lördag 31 maj 2014

Rotsaksbiffar med ost och oliver

Jag hade kokt potatis, lite riven morot och ett par ostkanter i kylen när det var dags att laga lunch. Saftiga rotsaksbiffar med ost blev resultatet!  Det passar bra att äta en tomatsallad och marinerade bönor till, eller varför inte lite charkuterier för den som saknar kött.

Till 10 biffar,  4-5 portioner, behövs:
8 kokta potatisar, grovt rivna
3 dl finriven morot
1 dl hackade svarta oliver
2 ägg
1 dl riven lagrad hårdost
100g mosad fetaost
1 tsk timjan
1/2 tsk salt
Svartpeppar
1,5 dl lätt creme fraiche
2 små ägg
1/2 dl ströbröd
Smör att steka i

Blanda alla ingredienser i en stor bunke och låt svälla 5 min. Forma 10 biffar som steks i smör, 3-4 min per sida.

Pizzakväll

Riktigt tunn och lätt pizzadeg fick  jag till häromkvällen. Till 3 pizzabottnar använde jag:
25g jäst
3 dl vatten 37C
1/2 dl surdeg av råg
1,5 tsk salt
1 tsk socker
1/2 dl kallpressad rapsolja
Vetemjöl special - tillräckligt mycket för att få en kladdfri deg!

Degen knådades rejält i degmaskin och fick jäsa 2 h innan den kavlades ut och lades på oljade plåtar. Förutom en mustig tomatsås med mycket vitlök och mozzarella (125g per plåt är lagom)  toppades pizzan med grillad aubergine och het salsicciakorv. På med ruccola efter gräddning. Mustig Zinfandel och pizzasallad till. Gott!

onsdag 28 maj 2014

Individualiserad massproduktion

Två dagar i veckan ger sig ett par av förskolegrupperna iväg på utflykt. De beger sig av runt 9-tiden och har då mat med sig i termos. Dessa tillfällen har jag tömt frysen på diverse halvfabrikat som jag fick "ärva". Eftersom jag ogillar fabricerad mat av flera skäl brukar jag försöka "göra om" denna mat lite så att den blir roligare och godare. Idag fick en förpackning gråa snabb-burgare nytt liv. Jag skar dem i tärningar och vände runt med lite olja, chilipulver och vitlök. Stekte sedan i ugn. Jag gjorde till detta ett pilaffris med curry. Trista morotsslantar från frysen och majs fick utgöra grönsakerna. Allt blandades till en färgstark risotto. Till detta serverades en sweet chili- dressing. Ingen sensation men ändå ett sätt att försöka skapa något eget utifrån halvfabrikat!

måndag 26 maj 2014

Morotspasta storköksrecept

Morotspasta har jag gjort flera gånger till förskolebarn men idag busade jag till det med lite nya kryddor och det blev väldigt lyckat. Vill man göra en magrare sås kan man använda creme fraiche med 15% fetthalt om den är kokbar. Gott till är marinerade gröna linser som är ett bra komplement för att öka på proteininnehållet i måltiden.

Till 150 barnportioner behövs:
1 kg hackad gul lök
500 g hackad purjolök
1 dl hackad vitlök
Olivolja att fräsa löken i
3 brk tomatkross
5 kg morötter
4 l creme fraiche 34%
1/2 dl oregano
1 msk timjan
Salt
Svartpeppar

7,5 kg pasta
600g riven parmesanost

Fräs all lök i olivolja. Häll på tomatkross och kryddor. Sjud i 1h. Kör morötterna till ett grovt hack i matberedare. Rör ned morötterna i tomatsåsen och tillsätt creme fraiche. Sjud 10 min, morötterna ska fortfarande ha lite tuggmotstånd kvar. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och parmesanost.

söndag 25 maj 2014

Lax med grillrub, fetaostkräm och sesamrostad sparris, aubergine och pumpa

Söndagsmiddagen blev improviserad utifrån vad som fanns i kyl och frys: lax, sparris och butternutsquash. Smaksättare blev en kryddig rub, lime, fetaost och sesamfrö.

Till 4 personer behövs:
4 laxfiléer
2 tsk paprikapulver
1 krm spiskummin
1/2 tsk koriander
1/2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk salt

250g smulad fetaost
2,5 dl matyoghurt
Svartpeppar

600g butternutsquash i stora bitar
1 aubergine i stora bitar
2 knippen grön sparris, skalad och skuren i bitar
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 msk sesamfrö
Salt och peppar
50g färsk babybladspenat
1 lime

Blanda kryddorna till ruben och gnid in laxen med den. Stek i 225C ugn till en innertemperatur på 54C.

Lägg squash och aubergine på en djup plåt och ringla över olja. Strö över salt, peppar och sesamfrö och vänd runt grönsakerna. Rosta i 225C ugn i 20 min, lägg på sparris och rosta 10 min till. Riv limeskalet och strö över grönsakerna och vänd ned bladspenaten. Servera med lime i klyftor.

Smula ned fetaosten i yoghurten och smaka av med peppar.

Blåbärssorbet

Ingen regelrätt sorbet eftersom den innehåller yoghurt men jag tycker det tillför lite krämighet och rundare smak. Glykos finns i de fledta livsmedelsaffärer samt på apoteket. Glykosen förhindrar att iskristaller bildas. Sorbeten går blixtsnabbt att göra eftersom frysta bär används men behöver stå en halvtimme i frysen för att bli tillräckligt fast. Se till att alltid ha lite färdig sockerlag i kylen så kan du snabbt göra nyttig glass/sorbet på frysta bär.

Till 6-8 portioner behövs:
1,5 paket frysta blåbär
2 dl kall sockerlag 50/50
1/2 msk glykos
2-3 dl matyoghurt

Mixa alla ingredienser till en slät massa. Ställ i frysen 30-40 minuter. Klart!

lördag 24 maj 2014

Fyriskaka

En äppelkaka som följt mig ända sen barndomen. Hämtad ur klassiska "sju sorters kakor" men jag gör den på mitt eget sätt och ökar bl a på mängden bakpulver lite.

Detta behövs:
4 äpplen, skalade och klyftade
1 tsk kanel
1 msk socker

125g smält smör
1,5 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Rör ihop smör och socker och tillsätt äggen ett i taget. Rör i mjölken. Blanda alla torra ingredienser och vispa ned till en jämn smet. Häll i smord och bröad form. Vänd runt äppelklyftorna i kanel och socker och stick ned i smeten. Grädda 30-35 min i 175C ugn.

Servera med en god vaniljsås.

Gluten- & laktosfri äppelpaj

På förskolan jag arbetar på finns både glutenintolerans och mjölkallergiker så till fredagens planeringsdag bakade jag en specialpaj till fikat som de kunde äta. Det fanns kokos i torrförrådet och jag gjorde ett slags smuldeg av detta.

Till 4-6 portioner behövs:
4 äpplen i klyftor
1 tsk socker+1/2 tsk kanel

1/2 dl socker
1 dl kokos
1 dl glutenfri mjölmix
1/2 dl rapsolja

Blanda äpplen med socker och kanel. Lägg i botten på en ugnsfast form. Blanda ihop kokos, socker, mjölmix och olja till en smulig massa. Strö denna över äpplena och grädda i 200C i 20- 25 min. Servera med laktosfri glass.

Broccoli -& potatissoppa med fetaost

Mixade grönsakssoppor är enkelt, billigt, gott och ett bra sätt att lura i barnen grönsaker. Jag brukar alltid ha i lite potatis för redande effekt och mer mättande soppa.

Till 4 personer behövs:
1 gul lök, finhackad
1 msk rapsolja
3 potatisar i tärningar
500 g broccoli, ansad och skuren i buketter
1 l hönsbuljong
1 dl vispgrädde
Salt och peppar
400g fetaost
2 msk rostade frön, t ex solros, pumpa och linfrö.

Fräs löken glansig i oljan. Tillsätt potatis, broccoli och buljong. Låt sjuda 15-20 min. Mixa slät. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Servera med tärnad fetaost och strö över rostade frön. Ät med ett grovt bröd med t ex rökt kalkon.

onsdag 21 maj 2014

Hemkokt sylt på enkelt sätt

Jag är uppvuxen på landet med skog och trädgårdsland inpå. Därför har det alltid varit självklart för mig att sylt och saft kokas på färska bär och frukter. Syltandet var ganska omständigt med sterilisering av burkar och mäta upp pektin och ev konserveringsmedel. Nu finns syltsocker och genom att använda frysta bär köpt i butik så blir syltandet busenkelt. Gör en liten sats för hemmabruk och förvara i kylen. Sylten blir 1000 gånger godare än den köpta, jag lovar!

Till förskolan har jag kokat jordgubbssylt ett par gånger. Senast serverade jag den till hemgjord risifrutti och då hade jag fem kilo bär till ett kilo syltsocker. Sylten blir inte så söt och lite rinnig men fungerar bra till sådant man äter i skål. Vill man ha en fastare sylt rekommenderar jag 3,5 kg bär till 1 kg syltsocker.

Idag kokade jag äppelmos på färdigskalade äppelklyftor som jag fann i frysen. Ett kilo äpple, 1/2 dl vanligt socker och 1/2 tsk kanel får koka ihop och mixas sedan med stavmixer. Jättegott till havregrynsgröten!

Pannkaksbröd!

Skulle baka 8 st bikarbonatbröd till onsdagens äggmackor. Använde mitt recept på bikarbonatbröd för stora plåtar. Trodde jag i alla fall... För istället för bikarbonat råkade jag ta bakpulver. Blev väldigt platta bröd som åkte direkt i sopkorgen. En ny sats bröd blev däremot lyckad :-D Bakpulver är mycket svagare jäsmedel än bikarbonat, man kan räkna tre gånger så mycket bakpulver jämfört med bikarbonat. Bikarbonat ingår dock som en ingrediens i bakpulvret! Bra att veta när man bakar med bikarbonat däremot är att man måste tillsätta någon syra för att det ska reagera. När jag senast bakade mjölkfritt bikarbonatbröd använde jag havregurt istället för yoghurt och den är inte speciellt syrlig. Jag löste detta genom att pressa i en tsk citronsaft i smeten och brödet blev jättebra.

tisdag 20 maj 2014

Känslan av mat

Efter några veckor i storköket har jag blivit tvungen att köpa in lite färdighackade/skurna grönsaker. Helt enkelt för att det inte finns tid att hacka lök eller skala 5 kilo morot med allt annat man ska hinna med till lunchen. Dessutom fixar inte mina händer att skära och hacka sådana mängder som går åt till 150 portioner eftersom jag fått så ont i fingerlederna. Resultatet är att jag saknar känslan av att hantera maten som råvara. Att ansa rotsaker och forma till önskad form. Idag lagade jag en räkcouscous med mango chutney-dressing. Dressingen blev jättegod, vispade ihop lätt creme fraiche med mango chutney, chiliflakes, salt och ett uns vitlök. Räkorna till couscousen var handskalade på hink. Alla förutsättningar för att bli gott alltså. Men istället för färska krispiga grönsaker att blanda med couscousen så öppnar jag nu en påse frysta blandgrönsaker. Så himla trist både till utseendet och smaken. Det är inte matlagning tycker jag, även om Livsmedelsverket (SLV) inte klassar färdigskuret grönt som halvfabrikat. Men jag känner inte riktigt att jag kan stå för den här sortens matlagning tyvärr. Längtar tillbaka till det meditativa med att stå och skala, hacka, skära och känna doften av det färska. Det är ju genom hantverket som man skapar personliga maträtter. Och jag vill ju att min mat ska förmedla en känsla av mig!

torsdag 15 maj 2014

Dagens mellanmål

Jag ger mig inte utan fortsätter med mina arbetade mellanmål på förskolan. Soppdagar behövs ett matigt mellanmål och eftersom jag varken gillar korv med bröd eller halvfabrikatspannkakor så krävs lite arbetsinsats! Trött men nöjd gick jag idag på lunch kl 14 efter att först lagat fisksoppa och bakat linfröbröd till detta och därefter gjort 160 mellanmålsmuffins med ost, paprika, oliver och diverse pålägg: skinka, salami och rökt kalkon (kalla det kylskåpsrens om du vill...). Till detta serverades 16 l smoothie med banan, aprikos, apelsin och yoghurt.

onsdag 14 maj 2014

Kycklingfilé med apelsin- och kokossås

Idag gjorde jag en variant på min tidigare apelsin - och ingefärssås som brukar vara uppskattad. Nu blev det en bas av kokosgrädde och det var flera personer som bad om receptet på förskolan. Jag serverade såsen till en marinerad kycklingfilé och ris. Här kommer receptet:

Till fyra personer behövs:
400g kycklingfilé
Marinad:
Saften av 1/2 citron
2 msk rapsolja
1 msk ketjap manis (söt soja)
1/2 tsk torkad ingefära
1 tsk rosmarin
1/2 tsk salt
1 nypa chiliflakes

Sås:
2 dl kokosgrädde
2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1/2 dl konc apelsinjuice
1/2 tsk torkad ingefära
Salt efter smak
2 nypa chiliflakes
Ev maizenamjöl till redning

Putsa kycklingen och skär i lämpliga portionsbitar. Blanda ingredienserna till marinaden och låt kycklingen marinera 2 h. Lägg på ugnsplåt och stek i 225C till en innertemperatur på 75C. Vispa ihop alla ingredienser till såsen och koka upp. Smaka av med salt och chili. Red ev av med maizenamjöl utrört i vatten.

måndag 12 maj 2014

Myslibröd stor sats

8 rejäla limpor blir det av denna brödsats. Jag använder min egenrostade mysli som innehåller rostade solrosfrön, kokos och kanel vilket ger mycket smak. Prova att tillsätta 1/2 msk kanel om du har en neutral mysli för mer smak.

Detta behövs:
6 pkt jäst
3 l vatten, 37C
5 dl surdeg av råg
4 msk salt
1 dl mörk brödsirap
1 dl rapsolja
1,5 l mysli
2 kg dinkelmjöl fullkorn
2 kg vetemjöl special

Rör ut jästen i vatten, surdeg, sirap och olja. Tillsätt salt, mysli och dinkelmjölet. Låt nu degblandaren gå och tillsätt vetemjölet lite i taget tills du har en deg som släpper från bunken. Jäs 40 min. Forma 8 limpor och lägg på plåt. Jäs 40 min. Grädda i 200C varmluftsugn i 35 min.

fredag 9 maj 2014

Dagens mellanmål

...blev fruktsallad med keso och knäckemacka. Skära fruktsallad till 7 avdelningar tar lite tid, 45 min närmare bestämt. Börja med att skära äpple och lägg tärningar i vatten så att de inte oxideras och blir bruna. Därefter skär du övrig frukt och bananer såklart sist. Har du ändå fått en missfärgad fruktsallad så kan man vända ned lite björnbär eller hallon som får färgsätta med sin saft och döljer det bruna. Jag tycker citrusfrukter är självklara i en fruktsallad eftersom de avger så god saft. Har man inte citrusfrukter hemma så kan man röra ned lite koncentrerad apelsinjuice i fruktsalladen för att ändå få den goda smaken.

torsdag 8 maj 2014

Pizzabullar i massor

Dagens mellanmål på förskolan blev pizzabullar. Inte mindre än 150 stycken samt specialbullar (glutenfritt, mjölkfritt och vegetariskt). Jag kalljäste degen över natten för att spara tid på morgonen och det blev en jättebra deg. Till 2 l kallt vatten använde jag 100g jäst, 1,5 msk socker, 2,5 msk salt, 1 dl olivolja och ca 3,5 kg vetemjöl  special. Körde länge i degblandaren för en elastisk deg. Fyllde rullarna med mustig tomatsås, kalkon och mozzarella.

Hälsosam sopplunch

Idag blev jag riktigt nöjd med maten i storköket. Jag tycker det är svårt att behålla färg och konsistens på mat som lagas till många och måste läggs upp 30 min innan servering för att hinna serveras till alla avdelningar. Så fjärran från den lilla förskolan med två avdelningar där kunde laga mat som var på minuten klar till kl 11. Idag var det dock mindre känslig mat: slät blomkålssoppa med böntopping och bikarbonatbröd. Böntoppingen gjorde jag av kidneybönor, vita bönor, paprika, rödlök, citronskal- och saft, basilika, chili och olivolja. Blev riktigt gott ihop med soppan. Kändes dessutom väldigt balanserat och nyttigt!

onsdag 7 maj 2014

Kompis med ugnen

Ugnen på nya jobbet är verkligen high tech. Den har mängder med program för tillagning av olika livsmedel och olika fuktighetshalt på ångan. Det bästa är ändå rengöringsprogrammet: den fixar det på egen hand efter ett knapptryck. Jag är lite feg när det gäller avancerade tillagningsprogram och kör basic: med/utan ånga och ställer tiden själv. Känns tryggast så liksom. När man bakar bröd måste man lära känna sin ugn och idag blev jag riktigt nöjd. Jag bakade lingonlimpor med rågsurdeg, rågkross, rågsikt, vetemjöl special och lingonsylt. Riktigt rejäla limpor med härlig skorpa och fluffigt inkråm blev det!

söndag 4 maj 2014

Ugnsbakad lax med koriandertäcke och limedressing

Hör du till dem som slänger stjälkarna på dina örtkryddor? Gör inte det för de innehåller massor med smak och kan mixas med salt och kryddor till örtsalt eller användas i buljongkok. Jag mixar ofta ned stjälkar i örtoljor av olika slag som får bli marinader eller som igår: ett kryddigt täcke till en laxfilé. Jag serverade en limedressing och ugnsrostad potatis och grön sparris till.

Till 4 portioner behövs:
500g laxfilé
1 kruka koriander (eller stjälkarna från en kruka)
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad ingefära
1/2-1 tsk chiliflakes
1/2 dl rapsolja
Salt

Limedressing:
2,5 dl lätt creme fraiche
Skal och saft av 1 lime
1 tsk flytande honung
Salt och peppar

Lägg laxfilén i en ugnsform. Mixa resterande ingredienser till en grön olja och bred ut denna på laxen. Stek i ugn 175C till en innertemperatur på 54C. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och peppar.

lördag 3 maj 2014

Wokad kalkon med chili och koriander

Sedan jag upptäckte sättet att snabbmöra kött och fågel med bikarbonat gör jag alltid det när jag wokar kött. Det tar bara fem minuter och sedan får man den typiska asiatiska konsistensen på köttet. Just kalkon kan bli lite torrt i wok men genom att snabbmöra på detta sätt blir det mycket saftigt och gott.

Till fyra portioner behövs:
600g kalkonfilé skuren i strimlor
1 krm bikarbonat
250g färsk broccoli i små buketter
1 gul paprika i strimlor
1 röd paprika i strimlor
1 liten förpackning vårlök i cm- tjocka skivor
1 lime
1 msk finriven ingefära
1 tsk chiliflakes
Salt
1 kruka koriander, grovt skuren
Rapsolja att steka i

Blanda kalkonfilén med bikarbonat och låt stå medans du wokar broccolin med hälften av kryddorna tills den är knaprig. Tag den åt sidan och woka sedan kalkonen på hög värme med resten av kryddorna tills den blir brynt. Vänd ned paprika och vårlök och låt det bli varmt. Pressa över saften av limen och vänd ned koriander. Servera med ljus soja och jasminris.

fredag 2 maj 2014

Bikarbonatbröd i långpanna

Jag hade idag filmjölk med kort datum över och beslutade mig för att baka bikarbonatbröd till förskolans mellanmål. Blev en rationell variant där jag gräddade brödet i stora plåtar och skar sedan varje plåt i 4 limpor.

Till 2 stora restaurangbleck (8 limpor) behövs:
2,5 l grahamsmjöl
2,5 l vetemjöl
7,5 dl rågsikt
1 l havregryn
7,5 dl krossat linfrö
1 l rågkross
8,5 msk bikarbonat
5 tsk salt
2 msk kummin
5 l filmjölk
7,5 dl mörk brödsirap

Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ned sirap och filmjölk. Häll upp i 2 smorda plåtar. Strö över havregryn och helt linfrö och grädda 1 h i 175C. Låt svalna och skär sedan i fyra limpor.

torsdag 1 maj 2014

På nya jobbet

Jag har nu varit snart två veckor på nya jobbet på förskolan med 7 avdelningar motsvarande 155 portioner och ca 15 specialkost (mjölkproteinallergi, laktosintolerans,  glutenintolerans, äggallergi, vegetariskt i olika former , ej fläsk mm). Mycket att hålla i huvudet är det för avdelningarna har lite olika rutiner för servering - det är servering på vagn, kantiner i värmeskåp och olika antal upplägg som ska köras i tre omgångar upp i en mathiss. Det första jag gjorde var att skapa en tabell för de olika avdelningarna med plats att skriva dagens antal barn/vuxna och specialkost. Nu känner jag iaf att jag har koll på hur avdelningarna vill ha det.

Köket är verkligen suveränt med 6 stora plattor på spisen och bra kastruller, enormt fläktsystem, stor degblandare och modernaste ugnen. Saknas gör dock rejäla slevar och vispar - här finns t ex bara vispar som de vi har hemma i hushållet!!!  Lite jobbigt att skålla handen i grytorna när man rör om... Står på önskelistan ;-)

Personalen är underbar, så himla rar och trevlig och hjälpsam på alla sätt. De (och barnen) har verkligen visat sin uppskattning för min mat och är otroligt positiva. Jag blir så glad över att man kommer ihåg att förmedla detta till mig :-D Jag har verkligen blivit överraskad av att barnen direkt är så glada i min mat och inte backar för nya rätter och smaker. Min mat är tydligen lite smakrikare än de varit vana vid och "hälsosam, god och färgstark" är ju lite av mitt motto!

Jag serverar tydligen helt nya mellanmål dessutom. Brödet bakar jag såklart själv i den fantastiska degblandaren som jag älskar!  Hittills har det blivit rustikt morotsbröd med solrosfrön och blåbärslimpa med rågkross vilket är lite nyheter eftersom barnen är vana vid mycket färdigköpt bröd. Förra veckan blev det mellanmål i form av banan- och apelsinsmoothie, morotsmuffins, hemmamixad jordgubbsfil med min kanelmysli. Nästa vecka planerar jag bl a fullkornspizzabullar, risifrutti med hemkokt jordgubbssylt, samt fruktsallad med keso och fullkornsskorpor. Jag vill gärna göra varierade och spännande mellanmål och inte hamna i yoghurt/mackor- rutinen. Inte minst blir det roligare för mig själv!

Två dagar i veckan är två barngrupper på utflykt och tar med sig mat i termos och mellanmål. De går redan 9:30 så det blir matlagning i två omgångar eftersom lunchen normalt serveras kl 11. Eftersom det saknas kylväska får jag hitta mitt eget kylsystem - fryst smörgåspålägg och bröd får fungera som kylklampar och tinar lagom till mellanmål. Jag häpnade lite över tidigare rutiner då man kunde få med sig varma pannkakor inlindade i folie som fick ligga i bakterieälskande temperatur i sisådär 5 timmar. Hade det inte varit bättre att skicka med frysta pannkakor som tinade lagom till mellanmålet?

Pannkakor hör till de undantag jag kommer att göra från hel- och halvfabrikat eftersom det tyvärr inte går att göra ugnspannkaka till 155 personer. Jag har räknat ut att det behövs tre omgångar plåtar i ugnen för att det ska räcka så jag avvaktar med det ett tag. Dessutom måste plåtarna diskas emellan för det finns bara 7 st... Mina andra undantag från halvfabrikatsregeln är korv och blodpudding av förklarliga skäl.

Frys och kyl är dock fulla med fabrikat eftersom personen som jobbade innan mig endast hade 6-timmars dagar. Jag förstår att hon valde en del fabrikat för det måste ha varit svårt att hinna med annars och hon var ändå väldigt duktig. Problemet är att jag fått "ärva" köttbullar, järpar, hamburgare, snabbburgare, panerad fisk, pyttipanna, couscousblandning, grönsaksbiffar mm som jag nu måste försöka göra serveringsbara. Det värsta är nog ett antal tuber med remouladsås, men dessa kommer jag nog att gömma i kylen för där går min gräns :-D

Jag vill ju helst använda färska grönsaker i min matlagning men har fått kapitulera en del och köpt in färdighackad lök och rotsaker till grytor. Dels är det galet tufft att hinna skala och hacka sådana mängder det rör sig om tidsmässigt. Men det största problemet är att min händer börjat bråka. Redan efter ett par dagar fick jag ont i fingerlederna och nu har jag så ont att jag har svårt att greppa och lyfta saker. Varningssignal, verkligen. Jag som är hulken själv. Men det hjälper inte att vara fysiskt stark när det är händerna som hela tiden rör, lyfter, hackar, skrapar. Det blir dessutom mycket mer disk när man lagar mat från grunden och det blir många bleck och tunga kastruller att lyfta.

På tisdagar kommer varorna från Menigo: tre burar med kartonger som ska buntas. Det sistnämnda är nog det tuffaste för händerna. Funderar också över varför mjölk och yoghurt måste komma i kartonger och inte i plastbackar. Nu är det omkring 100 l mjölk och 40 l fil/yoghurt som kommer i 6l-kartonger som ska slitas upp och buntas. Men fruktlådorna är nog det elakaste för händerna att bunta, de är så hårda. Hur mycket frukt som går åt? Sisådär 75 kg... Att jag fått värk i händer och inte har så mkt energi kvar till egen träning på kvällarna kanske inte är så konstigt egentligen ? ;-)

På förmiddagen är det väldigt tight om tid med brödbak, utflyktsmat och matlagning. Jag har varje minut strukturerad för att hinna göra allt jag vill. Efter mellanmålet kl 14 är det däremot lugnt med tid för lunchrast och att sitta med beställning och planering. Egentligen tycker jag det vore bättre om tjänsten delades upp på två personer - en som arbetade mellan 7:30 - 13 och en mellan 10 --15 som kunde ta mellanmålsdisken. För jag tycket nog inte att det är rimligt att vara ensam i köket till 7 avdelningar om man vill laga mat från grunden utan att slita ut sig.

Fortsättning följer!