Kock på förskola med tre egna barn som lagar all världens mat och älskar att baka. Här skriver jag om mat från vardag till fest och en del om mat för barn. Färgstark, god och hälsosam mat är mitt signum!
onsdag 29 maj 2013
Kyckling i tomat- & olivsås med pasta
Till 40 barnportioner behövs:
4 gula lökar, finhackade
8 vitlöksklyftor,finhackade
1 röd chili, utan kärnor, finhackad
1dl olivolja
3,8 kg tomatkross (1 stor burk och 3 små)
1 dl grönsaksfond med lågt saltinnehåll
2 tsk salt
1/2 tsk finmalen svartpeppar
2,5 kg kycklinglårfilé
1,5 dl gröna oliver utan kärnor
1,5 dl svarta oliver utan kärnor
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja. Häll på tomatkross och puttra 10 min. Under tiden putsar du kycklinglårfilén och skär den i bitar. Lägg på plåt med olivolja, salt och peppar. Stek i ugn 225C ca 10 min. Vänd ned kycklinglårfilén och oliverna i tomatsåsen. Sjud ytterligare 10 min. Servera med pasta och riven parmesan.
Myslibröd
Till fyra limpor behövs:
2 pkt jäst
1 l vatten, 37C
5 dl rågsurdeg
1/2 dl rapsolja
1 dl mörk brödsirap
5 tsk salt
1,5 l mysli
2,5-2,7 l specialvetemjöl + mjöl till utbakning
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, surdeg, sirap och salt. Tillsätt mjölet lite i taget under tiden som degmaskinen går. Degen ska släppa från bunken och inte kladda när den är färdig. Jäs 40 min och baka sedan ut fyra limpor som läggs på plåtar. Jäs ytterligare 30 min. Grädda i ugn 200C ca 35 min.
tisdag 28 maj 2013
Morotssoppa med apelsin och ingefära
Denna soppa älskar min son Dante och barnen åt bra idag på förskolan. Mixade rotsakssoppor är väldigt tacksam mat: enkelt billigt och supergott! Med lite olika tillbehör som t ex marinerade bönor, fetaostcreme eller knaperstekt bacom kan man göra en rotsakssoppa lite mer spännande och matigare.
Morotssoppa till 40 barnportioner:
3 kg morot
0,3 kg palsternacka
1 kg potatis
3 gula lökar
6 vitlöksklyftor
3 msk riven färsk ingefära
1 dl rapsolja
4 l vatten
3 l mjölk
0,5 l vispgrädde
2 dl konc kycklingbuljong
2 dl konc grönsaksfond
1,5 dl konc apelsinjuice
Salt och peppar
Skala alla rotsaker och skär i bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ingefära i olja. Tillsätt vatten, buljong och alla rotsaker. Koka tills grönsakerna är mjuka ca 20 min. Mixa till puré med stavmixer. Späd med mjölk och grädde. Tillsätt apelsinjuice och smaka av med salt och peppar. Servera med bröd.
meny v 22
måndag 27 maj 2013
Ugnskassler med ananas
Glömde helt bort att ta en bild på dagens lunch men det kanske var lika bra det eftersom det ändå bara var ett stort rosa täcke i en ugnsform :-) Fick höra att denna rätt hör till barnens favoriter och de åt verkligen bra idag. Inte så avancerade rätter tenderar att bli väldigt uppskattade av barnen på förskolan och kanske är det just det enkla som ändå är godast!?
Här kommer receptet på min variant av ugnskassler, 40 barnportioner:
3,5 kg kassler i tunna skivor
2 burkar ananaskross om 400g
1,5 l vispgrädde eller mellangrädde som går att vispa
5 dl creme fraiche 34%
1 fl chilisås
1 tsk salt
1/2 tsk finmalen svartpeppar
Lägg ut kasslern omlott på två djupa ugnsplåtar. Skeda över ananaskrosset. Vispa grädden med creme fraiche tills den blivit fast och skedbar. Vänd ned chilisås och kryddor. Bred chiligrädden över kasslern och gratinera i ugn 225C ca 15 min. Får gratängen stå för länge sjunker den ihop och kan bli grynig, så vakta noga!
Servera med ris och grönsaker.
fredag 24 maj 2013
Minestronesoppa
Här kommer receptet:
Till 40 barnportioner behövs
1 kg nötfärs
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
1/2 tsk finmalen svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 stor brk tomatkross, 2,5 kg
3 dl tomatpuré
5 l vatten
2 dl grönsaksbuljongpulver med låg salthalt
2 l pasta, helst farfalle
2 röda paprikor
2 gula paprikor
2 gula paprikor
5 dl gröna ärtor
Fräs nötfärsen i olja i en stor kastrull med kryddorna. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, vatten och buljongpulver. Låt sjuda 10 min och mixa sedan lätt med stavmixer. Tillsätt nu pastan som får koka i soppan enligt koktiden på förpackningen. Under tiden tärnar du paprikorna i 2 cm-stora tärningar och lägger den på en djup ugnsplåt. Häll över 2 msk olivolja och strö över 1 tsk salt. Rosta paprikan i ugn 250C ca 10 min. När pastan är färdigkokt läggs paprikan och ärtorna ned i soppan. Späd ev med vatten och smaka av.
onsdag 22 maj 2013
Kikärtsbiff med tacosmak, tomatsås och bulgur
Tänk vad nervös jag var inför barnens första "möte" med kikärtsbiffar. Jag fick tipset från en annan förskolekock på bloggen www.dagiskocken.se som ofta gör kikärtsbiffar till barnen. Jag utgick från basreceptet och kryddade med tacokrydda - ett säkert kort när det gäller barn. Ofta räcker det med att kalla något för tacoaktigt för att de ska jubla. När barnen fick höra vad de skulle bli för mat så såg de lite undrande ut men när de väl smakat åt de jättebra. Så kul!!! Bulgur hade jag bara serverat två gånger med tveksam framgång men jag ger mig inte och idag - äntligen- gick det hem med en slät tomatsås till.
Här är recepten:
Till 60 kikärtsbiffar behövs
2 stora burkar kikärtor a 2,6kg
8 ägg
3-5 dl mjöl
ev. 1-2 dl ströbröd (se nedan)
2,5 dl tacokrydda
2 tsk salt
Rapsolja att steka i
Mixa allt utom ströbrödet i omgångar i en matberedare. Det gör inget om det blir några hela kikärtor kvar i smeten. Låt smeten svälla ett par timmar i kyl, gärna över natten. Provstek en liten biff i olja, eventuellt kan du behöva tillsätta lite ströbröd för att få en fastare smet. Sedan formar du ganska tunna biffar a 100g som du steker i rikligt med olja tills de fått fin färg på båda sidor. Lägg sedan över på plåt och låt gå färdigt i 150C ugn ca 10 min.
Servera med kokt bulgur och följande tomatsås:
4 dl hackad gul lök
vitlök i valfri mängd (4-5 klyftor), hackad
1 stor brk tomatkross, ca 2,5 kg
1 dl olivolja
1 l vatten
2 tsk salt
1/2 tsk finmalen svartpeppar
Fräs lök och vitlök i olivolja. Häll på tomatkross och kryddor. Låt puttra 20 min. Mixa slät med stavmixer och späd med vatten till önskad konsistens.
måndag 20 maj 2013
Matsedel v 21
Pizzabullar
Dagens mellanmål på förskolan blev pizzabullar och det tillhör barnens favoriter. En vanlig pizzadeg på 5 dl vätska ger ca 40 snurror (se pizzadegrecept denna blogg). Efter jäsning delas degen i två delar och kavlas ut. Bred på en tomatsås (receptet nedan) strimlad skinka och riven ost, gärna pizzamozzarella. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 2 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs 30 min och grädda 12-15 min i 200C.
Tomatsås:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
1 brk tomatkross 400g
1 tsk oregano
Salt och peppar
Fräs lök och vitlök i olja tills den blir glansig. Tillsätt tomatkross och kryddor. Puttra 15 min och mixa sedan slät.
lördag 18 maj 2013
Bikarbonatbröd
när man bakar den här typen av bröd.
Till två limpor behövs:
5 dl grahamsmjöl eller annat fullkornsmjöl
6 dl vetemjöl
2 dl rågkross
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1/2 dl olja
1/2 dl mörk sirap
1 l naturell yoghurt eller filmjölk
Blanda mjöl, kross och frön med bikarbonat och salt. Häll över olja, sirap och yoghurt. Blanda väl med en slev. Häll upp i två smorda brödformar som rymmer 1,5 l. Grädda långt ned i ugnen, 60 min i 175C.
fredag 17 maj 2013
Räkpanna med lime- och korianderdressing
Dagens räkpanna var väl ganska okomplicerad, jag fräste lite grönsaker i vitlök och ingefära och blandade med buljongkokt ris och räkor. Men DRESSINGEN till tycker jag var helt underbar och kommer garanterat serveras till grillad kyckling eller lax i sommar. Den mår bra av att stå och mogna i kyl några timmar så att smakerna framträder.
Till 1,5 l sås behövs:
1,5 l matyoghurt
rivet skal och saft av två lime
1 finhackad röd chili, med kärnorna borttagna
5 pressade vitlöksklyftor
1 kruka koriander, finskuren
1/2 tsk salt
Blanda. Klart!
torsdag 16 maj 2013
Tomat- och basilikabröd
Mustiga limpor med lite pizzasmak, jättegoda med skinka och skivad tomat på!
Till fyra limpor behövs:
50g jäst
5 dl vatten 37C
5 dl surdeg av råg
3 tsk salt
1 tsk socker
1/2 dl olivolja
1 dl tomatpuré
1 dl strimlad färsk basilika
Ca 1,6 kg specialvetemjöl
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt surdeg, socker, salt, olja, tomatpuré och basilika. Tillsätt nu mjölet lite i taget medans degmaskinen går. Du ska få en deg som släpper från degbunkens sidor och inte kladdar. Specialvetemjöl tål hård bearbetning och det ger ett luftigt bröd, så låt maskinen gå 10 min. Låt sedan degen jäsa 1,5h i rumstemperatur. Slå upp degen och forma fyra limpor som läggs på plåtar. Låt jäsa 30-40 min. Grädda 35 min i 175C ugn.
onsdag 15 maj 2013
kycklingsoppa med grönsaker och kokosmjölk
Tom kha gai - kycklingsoppa med kokosmjölk finns det nog väldigt många varianter av. Den här är väldigt mild och innehåller en hel del grönsaker för att dryga ut den lite då jag denna dag inte hade så mycket kyckling att tillgå på förskolan. Barnen åt jättebra och jag serverade koriandern apart i skålar för de som ville ha eftersom koriander kan vara lite speciellt.
Till 40 barnportioner behövs:
1,5kg kycklingfilé skuret i 2 cm stora tärningar
1 dl rapsolja
2 chilifrukter, med fröna borttagna och finhackade
3 msk finriven färsk ingefära
klyftor från 1 hel vitlök, finhackad
2 citrongrässtänger, med stjälkarna krossade
1 kg morot, skuren i slantar på snedden
500g palsternacka, skuren i slantar på snedden
1 kg broccolibuketter, förkokta eller frysta tinade
3 l vatten
2 l kokosgrädde 24% fetthalt
2 dl konc kycklingbuljong
1 dl fisksås
1 kruka färsk koriander
Fräs kycklingtärningarna i rapsolja med chili, ingefära och vitlök. Häll på vatten, kokosgrädde, buljong och fisksås. Lägg ned citrongrässtängerna som få koka med och sedan tas bort vid servering. Koka upp och lägg sedan i grönsakerna. Sjud 10 minuter, grönsakerna får gärna vara lite krispiga. Smaka av med salt och ev mer kryddor. Hacka koriandern och vänd ned innan servering.
Tips: Om man vill ha soppan matigare så kan lite tunna risnudlar vändas i och koka med någon minut.
Thailändska fiskkakor med nudlar och sweet chilisås
Det här recpetet hittade jag på ICA:s hemsida men jag gjorde om det lite för att passa förskolebarnens preferenser. Det var nog få av barnen som ätit fiskkakor/fiskbiffar tidigare men de var modiga och smakade och de allra flesta åt väldigt bra. Mest uppskattade var nog ändå nudlarna som de åt vuxenportioner av! Jag räknar alltid med 70g pasta till barnen, även om livsmedelsverkets riktlinjer säger 30g... Vit fiberpasta går jättbra, men jag har ännu inte testat fullkornsvarianter eller dinkelpasta.
Fiskkakorna är ett perfekt sätt att ta tillvara "rester" av fryst fisk av olika sorter. Jag använde hoki och alaska pollock till mina fiskkakor, men det går säker bra med vilken fiskfilé som helst.
Till 40 biffar behövs:
4 kg fiskfilé
10 ägg
2,5 dl fisksås
50 g röd currypasta
finrivet skal av 2 lime
1 msk finriven färsk ingefära
1,5 dl maizenamjöl
0,5 dl socker
1 kruka thailändsk basilika, endast bladen
Mixa (i omgångar) fisken slät tillsammans med övriga ingredienser. Provstek en matsked av fiskfärsen för att se om du vill tillsätta några kryddor. Låt sedan färsen stå och svälla i kyl en timme. Den blir nu fastare och mycket lättare att hantera. Forma biffar på omkring 100g och stek på medelvärme i rapsolja tills de får gyllene färg och känns fasta (klara när de når en innertemp på 56C). Alternativt kan man bryna dem kort i panna och låta biffarna gå klart i ugn, ca 10 min i 125C. Servera med sweet chilisås och nudlar.
Fläskkarré i grön curry- och limesås
Så var det dags för Thai-vecka! Om än i försvenskade och lite mildare varianter...:) Barnen på förskolan är beresta och många har varit i just Thailand och provat på Thailändsk mat. Jag fick till och med en förfrågan om jag inte kunde laga mer thailändskt och det barnet blir nog nöjd med denna vecka. Måndag blev det en gryta med färsk strimlad fläskkarré som jag serverade i en grön curry- och limesås med jasminris samt gurktärningar och en sallad bestående av grovriven morot, palsternacka, vitkål och böngroddar som kryddats med färsk ingefära, sweet chilisås, salt, rapsolja och vitvinsvinäger. Grytan var uppskattad, även om en del endast åt såsen och ris.
Till 40 barnportioner behövs:
4 kg strimlad fläskkarré
1dl rapsolja
2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finriven färsk ingefära
3 citrongrässtänger
50g grön currypasta
3 lime, saft och rivet skal
2 l kokosgrädde 25% fetthalt
1 l vatten
2 dl konc kycklingfond
ev salt
Stek fläskkarrén i omgångar i rapsolja tillsammans med chili, vitlök, ingefära och currypasta. Lägg över i en kastrull. Tillsätt limeskal och -saft, kokosgrädde, vatten och kycklingfond. Banka med en liten kastrull längs med citrongrässtängerna så att de krossas. Lägg i dem i kastrullen hela, dessa lyfter du sedan ur vid servering. Låt grytan puttra 30 min. Smaka av med salt och ev mer kryddor.
torsdag 9 maj 2013
meny v 20
onsdag 8 maj 2013
Päronsmoothie med ingefära
Päron och ingefära är ju en klassisk kombination, så varför inte testa det i en smoothie?
Till 1,5l behövs:
4 mogna päron, skalade och urkärnade
1/2 msk finriven ingefära
1 msk honung
1 l naturell yoghurt 3%
2 dl mjölk 3%
Mixa allt i blender och njut!
Pasta med Morotssås
Det är så roligt när barnen på förskolan äter bra av den vegetariska maten och den här pastasåsen är ett beprövat koncept på flera förskolor. Jag fick nämligen ursprungliga receptet av kocken på mina barns förskola eftersom min treåriga Molly skrapar tallriken med sked då den bjuds. Jag använder lätt creme fraiche för att hålla nere fetthalten, men givetvis kan man använda den fetare varianten om man vill lyxa till det... Vispgrädden ger en lite rundare smak men kan uteslutas. Godast är såsen om det är lite tuggmotstånd kvar hos morötterna.
Till 40 barnportioner behövs:
2 kg morötter
4 gula lökar, finhackade
6 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 stor burk krossade tomater (2,4kg)
5 dl vatten
1 dl flytande grönsaksbuljong
1 dl flytande kycklingbuljong
2 msk torkad oregano
1 l creme fraiche 15%
2 dl vispgrädde
2 tsk salt
Svartpeppar
Grovstrimla morötterna i matberedare. Fräs lök och vitlök glansig i olja i en stor kastrull. Tillsätt tomatkross, vatten, buljong, oregano och morötterna. Låt puttra 15 min. Tillsätt creme fraiche och låt allt bli varmt men koka ej för länge. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, parmesan och marinerade bönor.
tisdag 7 maj 2013
Pizzadeg / tunn foccacia
Den här degen gör jag till pizza för hemmabruk av lite tunnare slag. Det är viktigt att använda specialvetemjöl eller durumvete eftersom det innehåller hårdare protein. Detta bildar efter längre knådning ett starkt glutennät vid jäsning och därmed ett luftigare resultat. Detta recept räcker till tre plåtar pizza men jag brukar göra en foccaciavariant av den tredje plåten. Då tar man 1/3 av degen och kavlar ut den lagom till en ugnsplåts storlek. Olja en plåt med olivolja och lägg på den utkavlade degen. Låt jäsa 30 min och ringla sedan över 2 msk olivolja, strö över flingsalt och rosmarin. Grädda i 10-12 min i 225C.
5 dl vatten 37C
50g jäst
2 tsk salt
3 msk olivolja
1,4-1,6 dl Specialvetemjöl
Potatis- och rotsellerisoppa
Denna budgetsoppa serverade jag till lunch på förskolan tillsammans med stekt strimlad rökt skinka och barnen åt massor! Andra tillbehör som passar bra i soppan är knaperstekt bacon, rostade pumpa- och solrosfrön, marinerade bönor av olika slag (se recept på bönsalsa denna blogg) eller varför inte en örtolja? Palsternackan ger en fin sötma till soppan så hoppa inte över den!
Lagom till 6-8 portioner:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
200g potatis, tärnad
500g rotselleri, tärnad
200 g palsternacka, tärnad
2 l kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk pressad citron
Salt och peppar
Fräs löken glansig i olja, tillsätt potatis, selleri, palsternacka samt buljong. Koka 15 min. Mixa soppan slät med grädde, smaka av med citronsaft, salt och peppar. Späd ev med vatten till önskad tjocklek.
Mild räkcurry
Idag serverade jag en mild räkcurry till lunch på förskolan tillsammans med jasminris och ärtor. Måste erkänna att jag var lite spänd på mottagandet, detta var något som barnen verkligen skulle kunna tveka inför, med både räkor och curry i samma rätt. Nu blev det tvärtom och det var t.o.m. två söta tjejer som kom lite blygt fnittrande och höll varandra i handen, tackade för maten och sa att det var "jätte-jättegott" :-) Givetvis kan man ha mkt mer grönsaker i grytan, men min erfarenhet gör att jag endast har högst ett par sorter åt gången då jag lagar mat till barn.
Till 40 barnportioner behövs:
4 gula lökar, finhackade
5 vitlöksklyftor, pressade
1,5 msk färsk ingefära, mkt finhackad
1 dl rapsolja
1 kg röd paprika i strimlor
1/2 dl currypulver
1dl konc kycklingbuljong
2,5 l mjölk
6 dl vispgrädde
1- 1,5 dl maizenamjöl utrört i vatten
2,5 kg skalade räkor
Ev. mer salt och curry
Fräs lök, vitlök och ingefära glansigt i olja i en stor kastrull. Tillsätt curry och låt den fräsa med någon minut. Häll på mjölk, grädde och buljong. Koka upp och red av till önskad tjocklek med maizenamjöl. Grilla paprikan i ugn med lite olja på i 25C ca 5 min. Vänd ned paprika och räkor i currysåsen. Låt allt sjuda upp men koka ej länge för då blir räkorna sega.
Rågrutor i långpanna
Det här receptet blev till när jag inte riktigt vaknat en morgon då jag skulle sätta bröddegen på förskolan och råkar ta dubbla mängden vatten. Eftersom degmaskinen inte rymmer tillräckligt med volym för att göra en knådbar deg av 2 l vätska så blev det istället en lös smet. Jag hällde ut denna på två ugnsplåtar och skar efter gräddning ut 24 brödrutor per plåt. Jättesmidigt sätt att baka portionsbröd ifall man har ont om tid!
Till två djupa plåtar, 48 bitar, behövs:
2 l vatten 37C
100 g jäst
3 dl surdeg av råg
1/2 dl mörk sirap
1/2 msk malen kummin
5 tsk salt
1 dl rågkross
5 dl fint rågmjöl
3,5 l vetemjöl special
Att strö över:
1/2 dl rågkross
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
Lös upp jästen i vattnet och rör i surdegen. Tillsätt sirap, salt, kummin och rågkross. Häll i mjölet och låt degmaskinen blanda i ca 10 min. Du ska nu ha en ganska tjock smet. Låt jäsa 1 h. Smörj två djupa ugnsplåtar med olja och häll ned smeten, platta ut den jämnt öcer plåtarna. Strö över rågkross och frön. Jäs 30 min. Grädda 35 min i 225C ugn. Låt svalna och skär sedan i rutor.
torsdag 2 maj 2013
Meny v 19
Potatislimpa med rågmjöl
Potatislimpa är saftigt bröd och perfekt att baka när man fått potatis över. Då fint rågmjöl i regel ger ganska kompakta bröd pga dess oförmåga att bilda glutennät (som håller luftbubblor vid jäsning) har jag valt att göra en ganska lös deg som gräddas i formar. Mindre mjöl ger nämligen saftigare bröd. Specialvetemjölet hjälper däremot till att bilda ett starkare glutennät jämfört med konventionellt vetemjöl. Jag brukar därför använda specialvetemjöl för bröddegar med tyngre innehåll för att underlätta jäsningen och ge ett luftigare bröd.
Till fyra brödformar behövs:
100g jäst
1 l vatten, 37C
1/2 dl mörk sirap
5 tsk salt
4 dl surdeg av råg
10 kokta potatisar, finrivna
1/2 msk malen fänkål
1/2 dl rapsolja
1,5 dl fint rågmjöl
1,3 l vetemjöl special
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sirap, olja, surdeg, salt och fänkål. Blanda ned rågmjölet och vetemjölet. Låt maskinen knåda några minuter tills du har en kladdig deg. Låt den jäsa i bunken 1h. Smörj fyra avlånga brödformar. Själp upp degen på mjölat bord och dela i fyra delar som formas till fyra limpor. Du ska ej knåda degen! Fyll formarna med limporna. Jäs ytterligare 30 min. Grädda 30-35 min i 200C.