lördag 8 juni 2013

Lammsoppa med tomat och risonipasta

Dagens soppa blev till av en rest av en lammstek som jag serverat tidigare på förskolan. Lamm ger väldigt mycket smak så det behövs inte så stora mängder kött i en soppa. Istället tillsatte jag kidneybönor och risonipasta för att göra soppan matig. Risonipasta är en pasta i risform med kort koktid som kan användas i soppa, sallader eller som pytt. Eftersom barnen på förskolan är lite försiktiga när det är för mycket olika sorters grönsaker ihopblandat så gjorde jag först en soppbas med grönsaker och tomat som jag sedan mixade slät innan jag tillsatte bönor, kött och risoni.

Till 40 barnportioner behövs:
4 gula lökar, hackade
5 vitlöksklyftor, finhackade
2 palsternacka i tärningar
4 morötter i tärningar
1 bit rotselleri i tärningar
1 dl rapsolja
4 burkar tomatkross a 400g
7 l vatten
3 dl tomatpuré
2 dl grönsaksfond
1 dl köttfond
Salt och svartpeppar
1/2 msk rosmarin
500g stekt lammkött i 2cm tärningar
200g risonipasta
5 dl kokta kidneybönor

Fräs lök, vitlök och rotsaker i rapsolja. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, buljong och hälften av vattnet. Låt sjuda 15 min och mixa sedan slät med stavmixer. Tillsätt resten av vattnet, lammet, kidneybönor samt kryddor. Låt sjuda 30 min. Tillsätt nu risoni och koka 6-7 minuter så att risonin precis blir färdigkokt. Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar