torsdag 19 juni 2014

Banankaka med yoghurtfrosting

Riktigt lyckad blev denna maffiga kaka som jag bakade till personalfikat på förskolan idag. Att det "nästan" var fredag, dagen innan midsommarafton och min sista arbetsdag innan semestern tyckte jag skulle firas :-D Inspirationen till receptet kommer från senaste numret från Alltommat, men jag skapade en helt annorlunda variant som blev en riktig lyckoträff! Frostingen är väldigt fräsch eftersom den är baserad på yoghurt istället för färskost. Avrunnen matyoghurt får nämligen samma konsistens som färskost!

Till en stor kaka behövs:
2 stora bananer, mosade
50g mörk choklad,80%, finhackad
125 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
3/4 dl ljus sirap
1 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma

Till formen:
1/2 dl kokos
1 msk smör

Frosting:
50g mjukt smör
1 dl siktat florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl avrunnen matyoghurt (ca 3 dl matyoghurt som får rinna av i kaffefilter över natten)

Smörj en sockerkaksform med  smör och skaka runt kokosflingor i detta.

Vispa smör med socker till en porös smet. Vispa i ett ägg i taget och därefter sirap, den mosade bananen och chokladen. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ned i smeten. Häll upp i formen och grädda 1h på nedersta falsen i 175C ugn. Låt kakan kallna.

Vispa smör, vaniljsocker och florsocker fluffigt. Vispa i yoghurten och ställ i kyl 1 h. Bred på kakan vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar