onsdag 30 juli 2014

Yoghurtdressing till Caesarsallad

Den klassiska Caesarsalladen består av romansallad, parmesanost, krutonger och dressing men oftast serveras den även med kycklingfilé och stekt bacon. Caesarsallad hör till mina absoluta favoriträtter och varma sommarkvällar står den ofta på vårt middagsbord. Jag gör ibland en lite magrare dressing genom att tillsätta matyoghurt. Här är receptet på dressingen, lagom till 4 personer:

4 sardeller
1,5 tsk dijonsenap
2 msk riven parmesanost
2 tsk rödvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1,5 dl matyoghurt
Salt och svartpeppar

Mixa alla ingredienser utom yoghurten till en slät massa. Rör ned yoghurten och smaka av med salt och peppar.

tisdag 29 juli 2014

Kebablunch med hummus

Idag blev det köttfärskebab till lunch på förskolan. Smaksatte färsen med sambal oelek, spiskummin, vitlök och persilja. Formade avlånga kebab och stekte i ugn. Till detta citronmarinerade bönor, bulgur, fetaostsallad och hummus. Här följer receptet på hummusen som var extra uppskattad:

1 brk kikärter 400g, avrunna
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 msk hackad persilja
Salt
Saft av 1/2 citron
2 msk olivolja
Ca1/2 dl vatten

Mixa alla ingredienser till en slät puré och späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt.

fredag 25 juli 2014

Cornflakesfisk

Jag blev tipsad om att servera cornflakesfisk till förskolebarn av en vän. Googlade och fann ett recept som jag i vanlig ordning gjorde om lite. Resultatet blev över förväntan  - riktigt gott! Det här gör jag gärna fler gånger. Det passar bäst med potatismos till eftersom rätten inte är så "såsig".

12 portioner
12 portionsbitar vit fisk, tex torsk, hoki eller kolja
1,5 dl ströbröd
6 dl cornflakes
2 tsk citronpeppar
1,5 msk hackad dill
4 finhackade vitlöksklyftor
1,5 dl smält smör

Lägg fisken i en ugnsfast form. Blanda ihop alla ingredienser utom smöret och smula sönder cornflakesen lite. Rör ned smöret och toppa fisken med detta. Gratinera i 225C tills fisken når en innertemperatur på 56C, det tar ca 15 min.

torsdag 24 juli 2014

Plättar med dinkel

I tre veckor ska jag jobba på enhetens sommarförskola. Spännande med ett nytt kök och utmanande att göra menyer utifrån det som finns i frys och skafferi. Frukt, grönsaker och mjölk handlas dessa veckor i lokala Ica-butiken. Idag serverades en broccolisoppa med kyckling och citron samt focacciabröd till lunch. Eftersom det ändå var så varmt (31C ute!) så ställde jag mig en timme vid spisen och stekte plättar till mellanmål! Jag hade lite fullkornsdinkelmjöl i för att göra dem lite matigare.

Till ca 70 plättar behövs:
1,5l mjölk
9 ägg
7,5 dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl fullkorn
2 tsk salt
75 g smält smör

Vispa ihop alla ingredienser med 1 l av mjölken tills smeten är slät. Tillsätt resten av mjölken och låt smeten stå och svälla i kylen ett par timmar. Stek pösiga plättar i plättlagg. Servera med sylt eller bär.

måndag 21 juli 2014

Quinoa med aprikos, mandel och persilja

Quinoa, liksom couscous, bulgur och matvete smakar ganska lite i sig själva men blir desto mer spännande om man kokar grynen i buljong och sedan rör ned diverse smaksättningar. Rostade frön och nötter, torkad frukt och bär, färska örter, spenat, ruccola, fetaost, oliver, soltorkade tomater, ajvar, sweet chili, pesto, tapenade , skal och saft av citrusfrukter och mycket mer går att tillsätta. Idag blev det en Quinoa med aprikos, mandel och persilja som serverades till en pestobakad lax med en klick matyoghurt. Quinoan passar bra även som vegetarisk rätt toppad med getost (vänd då gärna ned lite kokta bönor eller linser också för mer protein).

Till 4 portioner behövs:
3 dl ljus Quinoa
6 dl kycklingbuljong
1/2 msk kallpressad rapsolja
1 msk pressad citron
1/2 dl hackad persilja
10 skurna aprikoser
1/2 dl hackad mandel

Koka Quinoan i buljongen tills all vätska absorberats, ca 15-20 min. Rör ned övriga ingredienser och servera direkt.

onsdag 16 juli 2014

Grillad fläskkotlett med citron-coleslaw

Jag hittade ett par fina svenska ekologiska fläskkotletter häromdagen och de serverades grillade i grillpanna. Grillpannanav gjutjärn ger faktiskt lite kolsmak till maten genom de brända ränder som skapas på råvaran. Jag grillar gärna kycklingfilé, lax, biff, entrecote och fläskkött i grillpannan. Det är dessutom ett utmärkt sätt att tillaga zucchini och aubergine på och servera som tillbehör till kött eller att ha som pizzapålägg. Eftersom aubergine normalt suger upp mycket olja så är grillpannan ett bra sätt att förbereda aubergineskivor till t ex moussaka om man vill göra en magrare variant.

Idag kände jag för en  naturell kryddning av köttet med bara olivolja, salt och peppar. Sedan grillades kotletterna till rutmönster och en innertemperatur på 80C.

Coleslaw till 4 personer:
2 morötter
1 kålrabbi
1 bit vitkål
Saft av 1/4 citron
Finrivet skal av 1/2 citron
Salt
1 msk sweet chilisås
1,5 dl kesella gourmet 10%

Riv morot och kålrabbi grovt. Strimla vitkålen fint. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt. Låt stå och dra i kyl en timme.

Tapas-lunch

Jag har en vän och gammal doktorandkollega som är en lika stor matfantast som jag själv och vi gillar att laga mat tillsammans. Idag gjordes en lyxig tapas-lunch hemma hos henne av modellen "här är ditt kylskåp" och det bjöd på diverse läckerheter. Men frågan är om hon vågar släppa in mig i sitt kök igen; jag lyckades med bedriften att bränna en rödvinskaramell, spruta tomatsås över halva köket och stänka het olja på henne. Får skylla på att jag inte riktigt är kompis med hennes superinduktionshäll...;-)

Det är så roligt att improvisera ihop rätter utan recept och bara gå på känsla utifrån det som finns tillgängligt. Ännu bättre blir det givetvis när man är två som bollar idéer. Dagens lunch blev en rad tapas med medelhavskänsla och svenska inslag. Riktigt mumsigt kan jag lova att det var.

Menyn:
Vattenmelongazpacho med chili och koriander
Hummus med citronolja och spiskummin
Rostad tomat - och paprikasås
Älfärsbullar med citron, vitlök och torkade tranbär
Polenta med soltorkade tomater och lagrad ost från falbygden
Älgrostbiff med bladspenat, olivolja, rödvinssirap och rostade solrosfrön
Ugnsrostad morot med färsk ingefära och örter
Sherrybräserade champinjoner med vitlök

lördag 12 juli 2014

Rabarbersemifreddo

Semifreddo betyder halvfrusen på italienska. Det är i regel en glass som blandas med diverse frukt och bär, nötter, såser, sylt och kakor. Den late tar lite vad den har och blandar med färdig glass. Den ambitiöse gör från grunden en parfait, gärna med mascarpone i.

Jag hade en underbar rabarbermarmelad med vaniljstång  i kylen som jag fått tillsammans med ett gott knäckebröd från en förälder på förskolan (TUSEN TACK!). Lite har jag njutit till ostbricka men nu föddes tanken på att servera den till glass. Jag hade även en slags digestivekex med havregryn från italien hemma. Till 3 personer använde jag 1 dl vispad mellangrädde, blandade med 1/4 l vaniljglass och smulade ned 3 kex grovt. Rörde sedan i 2 msk rabarbermarmelad lite hastigt, gott om allt inte är blandat. Fyll på glas och toppa med smulat kex. Ställ gärna i frysen 30 minuter. Mums!

Hallondrink med rosé

Lite överbliven rosa champagne blev en läskande sommardrink. Det rosa bubblet kan bytas ut mot 3/4 rosévin och 1/4 naturellt mineralvatten.

Till ett glas behövs:
10 frysta hallon
2 tsk hallonsaft
1,5 dl kyld rosa champagne
1 remsa citronskal


måndag 7 juli 2014

Pumparisotto

En väldigt enkel och alldeles underbar risotto som fungerar bra på egen hand eller serverad till kycklingfilé eller lite lufttorkad skinka. Jag fuskar till det med lite grädde på slutet för den rätta krämigheten och det lyfter verkligen rätten!

Till fyra portioner behövs:
1 finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 dl arborioris
1 l kycklingfond
Saft av 1/2 pressad citron
Rivet skal av 1/4 citron
500g tärnad butternutpumpa
2 dl riven parmesanost
1 dl matlagningsgrädde
1 dl rostade solros- och pumpafrön
Salt och peppar
Ev Balsamicosirap

Fräs lök och vitlök glansigt i oljan. Tillsätt riset och fräs utan att det får färg. Koka upp fonden och tillsätt lite i taget under omrörning. När riset sjudit 15 min läggs pumpan i med resten av fonden. Låt sjuda tills riset är färdigt och pumpan blivit mosig, ca 7-8 min. Smaka av med citronsaft och skal, salt och peppar. Rör ned ost och grädde. Servera med rostade frön och balsamicosirap.

söndag 6 juli 2014

Sallad med vattenmelon och lufttorkad skinka

Fyra ingredienser: bladspenat, lufttorkad skinka, tärnad vattenmelon och rostade frön. På med olivolja, balsamvinäger och svartpeppar. Ett gott bröd till och vips så var lunchen serverad!

lördag 5 juli 2014

Spenatsallad med aprikos och mozzarella

Köpte ett tråg färsk aprikos som landade i en skål spenat och riven mozzarella. Bara ringla över lite god olivolja och salt och peppar. Det är käre Jamie Oliver som lärt mig riva mozzarellan istället för att skära den. Mycket vackert och trevligt att äta. Salladen serverades till en mild färsk salsicciakorv och grillad polenta. Till detta en Charles Heidsieck vintage rosé, vilket säkert skulle få många champagnenördar att vrida sitt hår, men faktiskt en alldeles utmärkt kombination!

torsdag 3 juli 2014

Banan & yoghurtglass

Tillsätt lite hackad choklad och valnötter till denna glass och den smakar som Ben & Jerry's Chunkey Monkey! Jag tjuvade barnens chokladsås på tub till, men det smakar nog bättre utan... ;-)

Jag är väldigt förtjust i att göra glass på frysta bär som mixas med yoghurt. Snabbt och nyttigt! Detta recept innehåller frysta bananskivor - ett bra sätt att spara övermogna bananer som inte hinner ätas upp. Den vispade äggvitan tillför luft för luftigare glass och glykosen förhindrar iskristallbildning i frysen. Har man inte glykos hemma fungerar honung lika bra.

Till 5 dl glass behövs:
2 stora bananar i frysta skivor
1 dl matyoghurt
1/2 dl strösocker
2 äggvitor
1 tsk glykos

Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. Vispa ned glykosen. Mixa banan och matyoghurt slätt. Rör ned detta i äggvispet. Häll upp i bunke och frys ca 1-2h. Skeda upp och njut!

Kycklingklubba med balsamicoglaze och polenta

Nyligen hemkommen från Italien är det såklart Italieninspirerad mat som gäller hemma hos mig. På en restaurang i Verona såg jag hur två damer intill blev serverade kycklingklubba med blöt polenta (som ju också kan serveras stelnad och skuren i bitar). I norra Italien förekommer en del nötkreatur och därmed både grädde och smör i maten, vilket är mer ovanligt söderut. Av tradition serveras också lite tyngre mat som risotto och polenta eftersom man odlade detta i Norra Italien. Polenta fick ingå i dagens middagen hemma. Uteslut inte smöret i polentan för det gör underverk för smaken. Om man vill kan man vända ned både det ena och det andra i polentan för att göra den mer spännande, t ex rostade frön, torkad frukt, färska örter, grillade grönsaker oliver, soltorkade tomater, spenat, ruccola osv

Till fyra portioner behövs:
4 kycklingklubbor
Glaze:
1 msk balsamicosirap
1/2 msk rapsolja
1 tsk anchochilipulver
1/2 tsk salt

1 l kycklingfond
1/2 tsk salt
3 dl finmald polenta
1/2 dl riven parmesanost
1 tsk vitvinsvinäger
10g smör
Svartpeppar

200g kokta blandade färska bönor till servering.

Blanda ihop ingredienserna till glazen och pensla kycklinklubborna med denna. Stek i ugn 225C till en centrumtemperatur på 90C, det tar ca 35-40 min.

Koka upp kycklingfonden och vispa ned polentagrynen. Låt sjuda under vispning 10 min. Smaksätt med salt och peppar samt vinäger. Rör ned ost och smör.

onsdag 2 juli 2014

Restaurang Belvedere

Jag blev tipsad om restaurang Belvedere i byn Brenzone norr om Garda i Italien och vi bilade dit för lunch en regnig dag. Väl värt resan för restaurangen erbjöd förutom underbar utsikt även hemgjord pasta, magnifik buffelmozzarella, hemvirkade bröddukar, god pizza, generöst grappautbud och frestande glassfrys. Allt till verkligt budgetpris och det är bra att boka bord eftersom restaurangen var välbesökt. Jag åt en annorlunda lasagne med kalvfärs kryddad med muskot och skivor av kokt skinka! Barnen gillade denna lasagne mer än jag själv, men det var roligt att prova!

Krabbpasta i Cinzano

Det sista restaurangbesöket för årets resa till Gardasjön blev på restaurangen "la Germano reale" i orten Cinzano utanför Bardolino. Restaurangen serverar -  namnet till trots - utmärkt italiensk husmanskost och suveräna pizzor. Hela öringar vilar på is i en monter i restaurangen, äkta tryffel  i tryffelpastan, hemgjord pesto och givetvis är det buffelmozzarella i Capresen. Priserna är dessutom humana, inte dyrare än någon annan av restaurangerna intill. Verkligen värt en omväg!

Jag åt en härlig krabbpasta med en hel krabba som finfördelats och frästs med tomat och chili. En upplevelse. Dessutom var jag fortfarande mätt på morgonen efteråt ;-)

Zuppa inglese

...eller engelsk trifle är namnet på en slags pudding som normalt består av spritindränkt sockerkaka varvad med vaniljkräm, grädde och sylt eller bär. Klassisk på brittisk jul har jag förstått med desserten passar lika bra en kväll i juli. Desserten kan varieras i det oändliga beroende på typ av sockerkaka, sprit/likör och val av bär. Nyligen hemkommen från Italien hade vi med oss resterna från hotellets frukostpaket: några eh... spännande små sockerkakor med nougatfyllning som ingen var sugen på. Eftersom jag ogärna slänger mat så antog jag utmaningen att försöka göra dessa till något ätbart och resultatet blev en variant på zuppa inglese som var riktigt god! Jag varvade en råkräm smaksatt med vanilj (se recept nedan) med skivor av sockerkakan och droppade över lika delar mandellikör och apricot brandy (4 cl av varje) På med en näve hallon och så toppade jag med råkräm. Gott :-D

Råkräm:
2 äggulor
2 msk socker
1/2-1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden fast och vispa ned äggsmet och vaniljsocker.