Quinoa, liksom couscous, bulgur och matvete smakar ganska lite i sig själva men blir desto mer spännande om man kokar grynen i buljong och sedan rör ned diverse smaksättningar. Rostade frön och nötter, torkad frukt och bär, färska örter, spenat, ruccola, fetaost, oliver, soltorkade tomater, ajvar, sweet chili, pesto, tapenade , skal och saft av citrusfrukter och mycket mer går att tillsätta. Idag blev det en Quinoa med aprikos, mandel och persilja som serverades till en pestobakad lax med en klick matyoghurt. Quinoan passar bra även som vegetarisk rätt toppad med getost (vänd då gärna ned lite kokta bönor eller linser också för mer protein).
Till 4 portioner behövs:
3 dl ljus Quinoa
6 dl kycklingbuljong
1/2 msk kallpressad rapsolja
1 msk pressad citron
1/2 dl hackad persilja
10 skurna aprikoser
1/2 dl hackad mandel
Koka Quinoan i buljongen tills all vätska absorberats, ca 15-20 min. Rör ned övriga ingredienser och servera direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar