tisdag 28 maj 2013

Morotssoppa med apelsin och ingefära

Denna soppa älskar min son Dante och barnen åt bra idag på förskolan. Mixade rotsakssoppor är väldigt tacksam mat: enkelt billigt och supergott! Med lite olika tillbehör som t ex marinerade bönor, fetaostcreme eller knaperstekt bacom kan man göra en rotsakssoppa lite mer spännande och matigare.

Morotssoppa till 40 barnportioner:
3 kg morot
0,3 kg palsternacka
1 kg potatis
3 gula lökar
6 vitlöksklyftor
3 msk riven färsk ingefära
1 dl rapsolja
4 l vatten
3 l mjölk
0,5 l vispgrädde
2 dl konc kycklingbuljong
2 dl konc grönsaksfond
1,5 dl konc apelsinjuice
Salt och peppar

Skala alla rotsaker och skär i bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ingefära i olja. Tillsätt vatten, buljong och alla rotsaker. Koka tills grönsakerna är mjuka ca 20 min. Mixa till puré med stavmixer. Späd med mjölk och grädde. Tillsätt apelsinjuice och smaka av med salt och peppar. Servera med bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar