Tom kha gai - kycklingsoppa med kokosmjölk finns det nog väldigt många varianter av. Den här är väldigt mild och innehåller en hel del grönsaker för att dryga ut den lite då jag denna dag inte hade så mycket kyckling att tillgå på förskolan. Barnen åt jättebra och jag serverade koriandern apart i skålar för de som ville ha eftersom koriander kan vara lite speciellt.
Till 40 barnportioner behövs:
1,5kg kycklingfilé skuret i 2 cm stora tärningar
1 dl rapsolja
2 chilifrukter, med fröna borttagna och finhackade
3 msk finriven färsk ingefära
klyftor från 1 hel vitlök, finhackad
2 citrongrässtänger, med stjälkarna krossade
1 kg morot, skuren i slantar på snedden
500g palsternacka, skuren i slantar på snedden
1 kg broccolibuketter, förkokta eller frysta tinade
3 l vatten
2 l kokosgrädde 24% fetthalt
2 dl konc kycklingbuljong
1 dl fisksås
1 kruka färsk koriander
Fräs kycklingtärningarna i rapsolja med chili, ingefära och vitlök. Häll på vatten, kokosgrädde, buljong och fisksås. Lägg ned citrongrässtängerna som få koka med och sedan tas bort vid servering. Koka upp och lägg sedan i grönsakerna. Sjud 10 minuter, grönsakerna får gärna vara lite krispiga. Smaka av med salt och ev mer kryddor. Hacka koriandern och vänd ned innan servering.
Tips: Om man vill ha soppan matigare så kan lite tunna risnudlar vändas i och koka med någon minut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar