fredag 28 juni 2013

Köttfärsbiffar med ost och basilika

Idag lyckades jag med konsistensen på köttfärsbiffarna! Det är inte alltid så lätt att få till den perfekta köttfärsbiffen eftersom färsen kan variera i kvalitet och fetthalt. Här kommer i alla fall ett recept som blev lyckat idag. Det är viktigt att knåda köttfärsen någon minut med salt innan övriga ingredienser tillsätts. Detta görs för att bearbeta proteinet så att det lättare binder vätska, vilket ger en saftigare biff. Maizenamjölet är också viktigt för att få den rätta "stunsen". Biffarna är goda varma med t ex tzatsiki och klyftpotatis, eller kalla på en buffé.

Till 30 biffar behövs:
2 kg nötfärs, max 10% fett
4 tsk salt
4 ägg
2 dl ströbröd
1/2 dl maizenamjöl
6 dl mjölk
2 dl grädde
500g tärnad hårdost
1 dl finskuren basilika
1 tsk svartpeppar

Blanda mjölk och grädde och vispa ned ströbröd och maizenamjöl. Låt detta svälla 10 min. Knåda köttfärsen med saltet någon minut. Tillsätt ägg och ströbrödsblandningen, rör till en jämn smet. Vänd ned ost, basilika och svartpeppar. Forma biffar (ca 130g styck) som läggs på smorda plåtar. Stek i ugn 225C i ca 10-15 min, eller tills biffarna når en centrumtemperatur på 70C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar