tisdag 20 maj 2014

Känslan av mat

Efter några veckor i storköket har jag blivit tvungen att köpa in lite färdighackade/skurna grönsaker. Helt enkelt för att det inte finns tid att hacka lök eller skala 5 kilo morot med allt annat man ska hinna med till lunchen. Dessutom fixar inte mina händer att skära och hacka sådana mängder som går åt till 150 portioner eftersom jag fått så ont i fingerlederna. Resultatet är att jag saknar känslan av att hantera maten som råvara. Att ansa rotsaker och forma till önskad form. Idag lagade jag en räkcouscous med mango chutney-dressing. Dressingen blev jättegod, vispade ihop lätt creme fraiche med mango chutney, chiliflakes, salt och ett uns vitlök. Räkorna till couscousen var handskalade på hink. Alla förutsättningar för att bli gott alltså. Men istället för färska krispiga grönsaker att blanda med couscousen så öppnar jag nu en påse frysta blandgrönsaker. Så himla trist både till utseendet och smaken. Det är inte matlagning tycker jag, även om Livsmedelsverket (SLV) inte klassar färdigskuret grönt som halvfabrikat. Men jag känner inte riktigt att jag kan stå för den här sortens matlagning tyvärr. Längtar tillbaka till det meditativa med att stå och skala, hacka, skära och känna doften av det färska. Det är ju genom hantverket som man skapar personliga maträtter. Och jag vill ju att min mat ska förmedla en känsla av mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar