onsdag 15 maj 2013

Thailändska fiskkakor med nudlar och sweet chilisås

Det här recpetet hittade jag på ICA:s hemsida men jag gjorde om det lite för att passa förskolebarnens preferenser. Det var nog få av barnen som ätit fiskkakor/fiskbiffar tidigare men de var modiga och smakade och de allra flesta åt väldigt bra. Mest uppskattade var nog ändå nudlarna som de åt vuxenportioner av! Jag räknar alltid med 70g pasta till barnen, även om livsmedelsverkets riktlinjer säger 30g... Vit fiberpasta går jättbra, men jag har ännu inte testat fullkornsvarianter eller dinkelpasta.

Fiskkakorna är ett perfekt sätt att ta tillvara "rester" av fryst fisk av olika sorter. Jag använde hoki och alaska pollock till mina fiskkakor, men det går säker bra med vilken fiskfilé som helst.

Till 40 biffar behövs:
4 kg fiskfilé
10 ägg
2,5 dl fisksås
50 g röd currypasta
finrivet skal av 2 lime
1 msk finriven färsk ingefära
1,5 dl maizenamjöl
0,5 dl socker
1 kruka thailändsk basilika, endast bladen

Mixa (i omgångar) fisken slät tillsammans med övriga ingredienser. Provstek en matsked av fiskfärsen för att se om du vill tillsätta några kryddor. Låt sedan färsen stå och svälla i kyl en timme. Den blir nu fastare och mycket lättare att hantera. Forma biffar på omkring 100g och stek på medelvärme i rapsolja tills de får gyllene färg och känns fasta (klara när de når en innertemp på 56C). Alternativt kan man bryna dem kort i panna och låta biffarna gå klart i ugn, ca 10 min i 125C. Servera med sweet chilisås och nudlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar