Jag har nu varit snart två veckor på nya jobbet på förskolan med 7 avdelningar motsvarande 155 portioner och ca 15 specialkost (mjölkproteinallergi, laktosintolerans, glutenintolerans, äggallergi, vegetariskt i olika former , ej fläsk mm). Mycket att hålla i huvudet är det för avdelningarna har lite olika rutiner för servering - det är servering på vagn, kantiner i värmeskåp och olika antal upplägg som ska köras i tre omgångar upp i en mathiss. Det första jag gjorde var att skapa en tabell för de olika avdelningarna med plats att skriva dagens antal barn/vuxna och specialkost. Nu känner jag iaf att jag har koll på hur avdelningarna vill ha det.
Köket är verkligen suveränt med 6 stora plattor på spisen och bra kastruller, enormt fläktsystem, stor degblandare och modernaste ugnen. Saknas gör dock rejäla slevar och vispar - här finns t ex bara vispar som de vi har hemma i hushållet!!! Lite jobbigt att skålla handen i grytorna när man rör om... Står på önskelistan ;-)
Personalen är underbar, så himla rar och trevlig och hjälpsam på alla sätt. De (och barnen) har verkligen visat sin uppskattning för min mat och är otroligt positiva. Jag blir så glad över att man kommer ihåg att förmedla detta till mig :-D Jag har verkligen blivit överraskad av att barnen direkt är så glada i min mat och inte backar för nya rätter och smaker. Min mat är tydligen lite smakrikare än de varit vana vid och "hälsosam, god och färgstark" är ju lite av mitt motto!
Jag serverar tydligen helt nya mellanmål dessutom. Brödet bakar jag såklart själv i den fantastiska degblandaren som jag älskar! Hittills har det blivit rustikt morotsbröd med solrosfrön och blåbärslimpa med rågkross vilket är lite nyheter eftersom barnen är vana vid mycket färdigköpt bröd. Förra veckan blev det mellanmål i form av banan- och apelsinsmoothie, morotsmuffins, hemmamixad jordgubbsfil med min kanelmysli. Nästa vecka planerar jag bl a fullkornspizzabullar, risifrutti med hemkokt jordgubbssylt, samt fruktsallad med keso och fullkornsskorpor. Jag vill gärna göra varierade och spännande mellanmål och inte hamna i yoghurt/mackor- rutinen. Inte minst blir det roligare för mig själv!
Två dagar i veckan är två barngrupper på utflykt och tar med sig mat i termos och mellanmål. De går redan 9:30 så det blir matlagning i två omgångar eftersom lunchen normalt serveras kl 11. Eftersom det saknas kylväska får jag hitta mitt eget kylsystem - fryst smörgåspålägg och bröd får fungera som kylklampar och tinar lagom till mellanmål. Jag häpnade lite över tidigare rutiner då man kunde få med sig varma pannkakor inlindade i folie som fick ligga i bakterieälskande temperatur i sisådär 5 timmar. Hade det inte varit bättre att skicka med frysta pannkakor som tinade lagom till mellanmålet?
Pannkakor hör till de undantag jag kommer att göra från hel- och halvfabrikat eftersom det tyvärr inte går att göra ugnspannkaka till 155 personer. Jag har räknat ut att det behövs tre omgångar plåtar i ugnen för att det ska räcka så jag avvaktar med det ett tag. Dessutom måste plåtarna diskas emellan för det finns bara 7 st... Mina andra undantag från halvfabrikatsregeln är korv och blodpudding av förklarliga skäl.
Frys och kyl är dock fulla med fabrikat eftersom personen som jobbade innan mig endast hade 6-timmars dagar. Jag förstår att hon valde en del fabrikat för det måste ha varit svårt att hinna med annars och hon var ändå väldigt duktig. Problemet är att jag fått "ärva" köttbullar, järpar, hamburgare, snabbburgare, panerad fisk, pyttipanna, couscousblandning, grönsaksbiffar mm som jag nu måste försöka göra serveringsbara. Det värsta är nog ett antal tuber med remouladsås, men dessa kommer jag nog att gömma i kylen för där går min gräns :-D
Jag vill ju helst använda färska grönsaker i min matlagning men har fått kapitulera en del och köpt in färdighackad lök och rotsaker till grytor. Dels är det galet tufft att hinna skala och hacka sådana mängder det rör sig om tidsmässigt. Men det största problemet är att min händer börjat bråka. Redan efter ett par dagar fick jag ont i fingerlederna och nu har jag så ont att jag har svårt att greppa och lyfta saker. Varningssignal, verkligen. Jag som är hulken själv. Men det hjälper inte att vara fysiskt stark när det är händerna som hela tiden rör, lyfter, hackar, skrapar. Det blir dessutom mycket mer disk när man lagar mat från grunden och det blir många bleck och tunga kastruller att lyfta.
På tisdagar kommer varorna från Menigo: tre burar med kartonger som ska buntas. Det sistnämnda är nog det tuffaste för händerna. Funderar också över varför mjölk och yoghurt måste komma i kartonger och inte i plastbackar. Nu är det omkring 100 l mjölk och 40 l fil/yoghurt som kommer i 6l-kartonger som ska slitas upp och buntas. Men fruktlådorna är nog det elakaste för händerna att bunta, de är så hårda. Hur mycket frukt som går åt? Sisådär 75 kg... Att jag fått värk i händer och inte har så mkt energi kvar till egen träning på kvällarna kanske inte är så konstigt egentligen ? ;-)
På förmiddagen är det väldigt tight om tid med brödbak, utflyktsmat och matlagning. Jag har varje minut strukturerad för att hinna göra allt jag vill. Efter mellanmålet kl 14 är det däremot lugnt med tid för lunchrast och att sitta med beställning och planering. Egentligen tycker jag det vore bättre om tjänsten delades upp på två personer - en som arbetade mellan 7:30 - 13 och en mellan 10 --15 som kunde ta mellanmålsdisken. För jag tycket nog inte att det är rimligt att vara ensam i köket till 7 avdelningar om man vill laga mat från grunden utan att slita ut sig.
Fortsättning följer!