onsdag 22 maj 2013

Kikärtsbiff med tacosmak, tomatsås och bulgur

Tänk vad nervös jag var inför barnens första "möte" med kikärtsbiffar. Jag fick tipset från en annan förskolekock på bloggen  www.dagiskocken.se som ofta gör kikärtsbiffar till barnen. Jag utgick från basreceptet och kryddade med tacokrydda - ett säkert kort när det gäller barn. Ofta räcker det med att kalla något för tacoaktigt för att de ska jubla. När barnen fick höra vad de skulle bli för mat så såg de lite undrande ut men när de väl smakat åt de jättebra. Så kul!!! Bulgur hade jag bara serverat två gånger med tveksam framgång men jag ger mig inte och idag - äntligen- gick det hem med en slät tomatsås till.

Här är recepten:

Till 60 kikärtsbiffar behövs
2 stora burkar kikärtor a 2,6kg
8 ägg
3-5 dl mjöl
ev. 1-2 dl ströbröd (se nedan)
2,5 dl tacokrydda
2 tsk salt
Rapsolja att steka i

Mixa allt utom ströbrödet i omgångar i en matberedare. Det gör inget om det blir några hela kikärtor kvar i smeten. Låt smeten svälla ett par timmar i kyl, gärna över natten. Provstek en liten biff i olja, eventuellt kan du behöva tillsätta lite ströbröd för att få en fastare smet. Sedan formar du ganska tunna biffar a 100g som du steker i rikligt med olja tills de fått fin färg på båda sidor. Lägg sedan över på plåt och låt gå färdigt i 150C ugn ca 10 min.

Servera med kokt bulgur och följande tomatsås:

4 dl hackad gul lök
vitlök i valfri mängd (4-5 klyftor), hackad
1 stor brk tomatkross, ca 2,5 kg
1 dl olivolja
1 l vatten
2 tsk salt
1/2 tsk finmalen svartpeppar

Fräs lök och vitlök i olivolja. Häll på tomatkross och kryddor. Låt puttra 20 min. Mixa slät med stavmixer och späd med vatten till önskad konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar