onsdag 5 juni 2013

Panerad hokifile med rostad paprikasås och rotsakssallad

Dagens lunch på förskolan var inspirerad av piccata milanese, dvs ostpanerad kalvkotlett med paprikasås och ris. Ost i paneringen får vänta till en annan gång men jag tror absolut det skulle fungera bra även till fisk. Helst hade jag velat servera ris till men det får barnen en annan dag denna vecka så det fick bli potatis - vilket de älskar! Maten
gjorde succée, även om barnen mest åt fisk och potatis och knappt såg åt rotfruktssalladen... Men jag tyckte det var gott med något knaprigt som kontrast till fisk och potatis. Jag serverade även en syltad zucchini till fisken, vars recept också finns på bloggen.

Vid ett annat tillfälle serverade jag såsen till kolja med ris till, också jättegott!

Till 40 barnportioner behövs:
25 hokifiléer
10 ägg+2 tsk salt
1 kg ströbrödsblandning, gärna fullkorn
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Rapsolja
Smör

Dela fiskfiléerna på mitten. Vispa upp äggen med 2 dl vatten och 2 tsk salt. Blanda ströbröd med salt och peppar. Vänd fisken i äggsmeten och sedan i ströbrödet. Stek i rikligt med olja och smör ca 2 min/sida.

Rostad paprikasås:
2,5 kg röd paprika (10 st)
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 l mjölk
0,5l vispgrädde
1 dl flytande kycklingbuljong

Ta bort paprikakärnorna och tärna paprikorna grovt. Lägg på två ugnsplåtar och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i 250C ugn i 10 min. Häll över i en kastrull och tillsätt mjölk, grädde och buljong. Låt sjuda 10 min och mixa sedan slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Rotsakssallad:
0,5 kg morot
0,5 kg palsternacka
0,5 kg kålrot
1/2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
1 tsk salt
svartpeppar

Skala och riv rotsakerna grovt på rivjärn eller i matberedare. Blanda med alla övriga ingredienser. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar