Jag kokar ofta bönor och marinerar, både hemma och på förskolan. Det är ett perfekt tillbehör till vegetariska rätter, gott i sallader och soppor. Bönor är inte bara fiber- och proteinrikt. Det är också billigt och bra ur ett miljömässigt perspektiv att äta den typen av proteiner. Dessutom är baljväxter lätta att variera - man kan göra såväl grytor, biffar och soppor av bönor, linser och kikärter. Koka gärna en stor sats bönor och frys in för framtida snabbmat. De bönor man kokar själv blir också spänstigare jämfört med de färdiga man köper på burk som kan upplevas som lite mjöliga. Just de stora,vita bönorna jag använder i detta recept är väldigt neutrala i smaken och lätt att smaksätta själv. Barnen gillar också storleken eftersom de är lätta att äta med händerna.
1 kg stora vita bönor
Vatten för blötläggning
1 dl grönsaksfond utan salt
2 tsk salt
2 rödlökar, finhackade
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl hackad basilika
Grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
3/4 dl vitvinsvinäger
2 dl olivolja
Blötlägg bönorna i en stor kastrull över natten. Häll av vattnet, tillsätt nytt vatten så att det täcker bönorna med ca 5 cm och tillsätt buljongen. Sjud u 1-1,5 h tills bönorna blivit mjuka. Sista 15 minuterna tillsätts saltet (tillsätts saltet från början blir skalet hårt och det tar längre tid att koka bönorna). Häll av vattnet och blanda bönorna med övriga ingredienser medans de är varma. Smaka av med mer salt och peppar.
TIPS:
Annan smaksättning till marinaden är
- Rivet citronskal, vitlök och timjan
- Sambal oelek, spiskummin och paprikapulver
- Dijonsenap och franska örtkryddor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar