jag ett halvfabrikat av semmelknödel (knödel baserad på bröd). Sex stora knödeln kostade runt tolv kronor och jag kunde inte motstå erbjudandet! Idag var det lite svalare sommarväder och det gav utrymme för lite mer bastant mat. Riktigt mumsigt blev det och barnen gillade knödeln skarpt. Högreven tillagade jag i ugn i 7 timmar vilket ger ett mört och saftigt kött. Köttet sköter sig själv i ugnen och man kan göra annat under tiden. Kryddningen är en egen slags grillkrydda som jag även använder till t ex kycklingklubba.

Till 6 portioner behövs:
Ca 750g högrev
1 brk tomatkross
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk koriander
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk salt

Till såsen:
Spadet från Högreven
1 msk balsamvinäger
1/2 msk socker
Salt och peppar

Till servering:
Sex semmelknödel
400g haricots verts

Blanda ihop kryddorna till köttet och gnid in det med dessa. Lägg i en ugnsfast form och häll över en burk tomatkross. Lägg över aluminiumfolie och ställ in långt ned i ugnen på 90C. Låt stå i 6-7h.

Häll skyn från köttet i en kastrull och tillsätt socker, vinäger, salt och peppar. Låt reducera till en simmig konsistens.

Tillaga knödeln enligt anvisningarna och servera tillsammans med haricots verts till kött och sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar