tisdag 7 maj 2013

Pizzadeg / tunn foccacia

Den här degen gör jag till pizza för hemmabruk av lite tunnare slag. Det är viktigt att använda specialvetemjöl eller durumvete eftersom det innehåller hårdare protein. Detta bildar efter längre knådning ett starkt glutennät vid jäsning och därmed ett luftigare resultat. Detta recept räcker till tre plåtar pizza men jag brukar göra en foccaciavariant av den tredje plåten. Då tar man 1/3 av degen och kavlar ut den lagom till en ugnsplåts storlek. Olja en plåt med olivolja och lägg på den utkavlade degen. Låt jäsa 30 min och ringla sedan över 2 msk olivolja, strö över flingsalt och rosmarin. Grädda i 10-12 min i 225C.

5 dl vatten 37C
50g jäst
2 tsk salt
3 msk olivolja
1,4-1,6 dl Specialvetemjöl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar