Potatislimpa är saftigt bröd och perfekt att baka när man fått potatis över. Då fint rågmjöl i regel ger ganska kompakta bröd pga dess oförmåga att bilda glutennät (som håller luftbubblor vid jäsning) har jag valt att göra en ganska lös deg som gräddas i formar. Mindre mjöl ger nämligen saftigare bröd. Specialvetemjölet hjälper däremot till att bilda ett starkare glutennät jämfört med konventionellt vetemjöl. Jag brukar därför använda specialvetemjöl för bröddegar med tyngre innehåll för att underlätta jäsningen och ge ett luftigare bröd.
Till fyra brödformar behövs:
100g jäst
1 l vatten, 37C
1/2 dl mörk sirap
5 tsk salt
4 dl surdeg av råg
10 kokta potatisar, finrivna
1/2 msk malen fänkål
1/2 dl rapsolja
1,5 dl fint rågmjöl
1,3 l vetemjöl special
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sirap, olja, surdeg, salt och fänkål. Blanda ned rågmjölet och vetemjölet. Låt maskinen knåda några minuter tills du har en kladdig deg. Låt den jäsa i bunken 1h. Smörj fyra avlånga brödformar. Själp upp degen på mjölat bord och dela i fyra delar som formas till fyra limpor. Du ska ej knåda degen! Fyll formarna med limporna. Jäs ytterligare 30 min. Grädda 30-35 min i 200C.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar