fredag 20 juni 2014

Rimmad torskrygg med pepparsmetana, löjrom och potatispuré

Idag ingicks ett äktenskap. Mellan rimmad torsk med löjrom och Eric Rodez' champagne! Helt fantastisk midsommarmiddag. Och vad gör det då att min lagade framtand bets av på knäckemackan? (framtanden slog jag av i 5:e klass när vi lekte "herre på täppan" på en balansbräda - som jag visserligen vann - men med en framtandsskada som går sönder ca 1 gång om året...).

Champagnen Rodez är årgångslös vilket betyder att den är en blandning av flera årgångar och denna var dessutom lagrad ett år i garderoben, men absolut värt att testa den senaste lanseringen! Smakrikt med lätt sötma och bra syra. Passar till mingel, fisk, skaldjur och kyckling.

Att rimma fisk är ett jättebra sätt att få den fast och saftig. Jag har hört att rimlagen ska smaka som "en kallsup" på västkusten ;-) Själv är jag stockholmare och kör på receptet 1l vatten och 1/2 dl finsalt.... Jag brukar köpa fryst torskrygg i portionspåsar som säljs till bra pris, den är helt ok, men givetvis blir resultatet bättre med färsk torskrygg .

Smetana finns i välsorterade livsmedelsaffärer. Hittar man det inte kan det ersättas med creme fraiche 34% som får rinna av i kaffefilter ett par timmar. Nymald svartpeppar i massor visade sig vara en hit till både champagnen och löjrom med rödlök.

Till 4 personer behövs:
4 portionsbitar av torskrygg
1 l vatten
1/2 dl finsalt

1 dl smetana
1 krm nymald svartpeppar
Salt

1 liten rödlök, finhackad

1/2 citron i klyftor

100g löjrom

Potatispuré:
1 kg mjölig potatis i tärningar
2-3 dl mjölk
25 g smör

500g sparris, ansad och skuren i bitar. Kokas i 4-5 min.

Lös upp saltet i vattnet och låt torsken ligga däri 30 min. Ugnsbaka i 125 C ugn till en innertemperatur på 54 C.

Koka potatisen i saltat  vatten. Häll av vattnet och koka upp mjölken med smöret. Pressa potatisen ned i mjölken. Vispa fluffigt med elvisp och smaka av med salt och peppar.

Servera fisken med sparris, citronklyftor, pepparsmetana, lök , rom och potatispuré.

torsdag 19 juni 2014

Persisk köttfärssoppa med matvete

Jag hade en hink BBQ-sås i frysen efter att ha lagat dubbeltså mkt som gick åt en dag. Det är bara att erkänna: jag gjorde den för het och blev tvungen att spä ut den med ytterligare en stor burk tomatkross. Storkökstakterna satt i ett par veckor efter att jag kom tillbaka till Jösse och det var lätt att krydda för mycket ;-) Hur som helst funderade jag vad jag skulle kunna använda såsen till som var tomatbaserad och smaksatt bl a med kanel, torkad koriander och spiskummin. Idén om en persiskt kryddad köttfärssoppa föddes. Jag fräste nötfärs med lök och vitlök. Hällde på BBQ-såsen och  spädde med grönsaksfond. Lite mer kanel, koriander och spiskummin samt skal och saft av 1 apelsin tillsattes. Jag lade sedan i tärnad kokt potatis och färdigkokt matvete för att göra soppan matigare. Lite persilja sist av allt och serverat med en vitlöksyoghurt. Den här soppan blir det definitivt en repris på och då kommer ett mer exakt recept! Frallor bakta på överbliven risgrynsgröt, linfrön och dinkelmjöl smakade gott till soppan!

Enkel gubbröra

...som serverades på förskolans midsommarlunch. Snabbt gjort till knäckemackan på midsommar!

5 hårdkokta ägg, hackade
1/2 gul lök, finhackad
1,5 tsk dijonsenap
1/2-3/4 dl creme fraiche 15%
1 msk hackad dill
1 brk matjessill, tärnad
1/2 msk sillspad
Salt och peppar

Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå i kyl ett par timmar.

Banankaka med yoghurtfrosting

Riktigt lyckad blev denna maffiga kaka som jag bakade till personalfikat på förskolan idag. Att det "nästan" var fredag, dagen innan midsommarafton och min sista arbetsdag innan semestern tyckte jag skulle firas :-D Inspirationen till receptet kommer från senaste numret från Alltommat, men jag skapade en helt annorlunda variant som blev en riktig lyckoträff! Frostingen är väldigt fräsch eftersom den är baserad på yoghurt istället för färskost. Avrunnen matyoghurt får nämligen samma konsistens som färskost!

Till en stor kaka behövs:
2 stora bananer, mosade
50g mörk choklad,80%, finhackad
125 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
3/4 dl ljus sirap
1 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma

Till formen:
1/2 dl kokos
1 msk smör

Frosting:
50g mjukt smör
1 dl siktat florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl avrunnen matyoghurt (ca 3 dl matyoghurt som får rinna av i kaffefilter över natten)

Smörj en sockerkaksform med  smör och skaka runt kokosflingor i detta.

Vispa smör med socker till en porös smet. Vispa i ett ägg i taget och därefter sirap, den mosade bananen och chokladen. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ned i smeten. Häll upp i formen och grädda 1h på nedersta falsen i 175C ugn. Låt kakan kallna.

Vispa smör, vaniljsocker och florsocker fluffigt. Vispa i yoghurten och ställ i kyl 1 h. Bred på kakan vid servering.

onsdag 18 juni 2014

Midsommarfirande på förskolan

Idag var det midsommarlunch på förskolan. Det dukades gemensamt långbord för alla barn och personal på en avdelning och en tjusig midsommarstång var på plats. Till lunch bjöds det laxfilé med örtsås, gubbröra och janssons frestelse. Jordgubbar med glass till efterrätt en festdag som denna.

måndag 16 juni 2014

Meny v 25

Måndag Krämig morotspasta med fetaost Tisdag Kycklinggryta med kokos och ingefära, basmatiris Onsdag Laxfilé med örtagårdssås och färskpotatis Jordgubbar och vaniljglass Torsdag Persisk köttfärssoppa med matvete och hembakt bröd med ost Fredag Stängt

söndag 15 juni 2014

Ungsbakad högrev med bbq-sås och zucchini - & ostronskivlingfräs

Gjorde en högrev i ugn a'la pulled pork häromdagen, men valde att skära den i skivor. Ställde in högreven med kryddor och rödvin i ugn innan jag åkte till jobbet och tog ut den 6,5 h senare. Mört kött och mustig sås!

Till 4 personer behövs:
650g högrev
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen koriander
1/2 tsk kanel
1/2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk salt
1/2 dl tomatpuré
3 dl rödvin
+ 1 tsk vitvinsvinäger och 1 msk socker

1 stor zucchini
250g ostronskivling
3 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Smör och rapsolja att steka i

Blanda kryddor med salt och klappa in i köttet. Lägg i ugnsform. Vispa ihop tomatpuré och rödvin och häll på köttet. Lägg på folie och ställ i ugn 100C. Låt stå 6,6 h. Låt köttet vila 15 min och skär upp i skivor. Koka ihop rödvinet/skyn med 1 tsk vitvinsvinäger och 1 msk socker till en sirapsliknande konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Skär zucchini och svamp i grova bitar och fräs gyllene med hackad vitlök, salt och peppar.

lördag 14 juni 2014

Rabarberpaj med mandel och citron

Rabarberpaj i "vuxensmak" blev omdömet till gårdagkvällens paj. Inte så söt, med smak av rostad mandel och citron. Servera med glass eller receptet på sk råkräm nedan. Cocossocker kan bytas mot vanligt socker.

3 dl ansad och skuren späd rabarber
1 msk cocossocker

Smuldeg:
125g smör
1/2 dl cocossocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl hackad mandel

Lägg rabarber i en ugnsform och strö över 1 msk socker. Mixa ihop ingredienserna till smultäcket och strö över. Grädda i 200C i 15-20 min.

Råkräm:
2 äggulor
2 msk socker
1 tsk strösocker
2,5 dl vispgrädde

Vispa grädden fast. Vispa ägg och socker fluffigt och rör ned i vispgrädden.

fredag 13 juni 2014

Rabarber - & jordgubbspaj med dinkel

En kollega kom med en stor kasse rabarber igår och både min och förskolans frys fylldes med några påsar till vinterns pajer. Idag blev det en jordgubbs -& rabarberpaj med ett mustigt täcke av fullkornsdinkel och havregryn.

5 dl ansad rabarber i bitar
2 dl hela jordgubbar
1 msk socker

Smuldeg:
100g smör
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl dinkelmjöl fullkorn
1,5 dl havregryn
1/2 dl socker

Lägg rabarber och jordgubbar i en pajform och strö över 1 msk socker. Mixa ihop ingredienserna till pajdegen och fördela över bären. Strö över lite havregryn och grädda 20 min i 200C ugn. Servera med glass.

torsdag 12 juni 2014

Bikarbonatbröd av kavringstyp

Riktigt sött och gott är detta bikarbonatbröd som påminner om kavring. Jag ville baka ett bröd utan en massa frön eftersom många barn ogillar för grova bikarbonatbröd. Idag serverades brödet med ägg och kaviar!

Jag har även bakat brödet med halva mängden sirap och jag tycker det blir godare då, mindre sött och bättre till vardags!

2 limpor:
5 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
3/4 dl fint rågmjöl
2 dl havregryn
2 dl vetekross
5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk fänkål
1 l yoghurt
2 dl sirap

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan yoghurt och sirap. Häll upp i två smorda brödformar och strö på lite havregryn. Grädda 45 min till 1h i 175C ugn.

onsdag 11 juni 2014

Sommarvärme

När bordsfläkten åker fram lagom till lunchdisken inser jag att sommarvärmen är här. Trots korsdrag kokar mer än grytorna i köket och frysarna går på högvarv. Sommartid är examen för fler än grundskoleelever och jag inser att det är dags att ta farväl av flera barn som börjar sexårsverksamheten till hösten. Och även en köksa får choklad och blomster av snälla barn och föräldrar :-D Tack för den här tiden, jag kommer att sakna er!

Idag serverades broccolisoppa med fetaost och ett saftigt bröd som bakades på överbliven risgrynsgröt och solros- & pumpafrön. Brödet gjordes som lös deg som bakades i långpanna och skars i rutor. Väldigt mättande blev det och uppskattades av såväl barn som vuxen. Till mellanmål bjöds fullkornspizzabullar och bärsmoothie.

måndag 9 juni 2014

Pytt med gröna linser och morot

Dagen till ära blev det frysrens på förskolan. Eftersom jag arbetat en tid på annan förskola fylldes frysen med lite "oönskat" i form av varmkorv och färdiga köttbullar. Idag blev det en klassisk pyttipanna med stekt ägg och rödbetor som barnen verkligen gillade. Jag själv föredrog dock den vegetariska varianten som serverades och som blev riktigt lyckad. En härlig doft av rosmarin och timjan spred sig i köket vid tillagningen!

Till 4 personer behövs:
8 stora potatisar i tärningar
3 morötter i tärningar
2 rödlökar, grovt hackade
2 gula paprikor i grova bitar
1/2 tsk timjan
1/2 tsk rosmarin
Salt och peppar
3 dl kokta gröna linser
1,5 dl majs
Rapsolja att steka i

Stek morot och potatis i olja med kryddorna. När det är knaprigat vänds lök och paprika ned och får bli glansigt. Vänd nu ned majs och linser som får bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med stekt ägg och rödbetor.

Meny v 24

Måndag Pyttipanna med rödbetor och stekt ägg Tisdag Kyckling i röd currysås, jasminris Onsdag Broccolissoppa med fetaost och hembakt bröd och ost/köttpålägg Torsdag Dragonfisk i ugn, potatis Fredag Spaghetti med köttfärsås, parmesanost

söndag 8 juni 2014

Torskrygg med rostade hasselnötsolja och potatis - & jordärtskocksmos

Till söndagsmiddagen gjorde jag ett sånt där härligt misslyckande igen. Jag skulle koka ett potatismos med jordärtskocka i (har ni inte testat kombinationen förut så gör det -juvligt!). Jag skar potatis och skocka i små tärningar och kokade. Hade nog lite bråttom när jag kollade om det var färdigkokt, för när jag skulle mosa bitarna förblev skockorna i hela bitar eftersom de inte var helt sönderkokta. Resultatet blev potatismos med jordärtskocksbitar i. Supersmarrigt och en spännande överraskning för gommen! Kombinationen rostade hasselnötter och jordärtskocka gifte sig kanon till ett Soave-vin. Annars kan jag tänka mig att en fyllig Pinot Gris skulle matcha dessa tuffa smaker. Satsa på färsk torskrygg, den går inte att jämföra med den frysta! Gör gärna en dubbel sats hasselnötter och baka bröd på detta, det får en fantastisk smak...

Till 4 personer behövs:

Mos:
800g mjölig potatis
400g jordärtskocka
25 g smör
2 dl mjölk
1/2 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar

Fisk:
400- 600g torskryggfilé i portionsbitar
Salt och peppar
1 msk kallpressad rapsolja

Hasselnötter:
1 dl hasselnötter
1 dl kallpressad rapsolja
Salt och peppar

400g haricots vertes
Smör att steka i
Salt och peppar

Börja med att rosta hasselnötterna: lägg dem i en ugnsform och torr-rosta tills skalet blir rejält mörkt, det tar ca 10 min i 250C ugn. Gnid av skalet, det går lättast om du lägger nötterna i en kökshandduk och "rullar" nötterna. Hacka nötterna grovt och häll på oljan. Smaka av med salt och peppar.

Skala och tärna rotsakerna fint. Koka i saltat vatten tills jordärtskocks-bitarna är mjuka men ej mosiga, det tar 20-25 min. Häll av vattnet och stöt potatisen till puré. Häll på mjölk, vinäger och tillsätt smöret i klickar. Vispa fluffigt med elvisp och smaka av med salt och peppar.

Salta och peppra torsken och ringla över rapsolja. Ugnsbaka i 150C till en centrumtemperatur på 56C.

Smörstek haricots vertesen med salt och peppar.

Servera genast med hasselnötterna ovanpå fisken.

fredag 6 juni 2014

Tortilla med lax och guacamole

Lax och avokado är en klassisk kombo som aldrig är fel. Häromkvällen blev det en tortilla-variant som känns som ett lite nyttigare alternativ jämfört med köttvarianterna.

Till 4 portioner behövs;
400 g laxfilé i stora tärningar
1/2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1/2 tsk malen koriander
1 nypa chiliflakes

Guacamole:
2 avokado
Saft av 1 lime
2 små vitlöksklyftor, pressade
1 dl kesella
1 nypa cayennepeppar
Salt
1 msk olivolja

1/2 huvud isbergssallad, strimlad
50 g bladspenat
2 vårlökar i skivor
1 ask cocktailtomater i halvor

5 stora fullkornstortillabröd

Blanda kryddorna med laxtärningarna och stek i 175C ugn i 10-15 min. Mixa ihop ingredienserna till guacamolen. Servera med sallad och tortillabröd.

tisdag 3 juni 2014

Potatissallad med senap och krasse

Krasse ingick i den måltid med vilken Myllemäki gick och blev Europamästare i matlagning i våras. Kanske får krasse en liten "revival" i och med detta, eftersom kryddan går att använda till så mycket mer än smörgåspålägg. Att den är så lättodlat underlättar givetvis. Bara att strö över jord, vattna, glömma bort i fyra dagar och sedan är det färdigt! Toppen för barnodlare som vill se snabbt resultat.

Krasse fick bli ingrediens i kvällens potatissallad som serverades till en köttig lammkorv.

Till 4 personer behövs:
6 kokta potatisar i tärningar
1/2 rödlök i båtar
1 morot, grovriven
1/2 dl kalamataoliver
1 näve ruccolasallad
1/2 dl klippt krasse

Dressing:
1 msk grovkornig senap
salt
svartpeppar
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl olivolja

Blanda ihop ingredienserna till dressingen och vänd runt med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.