Idag serverade jag en mild räkcurry till lunch på förskolan tillsammans med jasminris och ärtor. Måste erkänna att jag var lite spänd på mottagandet, detta var något som barnen verkligen skulle kunna tveka inför, med både räkor och curry i samma rätt. Nu blev det tvärtom och det var t.o.m. två söta tjejer som kom lite blygt fnittrande och höll varandra i handen, tackade för maten och sa att det var "jätte-jättegott" :-) Givetvis kan man ha mkt mer grönsaker i grytan, men min erfarenhet gör att jag endast har högst ett par sorter åt gången då jag lagar mat till barn.
Till 40 barnportioner behövs:
4 gula lökar, finhackade
5 vitlöksklyftor, pressade
1,5 msk färsk ingefära, mkt finhackad
1 dl rapsolja
1 kg röd paprika i strimlor
1/2 dl currypulver
1dl konc kycklingbuljong
2,5 l mjölk
6 dl vispgrädde
1- 1,5 dl maizenamjöl utrört i vatten
2,5 kg skalade räkor
Ev. mer salt och curry
Fräs lök, vitlök och ingefära glansigt i olja i en stor kastrull. Tillsätt curry och låt den fräsa med någon minut. Häll på mjölk, grädde och buljong. Koka upp och red av till önskad tjocklek med maizenamjöl. Grilla paprikan i ugn med lite olja på i 25C ca 5 min. Vänd ned paprika och räkor i currysåsen. Låt allt sjuda upp men koka ej länge för då blir räkorna sega.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar