Jag är uppvuxen på landet med skog och trädgårdsland inpå. Därför har det alltid varit självklart för mig att sylt och saft kokas på färska bär och frukter. Syltandet var ganska omständigt med sterilisering av burkar och mäta upp pektin och ev konserveringsmedel. Nu finns syltsocker och genom att använda frysta bär köpt i butik så blir syltandet busenkelt. Gör en liten sats för hemmabruk och förvara i kylen. Sylten blir 1000 gånger godare än den köpta, jag lovar!
Till förskolan har jag kokat jordgubbssylt ett par gånger. Senast serverade jag den till hemgjord risifrutti och då hade jag fem kilo bär till ett kilo syltsocker. Sylten blir inte så söt och lite rinnig men fungerar bra till sådant man äter i skål. Vill man ha en fastare sylt rekommenderar jag 3,5 kg bär till 1 kg syltsocker.
Idag kokade jag äppelmos på färdigskalade äppelklyftor som jag fann i frysen. Ett kilo äpple, 1/2 dl vanligt socker och 1/2 tsk kanel får koka ihop och mixas sedan med stavmixer. Jättegott till havregrynsgröten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar