torsdag 24 juli 2014

Plättar med dinkel

I tre veckor ska jag jobba på enhetens sommarförskola. Spännande med ett nytt kök och utmanande att göra menyer utifrån det som finns i frys och skafferi. Frukt, grönsaker och mjölk handlas dessa veckor i lokala Ica-butiken. Idag serverades en broccolisoppa med kyckling och citron samt focacciabröd till lunch. Eftersom det ändå var så varmt (31C ute!) så ställde jag mig en timme vid spisen och stekte plättar till mellanmål! Jag hade lite fullkornsdinkelmjöl i för att göra dem lite matigare.

Till ca 70 plättar behövs:
1,5l mjölk
9 ägg
7,5 dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl fullkorn
2 tsk salt
75 g smält smör

Vispa ihop alla ingredienser med 1 l av mjölken tills smeten är slät. Tillsätt resten av mjölken och låt smeten stå och svälla i kylen ett par timmar. Stek pösiga plättar i plättlagg. Servera med sylt eller bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar