söndag 30 juni 2013

Italiensk torsk med taleggio och lufttorkad skinka

Kvällens middag blev resultatet av vad som fanns i frys och kylskåp: ett torskblock, en bit talleggio, lufttorkad skinka och en citron. Jag gillar kombinationen med rökt/saltat fläsk och fisk. Den lufttorkade skinkan i detta recept kan bytas ut mot baconskivor eller varför inte en rökt skinka av bättre slag?

Till 4 portioner behövs:
1 torskblock, 400g
50g lufttorkad skinka i skivor
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk rivet citronskal
1/2 msk pressad citron
1 msk fiskfond
Maizenaredning, ca 1/2 msk
70g taleggio i tärningar
Salt och peppar

Lägg torskblocket i en ugnsform och salta lätt. Koka upp matlagningsgrädden med fiskfond och citronskal. Red av med maizenredning och låt taleggion smälta ned. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Häll såsen över torsken och täck fisken med lufttorkad skinka. Stek i ugn 225C tills fisken når en innertemperatur på 54C, det tar ca 15 min. Servera med ris eller potatis, grönsallad och extra citron.

lördag 29 juni 2013

Morots- och potatisbiffar

Jättegoda biffar som påminner om rösti. Kan ätas med en tomat- avokadosallad och lite lufttorkad skinka, eller som husmanskost med lingon och bacon.

Till 4 portioner behövs
1,2 kg skalad kokt potatis
3 dl grovt riven morot
2 msk rostade melonkärnor
4 ägg
1 dl ströbröd
1/2 dl maizenamjöl
1 tsk salt
1 tsk timjan

Riv potatisen fint i matberedare. Blanda med alla övriga ingredienser och låt svälla 10 min. Forma rejäla biffar som steks på medelvärme i en blandning av smör och rapsolja, ca 3 min per sida.

fredag 28 juni 2013

Köttfärsbiffar med ost och basilika

Idag lyckades jag med konsistensen på köttfärsbiffarna! Det är inte alltid så lätt att få till den perfekta köttfärsbiffen eftersom färsen kan variera i kvalitet och fetthalt. Här kommer i alla fall ett recept som blev lyckat idag. Det är viktigt att knåda köttfärsen någon minut med salt innan övriga ingredienser tillsätts. Detta görs för att bearbeta proteinet så att det lättare binder vätska, vilket ger en saftigare biff. Maizenamjölet är också viktigt för att få den rätta "stunsen". Biffarna är goda varma med t ex tzatsiki och klyftpotatis, eller kalla på en buffé.

Till 30 biffar behövs:
2 kg nötfärs, max 10% fett
4 tsk salt
4 ägg
2 dl ströbröd
1/2 dl maizenamjöl
6 dl mjölk
2 dl grädde
500g tärnad hårdost
1 dl finskuren basilika
1 tsk svartpeppar

Blanda mjölk och grädde och vispa ned ströbröd och maizenamjöl. Låt detta svälla 10 min. Knåda köttfärsen med saltet någon minut. Tillsätt ägg och ströbrödsblandningen, rör till en jämn smet. Vänd ned ost, basilika och svartpeppar. Forma biffar (ca 130g styck) som läggs på smorda plåtar. Stek i ugn 225C i ca 10-15 min, eller tills biffarna når en centrumtemperatur på 70C.

torsdag 27 juni 2013

meny v 27

Vecka 27
Måndag
Fiskgryta med lax, kolja och räkor, potatis

Tisdag
Korvstroganoff, ris

Onsdag
Krämig rotsellerisoppa med bön- och paprikasalsa, hembakt bröd och ost/skinka
Mellanmål: pannkaka med sylt

Torsdag
Spaghetti och köttfärssås, parmesanost

FredagWokad kycklingfilé med ingefära och grönsaker, jasminris

onsdag 26 juni 2013

Försvinnande god blomkålssoppa

Den här soppan åt barnen slut på vid dagens lunch på förskolan. Det säger en del, för jag lagar alltid rikligt med mat... Det goda med soppan är kontrasten mellan det salta och knapriga baconet och den söta, lena soppan.

Till 25 barnportioner behövs:
4 stora blomkålshuvuden
2 gula lökar
3 palsternackor
2 msk rapsolja
4 l lättmjölk
5 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
1/2 dl konc grönsaksfond
1 dl konc kycklingfond
Salt
Vitpeppar
1,5 kg strimlad bacon

Hacka löken, tärna palsternackan och dela blomkålen i grova bitar. Fräs löken glansig i olja. Tillsätt palsternacka och blomkålen. Häll på mjölk, grädde, fond kryddor. Låt småkoka 20 min. Mixa grovt med en stavmixer, det ska finnas bitar kvar i soppan. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Servera med knaperstekt bacon och bröd.

Tips: vill man göra ett vegetariskt tillbehör istället för bacon kan man rosta blomkåksbuketter i ugn med lite curry och toppa soppan med det och rostat pumpafrö.

tisdag 25 juni 2013

Fläskkarrégryta med röd curry

En röd currygryta behöver inte vara stark och detta är en mild variant som jag serverade till lunch på förskolan idag och som blev väldigt uppskattad.

Till 25 barnportioner behövs
2 kg strimlad fläskkarré
Rapsolja
2 msk färsk finhackad ingefära
6 finhackade vitlöksklyftor
1,5 msk röd currypasta
3 tsk salt
3 citrongrässtrån
1 l kokosmjölk
3/4 dl tomatpuré
5 dl matlagningsgrädde
5 dl vatten
Saft av 1 lime
3 röda paprikor i strimlor
3 oranga paprikor i strimlor

Bryn köttet i olja tillsammans med ingefära, vitlök, currypasta och salt. Lägg över i kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt sjuda 45 minuter. Rosta paprikorna hastigt i ugn med rapsolja i 10 min i 225C. Vänd ned paprikan i grytan precis innan servering. Servera grytan med jasminris.

måndag 24 juni 2013

meny v 26

Vecka 26
Måndag
Pasta med krämig morotssås

Tisdag
Fläskkarré i röd currysås och jasminris

Onsdag
Blomkålssoppa med knaperstekt bacon, hembakt bröd med ost
Mellanmål: ugnspannkaka, sylt

Torsdag
Ugnsbakad kolja med citronsås och ris

Fredag Ostfylld färsbiff med tomatsås och klyftpotatis

söndag 23 juni 2013

Helstekt entrecote med sparrisrisotto

Låter kanske som en udda kombination eftersom man gärna vill ha rött vin till köttet och vitt till risotton, men parmesanosten i risotton gör den rödvinsvänlig! Jag serverade en tomatsallad till där även löken fungerar som en vinbrygga.

Till 4-6 portioner behövs:
600 entrecote i bit
Salt och peppar
Smör

Risotton:
4 dl arborioris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Saft av 1/2 citron
12 dl kycklingbuljong
250g späd grön sparris
2 dl riven parmesanost
Salt och peppar

Gör så här:
Salt och peppra köttet och bryn runt om i smör i en stekpanna. Lägg över i ugnsform och stek klart i ugn 125C till en innertemperatur på 56-58C, det tar ca 25 min. Köttet blir bäst om det får vila 10 min i aluminiumfolie efter att du tagit ut det ur ugnen.

Under tiden gör du risotton: Hacka gul lök och vitlök fint och fräs glansigt i olja i en kastrull. Lägg i riset och låt det fräsa med ett par minuter. Därefter tillsätter du citronsaften och buljongen lite i taget och låter risotton sjuda under omrörning i max 20 min. När det återstår 5-6 minuter lägger du ned sparrisen som är skalad och skuren i bitar i risotton. Riset ska fortfarande ha tuggmotstånd och risotton ska vara lätt rinnande i konsistensen när den är klar. Vänd nu ned parmesanosten och smaka av med salt och svartpeppar.

TIPS: Blir det risotto över är det jättegott att göra biffar av den dagen efter. Blanda ett ägg och 1/2 dl maizenamjöl till 3 dl risotto. Låt svälla en kvart och forma sedan biffar som du steker i olivolja. Servera med t ex lufttorkad skinka och en sallad.

torsdag 20 juni 2013

Provencalsk torskrygg

En superenkel vardagsrätt som sköter sig själv i ugnen. Toppingen kan varieras med lite hackade oliver eller kapris som extra smaksättning. Basilikan kan bytas ut eller blandas med andra färska örtkryddor, t ex timjan, persilja och rosmarin.

Till fyra portioner behövs:
4 bitar torskrygg, 500g
Salt
Svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 kvisttomater
1 msk hackad basilika
2 msk olivolja
1 msk ströbröd

Lägg torsken i ugnsform och salta och peppra. Finhacka vitlöken och skär tomaterna i tärningar. Strö detta samt basilikan över fisken. Salta och peppra igen. Toppa med ströbröd och ringla över olivolja. Sätt in i ugn 225C ca 12 min. Servera med citron och couscous, bulgur eller varför inte färskpotatis?

onsdag 19 juni 2013

Potatis- och purjolökssoppa

En riktig klassiker i soppväg som det finns många varianter av. Barnen på förskolan åt jättebra av den idag. En treåring berättade dock att hon inte tyckte om potatissoppa "för det hade hon ätit hos farmor". En pedagog påpekade då att hon "ju inte hade smakat på Anettes potatissoppa" varpå flickan gör detta och sedan äter upp en hel tallrik soppa...:-) Undrar ifall farmodern är datakunnig, för i så fall kan hon ju hitta receptet här! Jag använder både grönsaks- och kycklingbuljong då jag tycker att den senare bidrar med fylligare smak.

Till 40 barnportioner behövs:
4 medelstora purjolökar
1/2 dl rapsolja
4,5 kg potatis, gärna mjölig
6 l vatten
2 dl konc grönsaksbuljong med låg salthalt
1 dl konc kycklingbuljong med låg salthalt
3 tsk salt
2 krm  finmald svartpeppar
2 tsk lökpulver
7 dl vispgrädde

Skölj och skiva purjolöken. Skala och skiva potatisen tunnt, gärna i matberedare. Fräs purjolöken mjuk i rapsoljan. Häll på vatten och buljong samt kryddor. Tillsätt potatisen och låt sjuda 30 min under omrörning. Mixa soppan hastigt med stavmixer, det ska finnas mycket bitar kvar i soppan, den ska endast bli lite krämigare. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.

TIPS: Pressa gärna ned saften av 1/2 citron i soppan för fräschare smak!

måndag 10 juni 2013

Lax- och räkpasta med bladspenat

Lite rens av frysen resulterade i dagens pastasås som kanske blev lite "vuxen i smaken" med bladspenat och vitlök men barnen åt riktigt bra ändå och maten fick betyget "jättegod"!

Till 40 barnportioner behövs:
4 l mjölk
1 l vispgrädde
Ca 4 dl toppredning med vetemjöl
1 dl konc fiskbuljong
1/2 dl konc kycklingbuljong
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
4 pressade vitlöksklyftor
300g fryst bladspenat
1,5 kg laxfilé i tärningar
1,5 kg skalade räkor

Koka upp mjölk, grädde, buljong och kryddor och red av med mjölredning. När såsen puttrat 15 min lägger du i hackad bladspenat, lax och räkor. Fisken behöver bara ett par minuter i såsen för att bli färdig. Servera till pasta.

TIPS: tillsätt gärna lite finhackad röd chili för mer bett i såsen!

Kålsallad med rostade solrosfrön

En fräsch och nyttig kålsallad vars hemlighet ligger i att kålen skivas olika tjockt vilket ger lite knaprighet till salladen. Solrosfröna ger fin rostad smak, prova gärna att byta ut dem mot pumpafrön!

700 g vitkål (1 litet huvud)
200g rödkål (1 klyfta)
450g kålrabbi (1 stor)
10cm gurka
2 msk hackad persilja
3 msk rostade solrosfrön
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 dl olivolja
2 msk pressad citron

Skiva vitkålen tunnt och skär rödkålen i lite grövre skivor. Skär kålrabbin i 1- cm-tjocka stavar och tärna gurkan. Blanda allt i en bunke och tillsätt övriga ingredienser, rör om. Klart!

lördag 8 juni 2013

Biffstroganoff

En verklig lyxmåltid på förskolan som man måste få bjuda på ibland. Det var så roligt att höra att något barn först inte velat ha, men sedan ändå vågat smaka och kommit att äta jättemycket! Jag hade turen att komma över riktigt fint färskt innanlår som var otroligt mört. Paprikan stekte jag för sig i ugn och tillsatte i grytan på slutet så att den skulle ha kvar lite tuggmotstånd.

Till 40 barnportioner behövs:
2,5 kg av nötinnanlår eller biff i strimlor
4 gula lökar, hackade
6 vitlöksklyftor, pressade
Rapsolja att steka i
2 l vatten
8 dl vispgrädde
2,5 dl tomatpuré
0,5 dl konc köttbuljong
Salt och svartpeppar
1,5 kg röd paprika i 3 cm tärningar

Fräs lök och vitlök glansigt i olja direkt i en stor kastrull. Bryn köttet i omgångarna med salt och peppar i en stekpanna. Lägg över i kastrullen. Tillsätt vatten, grädde, buljong och tomatpuré och låt sjuda ca 45 min. Stek paprikan på två ugnsplåtar med olja, salt och peppar, ca 10 min i 225C ugn. Tillsätt detta i grytan. Smaka av ned salt och peppar och red ev av med maizenamjöl utrört i vatten. Servera med ris.

Pastasallad med salsiccia

En blixtsnabb vardagmiddag hos oss kan bestå av en pastasallad med grillad korv av bättre kvalitet. Välj korv med hög kötthalt, t ex salsiccia eller chorizo. Till barnen kan man välj wienerkorv eller Stockholmare.

Pastasallad med mozzarella, tomat och spenat, 4 port:
280g pasta
Salt
2 msk olivolja
Grovmalen svartpeppar
250g mozzarella
250g cocktailtomater
80 g bladspenat
4 st korvar tjocka med hög kötthalt, ca 400g

Koka pastan enligt förpackningen. Vänd genast ned olivolja och bladspenat. Grilla korven i grillpanna (eller stek). Dela cocktailtomaterna på mitten och tärna osten grovt. Vänd ned detta i pastan och krydda med svartpeppar. Servera med senap.

Ost- och örtbröd

Detta bröd blev till när jag fått en liter gräddfilssås med örter över på förskolan. Det blev basen för ett frasigt bröd som serverades till tomatsoppa. I receptet anger jag ingredienserna i örtsåsen var och en för sig som sedan mixas samman.

Till 40 frallor behövs:
5 dl gräddfil
5 dl lätt creme fraiche
0,5 dl hackad persilja
0,5 dl hackad dill
0,5 dl hackad basilika
2 pressade vitlöksklyftor
4 tsk salt
1 msk socker
0,5 dl olivolja
3 dl riven hårdost, gärna lagrad
100g jäst
2,8-3 l vetemjöl special

Mixa gräddfil, creme fraiche, vitlök och örter tills det blir en grön sås. Värm det till fingertemperatur, 37C, microvågsugn fungerar bra. Häll över i degbunke och tillsätt jästen som löses upp. Tillsätt salt, socker ost och olja. Mjölet tillsätts lite i taget under tiden som degmaskinen går. Degen ska bli kladdfri och släppa från bunken. Låt jäsa 40 min och forma sedan 40 frallor. Jag brukar göra det enkelt för mig och delar degen i fyra delar, rullar ut längder som jag sedan skär i bitar och lägger på plåt. Jäs 30 min och grädda sedan i 225C ugn i 12-15 min.

Lammsoppa med tomat och risonipasta

Dagens soppa blev till av en rest av en lammstek som jag serverat tidigare på förskolan. Lamm ger väldigt mycket smak så det behövs inte så stora mängder kött i en soppa. Istället tillsatte jag kidneybönor och risonipasta för att göra soppan matig. Risonipasta är en pasta i risform med kort koktid som kan användas i soppa, sallader eller som pytt. Eftersom barnen på förskolan är lite försiktiga när det är för mycket olika sorters grönsaker ihopblandat så gjorde jag först en soppbas med grönsaker och tomat som jag sedan mixade slät innan jag tillsatte bönor, kött och risoni.

Till 40 barnportioner behövs:
4 gula lökar, hackade
5 vitlöksklyftor, finhackade
2 palsternacka i tärningar
4 morötter i tärningar
1 bit rotselleri i tärningar
1 dl rapsolja
4 burkar tomatkross a 400g
7 l vatten
3 dl tomatpuré
2 dl grönsaksfond
1 dl köttfond
Salt och svartpeppar
1/2 msk rosmarin
500g stekt lammkött i 2cm tärningar
200g risonipasta
5 dl kokta kidneybönor

Fräs lök, vitlök och rotsaker i rapsolja. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, buljong och hälften av vattnet. Låt sjuda 15 min och mixa sedan slät med stavmixer. Tillsätt resten av vattnet, lammet, kidneybönor samt kryddor. Låt sjuda 30 min. Tillsätt nu risoni och koka 6-7 minuter så att risonin precis blir färdigkokt. Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd.

Mjölkfri ugnspannkaka

Att få till en bra pannkaka utan mjölk har inte varit helt enkelt. Jag har testat med olika mängder mjöl och vätska och på fler ägg, med bakpulver etc... Efter att ha provat olika typer av produkter har jag kommit fram till att havremjölk ger en fluffig pannkaka med fin färg.

Fyra bitar ugnspannkaka:
2 ägg
2,5 dl havremjölk
1 dl vetemjöl
1 krm salt
Mjölkfritt margarin att smörja formen med

Vispa ihop mjölk, salt och ägg. Tillsätt mjölet och vispa slätt. Låt nu gärna smeten stå och svälla 30 min. Häll upp i smord form, ca 15x20 cm. Grädda i 175C ca 30 min.

Marinerade vita bönor

Jag kokar ofta bönor och marinerar, både hemma och på förskolan. Det är ett perfekt tillbehör till vegetariska rätter, gott i sallader och soppor. Bönor är inte bara fiber- och proteinrikt. Det är också billigt och bra ur ett miljömässigt perspektiv att äta den typen av proteiner. Dessutom är baljväxter lätta att variera - man kan göra såväl grytor,  biffar och soppor av bönor, linser och kikärter. Koka gärna en stor sats bönor och frys in för framtida snabbmat. De bönor man kokar själv blir också  spänstigare jämfört med de färdiga man köper på burk som kan upplevas som lite mjöliga. Just de stora,vita bönorna jag använder i detta recept är väldigt neutrala i smaken och lätt att smaksätta själv. Barnen gillar också storleken eftersom de är lätta att äta med händerna.

1 kg stora vita bönor
Vatten för blötläggning
1 dl grönsaksfond utan salt
2 tsk salt
2 rödlökar, finhackade
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl hackad basilika
Grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
3/4 dl vitvinsvinäger
2 dl olivolja

Blötlägg bönorna i en stor kastrull över natten. Häll av vattnet, tillsätt nytt vatten så att det täcker bönorna med ca 5 cm och tillsätt buljongen. Sjud u 1-1,5 h tills bönorna blivit mjuka. Sista 15 minuterna tillsätts saltet (tillsätts saltet från början blir skalet hårt och det tar längre tid att koka bönorna). Häll av vattnet och blanda bönorna med övriga ingredienser medans de är varma. Smaka av med mer salt och peppar.

TIPS:
Annan smaksättning till marinaden är
- Rivet citronskal, vitlök och timjan
- Sambal oelek, spiskummin och paprikapulver
- Dijonsenap och franska örtkryddor

Melon med parmaskinka och rosmarin

Klassiker i ny tappning! Honungsmelonskivor toppade med lufttorkad skinka, hackad färsk rosmarin, rostade melonkärnor och kallpressad rapsolja samt svartpeppar. Jättegott!

Limesocker

Limesocker är inte bara ett dekadent tillbehör för frostade drinkglas utan även ett sätt att pigga upp ledsna jordgubbar. Testa också sockret till en exotisk fruktsallad med färsk mango, papaya och banan. Sockret bör dock blandas med frukt och bär precis innan servering för att inte bli för blött.

Riv skalet av en tvättad lime och blanda med 1 dl socker. Klart!

Sparrispaj med dinkel

Denna paj gjorde jag till ett personalmöte på förskolan och jag tycker kombinationen av ingredienser blev väldigt lyckad.

Till 1 paj, 4 portioner behövs:
100g smör
1/2 tsk salt
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 dl vetemjöl
0,5 kg färsk sparris
10 soltorkade tomater i marinad
150g riven pizzamozzarella
6 ägg
5 dl mjölk
1 tsk salt
Svartpeppar

Kör smör med mjölet och 1/2 tsk salt i mixer till en pajdeg. Låt den vila i kyl 30 min. Ansa och skär sparrisen i 4 cm långa bitar,  koka i saltat vatten i 5-6 minuter. Tryck ut pajdegen i pajform och förgrädda i 175C i ca 10 min. Täck pajbotten med sparris, soltorkade tomater i strimlor och riven mozzarella. Vispa ihop äggen med mjölk, salt och peppar. Häll på äggsmeten i pajformen och sätt in långt ned i ugnen. Grädda 35-40 min. Täck ev mef aluminiumfolie på slutet om ytan blir för mörk.

fredag 7 juni 2013

Texasgryta med biff och kidneybönor

Denna gryta är inspirerad av den amerikanska södern och är väldigt uppskattad. Creme fraiche kan uteslutas men ger en lite mildare smak.

Till 20 barnportioner behövs:

1 kg strimlad biff eller nötinnanlår
1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl tacokrydda
1/2 dl chilipulver
1 stor brk tomatkross, 2,6 kg
1 brk majs, 300g
1 l kokta kidneybönor
5 dl creme fraiche 30%
5 dl vatten
1/2 dl konc köttbuljong

Stek biffen i olja med salt och peppar tills den fått färg. Lägg över i en kastrull och häll på tomatkross, kryddor, buljong, bönor och vatten. Låt grytan puttra 1h och vänd ned creme fraiche och majs. Servera med ris.

onsdag 5 juni 2013

Syltad zucchini med ingefära och chili

Idag hade jag några zucchini över och gjorde en syltad variant som jag hade som tillbehör till fisk, men den passar även bra till kött och fågel. Väldigt lätt att göra och håller upp till fem dagar i kylskåp.

3 st zucchini, ca 1,3 kg
1 dl socker
2 dl ättiksprit
6 dl vatten
2 tsk salt
1 msk finhackad färsk ingefära
1/2 röd chili i skivor

Koka upp vatten, socker, ättika och kryddor. Tärna zucchinin i sockerbitsstora tärningar och lägg ned i kastrullen. Låt sjuda 10 min, zucchinin ska fortfarande vara ganska fast i konsistensen. Tag kastrullen av värmen och låt zucchinin kallna i lagen. Förvara i kyl i lagen.

Panerad hokifile med rostad paprikasås och rotsakssallad

Dagens lunch på förskolan var inspirerad av piccata milanese, dvs ostpanerad kalvkotlett med paprikasås och ris. Ost i paneringen får vänta till en annan gång men jag tror absolut det skulle fungera bra även till fisk. Helst hade jag velat servera ris till men det får barnen en annan dag denna vecka så det fick bli potatis - vilket de älskar! Maten
gjorde succée, även om barnen mest åt fisk och potatis och knappt såg åt rotfruktssalladen... Men jag tyckte det var gott med något knaprigt som kontrast till fisk och potatis. Jag serverade även en syltad zucchini till fisken, vars recept också finns på bloggen.

Vid ett annat tillfälle serverade jag såsen till kolja med ris till, också jättegott!

Till 40 barnportioner behövs:
25 hokifiléer
10 ägg+2 tsk salt
1 kg ströbrödsblandning, gärna fullkorn
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Rapsolja
Smör

Dela fiskfiléerna på mitten. Vispa upp äggen med 2 dl vatten och 2 tsk salt. Blanda ströbröd med salt och peppar. Vänd fisken i äggsmeten och sedan i ströbrödet. Stek i rikligt med olja och smör ca 2 min/sida.

Rostad paprikasås:
2,5 kg röd paprika (10 st)
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 l mjölk
0,5l vispgrädde
1 dl flytande kycklingbuljong

Ta bort paprikakärnorna och tärna paprikorna grovt. Lägg på två ugnsplåtar och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i 250C ugn i 10 min. Häll över i en kastrull och tillsätt mjölk, grädde och buljong. Låt sjuda 10 min och mixa sedan slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Rotsakssallad:
0,5 kg morot
0,5 kg palsternacka
0,5 kg kålrot
1/2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
1 tsk salt
svartpeppar

Skala och riv rotsakerna grovt på rivjärn eller i matberedare. Blanda med alla övriga ingredienser. Klart!

tisdag 4 juni 2013

Äpple- och grahamsfrallor

Dagens luftiga bröd till soppan på förskolan blev till då jag hade två lite skrynkliga äpplen att ta hand om. Ytterligare sötma fås från äppelmoset!

Till 40 frallor behövs:
100g jäst
1 l vatten, 37C
1/2 dl olivolja
2 äpplen
1,5 dl äppelmos
4 tsk salt
3 dl surdeg
5 dl grahamsmjöl
2-2,2 l vetemjöl special

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, äppelmos, salt och surdeg.  Riv äpplena grovt med skal och allt, rör ned i smeten. Tillsätt nu grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Låt degmaskinen gå tills degen släpper från sidorna och inte kladdar. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 min under bakduk. Trilla ut 40 frallor och lägg på plåtar. Jäs ytterligare 30 min. Grädda i 225C ugnsvärme, 12-15 min.

Om termometrar...

För mig är en digitaltermometer är bland det absolut nödvändigaste sakerna i ett kök. I förskoleköket ingår naturligtvis att göra egenkontroller och därmed dagligen ta tempen på tillagad mat, varmhållen mat samt varuleveranser. Men även hemma är jag helt beroende av en termometer när jag tillagar kött, fågel och fisk. Såväl hela stekar som portionsbitar är så lätta att tillaga om man istället för tid och temperatur utgår från råvarans kärntemperatur. Givetvis är tillagningstemperaturen också viktig gör slutresultatet - t ex ger låg ugnstemp ofta saftigt resultat. Viktigt att veta är att de flesta bakterier dör vid 65C och då något har denna temperatur kan man känna sig trygg att äta det som tillagats. Problemet är att 65C ofta är för hög för att nå bästa sensoriska kvalitet hos vissa råvaror. Fisk brukar normalt tillagas mellan 52-56C för att bli saftig. Hur man vill ha sitt nötkött varierar såklart, men 58-60C ger normalt rosastekt kött. Kyckling och fläsk bör tillagas till omkring 80C för att bli genomstekt. Bra att veta är också att bröd är klart vid en kärntemperatur på 100C.  Så införskaffa en bra digitaltermometer, ställ in önskad sluttemperatur och låt maten sedan sköta sig själv tills klarsignalen ljuder.

Så till valet av termometer. Jag har testat den variant som ICA säljer i sina butiker och hela två gånger har jag fått lämna tillbaka termometern för att den visar galet. Mitt bästa köp som jag använder både privat och i hemmet är den från Clas Ohlsson för 129kr. Den verkar visa korrekt temp, är lättanvänd och billig! (och jag är inte ens sponsrad...:)) Ett annat tips är att alltid dubbelkolla en termometer mot en annan termometer för att se om den mäter korrekt. En termometer jag köpt från Menigo med märket AB Nordica visar hela två grader för hög temp och det blir då helt galet vid kontroll av kylskåp och varuleveranser...

Broccolisoppa med vita bönor

Gjorde en liten sats vegetariskt soppa till personal på förskolan idag. Proteiner och fiber fås från de vita bönorna som ger bra mättnadskänsla. Den här soppan kommer jag att göra igen!

Till 4 portioner behövs:
500g broccolibuketter, frysta går bra
8 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
1 msk maizenamjöl+ 1 dl vatten
Salt och peppar
2 dl kokta stora vita bönor

Koka upp hälften av broccolin i buljong och grädde 5 minuter. Mixa slät med stavmixer. Tillsätt nu resterande broccoli och de vita bönorna. Koka ytterligare 5 min. Rör nu ut maizenamjölet i vatten och red av soppan med detta. Smaka av med salt och peppar.

Tips: om man inte är vegetarian så är det gott att ha lite kycklingbuljong i soppan, det ger fylligare smak!

måndag 3 juni 2013

Baconlindad kycklingfilé med ugnsrostade rotsaker och fuskbearnaise

En typisk vardagsmiddag hos oss består av ugnsrostade grönsaker av olika slag med en köttbit eller kyckling och en kall sås på yoghurt eller lätt creme fraiche. Sådan mat går snabbt och lätt att göra och sköter sig själv i ugnen. Dessutom är det bra mat att involvera barnen - de kan beroende på ålder få vara med och skala, skära eller kanske bara flytta över grönsaker till ugnsplåten. Under tiden grönsakerna rostas rör du ihop den kalla såsen och steker t ex på en köttbit. Den här kvällen blev det baconlindad kyckling, också den tillagad i ugn. Såsen påminner om bearnaise med sin dragonsmak, men är ett mycket magrare alternativ. Alla var nöjda - barnen åt kyckling och potatis, vi vuxna även grönsaker och sås!

Till fyra portioner behövs:
500g kycklingfilé
150g (ett paket) skivad bacon
Salt och svartpeppar

Grönsaker:
1 zucchini, ca 450g
1 aubergine, ca 250g
5 morötter, ca 350g
6 potatisar, ca 500 g
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
Salt och timjan

Sås:
2 dl lätt creme fraiche
1/2 msk dijonsenap
1-2 krm dragon
1 krm timjan
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Putsa kycklingen från senor och skär ev i mindre bitar. Salt och peppra kycklingen och linda in varje bit i baconskivor. Lägg i ugnsform. Sätt in i ugn 225C och stek till innertemp på 80C, det tar ca 15-20 min.

Skala och putsa grönsakerna. Skär i grova bitar och lägg på djup ugnsplåt. Ringla över olivolja och strö över salt, timjan och hackad vitlök. Vänd runt grönsakerna på plåten så att de alla får olja och kryddor på sig. Stek högt upp i ugnen i 225 C tills de får fin färg och potatisen är mjuk, ca 25-30 min.

Rör ihop ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar och ev mer örtkryddor. Klart!

TIPS: toppa gärna de rostade grönsakerna med ruccola eller bladspenat, tillsätt smulad fetaost/chevre och rostade solrosfrön så kan du utesluta köttet i måltiden!

meny v 23

Vecka 23
Måndag
Hokifilé med röd paprikasås, potatis

Tisdag
Broccolisoppa med skinka, hembakt bröd med köttpålägg/ost
Mellanmål: Ugnspannkaka

Onsdag
Provencalsk korvgryta med tomat, bönor och zucchini, bulgur

Torsdag Nationaldagen Stängt

Fredag
Vegetarisk pizza med tomat, mozzarella och champinjoner, vitkålssallad