tisdag 7 maj 2013

Rågrutor i långpanna

Det här receptet blev till när jag inte riktigt vaknat en morgon då jag skulle sätta bröddegen på förskolan och råkar ta dubbla mängden vatten. Eftersom degmaskinen inte rymmer tillräckligt med volym för att göra en knådbar deg av 2 l vätska så blev det istället en lös smet. Jag hällde ut denna på två ugnsplåtar och skar efter gräddning ut 24 brödrutor per plåt. Jättesmidigt sätt att baka portionsbröd ifall man har ont om tid!

Till två djupa plåtar, 48 bitar, behövs:

2 l vatten 37C
100 g jäst
3 dl surdeg av råg
1/2 dl mörk sirap
1/2 msk malen kummin
5 tsk salt
1 dl rågkross
5 dl fint rågmjöl
3,5 l vetemjöl special

Att strö över:
1/2 dl rågkross
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön

Lös upp jästen i vattnet och rör i surdegen. Tillsätt sirap, salt, kummin och rågkross. Häll i mjölet och låt degmaskinen blanda i ca 10 min. Du ska nu ha en ganska tjock smet. Låt jäsa 1 h. Smörj två djupa ugnsplåtar med olja och häll ned smeten, platta ut den jämnt öcer plåtarna. Strö över rågkross och frön. Jäs 30 min. Grädda 35 min i 225C ugn. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar