Låter kanske som en udda kombination eftersom man gärna vill ha rött vin till köttet och vitt till risotton, men parmesanosten i risotton gör den rödvinsvänlig! Jag serverade en tomatsallad till där även löken fungerar som en vinbrygga.
Till 4-6 portioner behövs:
600 entrecote i bit
Salt och peppar
Smör
Risotton:
4 dl arborioris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Saft av 1/2 citron
12 dl kycklingbuljong
250g späd grön sparris
2 dl riven parmesanost
Salt och peppar
Gör så här:
Salt och peppra köttet och bryn runt om i smör i en stekpanna. Lägg över i ugnsform och stek klart i ugn 125C till en innertemperatur på 56-58C, det tar ca 25 min. Köttet blir bäst om det får vila 10 min i aluminiumfolie efter att du tagit ut det ur ugnen.
Under tiden gör du risotton: Hacka gul lök och vitlök fint och fräs glansigt i olja i en kastrull. Lägg i riset och låt det fräsa med ett par minuter. Därefter tillsätter du citronsaften och buljongen lite i taget och låter risotton sjuda under omrörning i max 20 min. När det återstår 5-6 minuter lägger du ned sparrisen som är skalad och skuren i bitar i risotton. Riset ska fortfarande ha tuggmotstånd och risotton ska vara lätt rinnande i konsistensen när den är klar. Vänd nu ned parmesanosten och smaka av med salt och svartpeppar.
TIPS: Blir det risotto över är det jättegott att göra biffar av den dagen efter. Blanda ett ägg och 1/2 dl maizenamjöl till 3 dl risotto. Låt svälla en kvart och forma sedan biffar som du steker i olivolja. Servera med t ex lufttorkad skinka och en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar