onsdag 15 maj 2013

Fläskkarré i grön curry- och limesås

Så var det dags för Thai-vecka! Om än i försvenskade och lite mildare varianter...:) Barnen på förskolan är beresta och många har varit i just Thailand och provat på Thailändsk mat. Jag fick till och med en förfrågan om jag inte kunde laga mer thailändskt och det barnet blir nog nöjd med denna vecka. Måndag blev det en gryta med färsk strimlad fläskkarré som jag serverade i en grön curry- och limesås med jasminris samt gurktärningar och en sallad bestående av grovriven morot, palsternacka, vitkål och böngroddar som kryddats med färsk ingefära, sweet chilisås, salt, rapsolja och vitvinsvinäger.  Grytan var uppskattad, även om en del endast åt såsen och ris.

Till 40 barnportioner behövs:
4 kg strimlad fläskkarré
1dl rapsolja
2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finriven färsk ingefära
3 citrongrässtänger
50g grön currypasta
3 lime, saft och rivet skal
2 l kokosgrädde 25% fetthalt
1 l vatten
2 dl konc kycklingfond
ev salt

Stek fläskkarrén i omgångar i rapsolja tillsammans med chili, vitlök, ingefära och currypasta. Lägg över i en kastrull. Tillsätt limeskal och -saft, kokosgrädde, vatten och kycklingfond. Banka med en liten kastrull längs med citrongrässtängerna så att de krossas. Lägg i dem i kastrullen hela, dessa lyfter du sedan ur vid servering. Låt grytan puttra 30 min. Smaka av med salt och ev mer kryddor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar