onsdag 19 juni 2013

Potatis- och purjolökssoppa

En riktig klassiker i soppväg som det finns många varianter av. Barnen på förskolan åt jättebra av den idag. En treåring berättade dock att hon inte tyckte om potatissoppa "för det hade hon ätit hos farmor". En pedagog påpekade då att hon "ju inte hade smakat på Anettes potatissoppa" varpå flickan gör detta och sedan äter upp en hel tallrik soppa...:-) Undrar ifall farmodern är datakunnig, för i så fall kan hon ju hitta receptet här! Jag använder både grönsaks- och kycklingbuljong då jag tycker att den senare bidrar med fylligare smak.

Till 40 barnportioner behövs:
4 medelstora purjolökar
1/2 dl rapsolja
4,5 kg potatis, gärna mjölig
6 l vatten
2 dl konc grönsaksbuljong med låg salthalt
1 dl konc kycklingbuljong med låg salthalt
3 tsk salt
2 krm  finmald svartpeppar
2 tsk lökpulver
7 dl vispgrädde

Skölj och skiva purjolöken. Skala och skiva potatisen tunnt, gärna i matberedare. Fräs purjolöken mjuk i rapsoljan. Häll på vatten och buljong samt kryddor. Tillsätt potatisen och låt sjuda 30 min under omrörning. Mixa soppan hastigt med stavmixer, det ska finnas mycket bitar kvar i soppan, den ska endast bli lite krämigare. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.

TIPS: Pressa gärna ned saften av 1/2 citron i soppan för fräschare smak!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar